Πλευρές της ζωής στην ΕΕ μπορούν να εξεταστούν μέσα από τα πολύ ενδιαφέροντα δεδομένα που προσφέρει η Eurostat.
Η Εurostat ανανεώνει και δημοσιεύει πολλά στοιχεία που αφορούν τη ζωή των Ευρωπαίων πολιτών. Συχνά τα στοιχεία είναι άσχετα μεταξύ τους αλλά όταν συγκεντρώνονται όλα μαζί μπορούν να αποτυπώσουν πολλά σχετικά με τη ζωή και την πορεία που ακολουθούν οι πολίτες σε κάθε κράτος μέλος της Ένωσης.
Πληθυσμός ανά κράτος μέλος
Η ΕΕ έχει έκταση 4 εκατομμύρια τ.χλμ. και πληθυσμό 447,7 εκατομμύρια κατοίκους. Από πλευράς έκτασης, μεγαλύτερη χώρα της ΕΕ είναι η Γαλλία και μικρότερη η Μάλτα. Από πλευράς πληθυσμού, η Γερμανία είναι πρώτη με 83.155.031 κατοίκους και τελευταία, με τον μικρότερο πληθυσμό είναι η Μάλτα με 516.100 κατοίκους.
Βιοτικό επίπεδο- Πού βρίσκεται η Ελλάδα
Το βιοτικό επίπεδο υπολογίζεται με βάση τις τιμές ορισμένων αγαθών και υπηρεσιών σε κάθε χώρα σε σχέση με το εισόδημα στη χώρα αυτή. Για τον σκοπό αυτό, χρησιμοποιείται ένα κοινό πλασματικό νόμισμα που ονομάζεται μονάδα αγοραστικής δύναμης (ΜΑΔ). Συγκρίνοντας το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) ανά κάτοικο σε ΜΑΔ, μπορούμε να έχουμε μια εικόνα του βιοτικού επιπέδου σε όλη την ΕΕ.
Η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της σχετικής λίστας μόλις σε λίγο καλύτερη θέση από την Βουλγαρία και την Κροατία, με βάση τα στοιχεία της Eurostat για το 2021. Παρ' όλα αυτά, το προηγούμενο διάστημα, η χώρα μας σημείωσε την μεγαλύτερη άυξηση στο ΑΕΠ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα πάλι με τα στοιχεία της Eurostat.
Ενέργεια από ανανεώσιμπες πηγές
Η χρήση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές συνεχίζει να αυξάνεται στην ΕΕ τα τελευταία χρόνια. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην ΕΕ περιλαμβάνουν την αιολική, την ηλιακή, την υδροηλεκτρική, την παλιρροϊκή, τη γεωθερμική ενέργεια, τα βιοκαύσιμα και τα ανανεώσιμα μέρη των αποβλήτων. Μάλιστα για την Ευρώπη, η όλο και μεγαλύτερη χρήση των ανανεώσιμων πηγών είναι θετικός δέικτης στην κατεύθυνση μιας βιώσιμης ανάπτυξης.
Εκπαίδευση- Ξένες γλώσσες στην ΕΕ
Επιπλέον, η ΕΕ ενθαρρύνει ενεργά τους μαθητές να μάθουν νέες γλώσσες από μικρή ηλικία, καθώς η αυξημένη κινητικότητα οδηγεί σε περισσότερες επαφές με άτομα από άλλες χώρες. Η επαφή με την κινητικότητα, και ο βαθμός εξωστρέφειας σε μια χώρα είναι στοιχεία διαμόρφωσης της ευρωπαϊκής ταυτότητας. Μια πλευρά είναι το κατά πόσο τα παιδιά διδάσκονται ξένες γλώσσες σε κάθε χώρα.
Εκπαίδευση- Erasmus
Οι ανταλλαγές φοιτητών στην ΕΕ διοργανώνονται μέσω του προγράμματος Erasmus, το οποίο βοήθησε πάνω από 4 εκατομμύρια άτομα να παρακολουθήσουν προγράμματα σπουδών και κατάρτισης στο εξωτερικό μεταξύ 2014 και 2020. Παραμένει μέχρι και σήμερα ένα από τα πιο επιτυχημένα ευρωπαϊκά προγράμματα και είναι και αγαπητό στους Έλληνες φοιτητές.