Η αρχαία βραχώδης πόλη της Πέτρας στην Ιορδανία πλημμύρισε μετά από μια φρικτή βροχόπτωση που έπληξε τον αρχαιολογικό χώρο, αναγκάζοντας κατοίκους και τουρίστες να απομακρυνθούν.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν πολλαπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα σε όλο τον κόσμο. Και στην Ιορδανία τα πλάνα που κατέγραψαν οι κάμερες κόβουν την ανάσα όταν νερά κατέκλυσαν το εμβληματικό αρχαιολογικό μνημείο που στέκεται εδώ και 2.000 χρόνια.
Υπολογίζεται ότι 1.700 τουρίστες και ντόπιοι διατάχθηκαν να εκκενώσουν την περιοχή για την ασφάλειά τους, αφού 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε παρόμοιες πλημμύρες στην περιοχή το 2018, και έκτοτε οι Αρχές εφιστούν την προσοχή σε κάθε ανάλογη περίσταση.
Πλάνα από το πιο πολυσύχναστο τουριστικό αξιοθέατο της Ιορδανίας, νότια της Ιερουσαλήμ, δείχνουν ένα ποτάμι νερού να χύνεται στο φαράγγι στην είσοδο του ναού της Πέτρας, καθώς πανικόβλητοι τουρίστες τρέπονται σε φυγή.
Απομακρύνθηκαν 1.700 τουρίστες
Η Αρχή της Περιφέρειας Ανάπτυξης και Τουρισμού της Πέτρας δήλωσε: «Η ιορδανική κυβέρνηση διέταξε την απομάκρυνση περίπου 1.700 τουριστών στην Πέτρα λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων».
Στο γειτονικό Μαάν τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις πλημμύρες, αφού ένα μικρό λεωφορείο παρασύρθηκε από τους ορμητικούς χειμάρρους.
Το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Ιορδανίας κατασκεύασε ένα φράγμα για να εμποδίσει την είσοδο του νερού στο φαράγγι που οδηγεί στο Al-Khazneh, γνωστό ως θησαυροφυλάκιο.
Το 2014 εγκαταστάθηκε σύστημα συναγερμού ως πρόσθετη προστασία, με σειρήνες που ενεργοποιούνται όταν το νερό της πλημμύρας ανεβαίνει πάνω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο.
Η λαξευμένη πόλη-θαύμα της Ιορδανίας
Η Πέτρα είναι μια πόλη λαξευμένη στους λόφους από ψαμμίτη που περιέχει τους ταφικούς θαλάμους των Ναβατέων, μιας φυλής πλούσιων εμπόρων, ο πολιτισμός των οποίων άκμασε μεταξύ του 200 π.Χ. και του 100 μ.Χ.
Η πόλη χρονολογείται από το 400 π.Χ. περίπου, όταν οι Έλληνες προσπάθησαν να εισβάλουν σε αυτήν στην πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά της στην Ιστορία.
Παρόλο που τα ερείπια του μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO φαίνονται τεράστια, περισσότερο από το 90% είναι θαμμένο κάτω από την άμμο της ερήμου.
Μέχρι στιγμής φέτος, περισσότεροι από ενάμισι εκατομμύριο τουρίστες έχουν επισκεφθεί την Πέτρα.
Ο διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Ιορδανίας Raed Khattab δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι οι νότιες επαρχίες θα μπορούσαν να αναμένουν τις περισσότερες βροχοπτώσεις.
Κλειστές παραμένουν οι διαδρομές της Νεκράς Θάλασσας προς την Άκαμπα, το Καράκ. Επίσης, τη Δευτέρα οι βροχοπτώσεις από τα νερά της βροχής απέκλεισαν τον δρόμο μεταξύ της Νεκράς Θάλασσας και της επαρχίας Άκαμπα.
Η Διεύθυνση Δημόσιας Ασφάλειας (PSD) δήλωσε ότι οι αρμόδιες αρχές αντιμετώπιζαν κατολισθήσεις και καταρρεύσεις βράχων λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Jordannews.
Κλιμάκια του υπουργείου Δημοσίων Έργων και Στέγασης, σε συνεργασία με το PSD, έκλεισαν επίσης τον δρόμο Νεκρή Θάλασσα - Καράκ λόγω λάσπης, πτώσης βράχων και σκόνης λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων.
Τα μέτρα αυτά, δήλωσε το υπουργείο, είναι προληπτικά και προσωρινά.
Στάλθηκαν αρμόδιες ομάδες για να απομακρύνουν όλα τα εμπόδια από τον δρόμο.
Η PSD συμβούλευσε τους πολίτες να αποφεύγουν τις χαμηλές περιοχές, τις κοιλάδες και τα ρέματα.