Reuters: Η G7 βάζει πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο από 5 Δεκεμβρίου -Σκέψεις για 40-60 δολάρια το βαρέλι - iefimerida.gr

Reuters: Η G7 βάζει πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο από 5 Δεκεμβρίου -Σκέψεις για 40-60 δολάρια το βαρέλι

ελλείψεις στο πετρέλαιο
Παραγωγή πετρελαίου
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η G7 εργάζεται για να μειώσει την τιμή του ρωσικού πετρελαίου σε μια προσπάθεια να περιορίσει την ικανότητα της Μόσχας να χρηματοδοτεί την εισβολή της στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με αναλυτές, πρόκειται για ένα σχέδιο που θα μπορούσε να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα, αλλά παράλληλα μπορεί να αυξήσει τις τιμές του πετρελαίου τους επόμενους μήνες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξιωματούχοι των χωρών της G7, συμπεριλαμβανομένης της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, λένε ότι το πρωτοφανές μέτρο, η εφαρμογή του οποίου θα ξεκινήσει στις 5 Δεκεμβρίου, θα μειώσει την τιμή που λαμβάνει η Ρωσία για το πετρέλαιο χωρίς να μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου της στους παγκόσμιους καταναλωτές.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσε να αντιδράσει, προκαλώντας άγχος στις αγορές πετρελαίου, ακόμη και όταν το σχέδιο εφαρμοστεί.

Το πρακτορείο Reuters έκανε μια λίστα ερωταπαντήσεων σχετικά με το πλαφόν και τις προκλήσεις που προκύπτουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποιες χώρες συμφωνούν με την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Οι πλούσιες χώρες της G7 -οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία και ο Καναδάς- και η ΕΕ βγάζουν στο φως κάποιες από τις λεπτομέρειες του σχεδίου.

Στόχος της G7 είναι να «στρατολογήσει» και άλλες χώρες, όπως η Ινδία και η Κίνα, οι οποίες αγοράζουν πετρέλαιο με μεγάλη έκπτωση από τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Η Μόσχα κατάφερε να διατηρήσει τα έσοδά της μέσω αυτών των αυξημένων πωλήσεων αργού στην Ινδία και την Κίνα.

Αλλά ακόμα κι αν οι δύο χώρες δεν προσχωρήσουν στον «συνασπισμό», ένα ανώτατο όριο θα μπορούσε να βοηθήσει να μειωθούν οι τιμές για την Ασία και άλλους καταναλωτές.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Μπεν Χάρις, δήλωσε στις 9 Σεπτεμβρίου ότι εάν η Κίνα διαπραγματευθεί μια ξεχωριστή έκπτωση 30%-40% στο ρωσικό πετρέλαιο, λόγω του ανώτατου ορίου τιμής, «το θεωρούμε νίκη».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συναίνεση για το επίπεδο του ανώτατου ορίου τιμών θα επιτευχθεί με τη βοήθεια ενός «εναλλασσόμενου επικεφαλής συντονιστή», δήλωσε την Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, υποδηλώνοντας ότι οι χώρες του συνασπισμού θα έχουν προσωρινά ηγετικό ρόλο καθώς προχωρά το σχέδιο στην εξέλιξη του σχεδίου.

Ποιο θα είναι το επίπεδο του πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Θα περάσουν πιθανότατα εβδομάδες μέχρι να αποφασιστεί η τιμή του ρωσικού αργού πετρελαίου και δύο προϊόντων πετρελαίου, είπε ο Χάρις.

Η ClearView Energy Partners, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, είπε ότι οι αξιωματούχοι μιλούσαν για εύρος 40-60 δολαρίων ανά βαρέλι για το αργό. Το ανώτερο όριο αυτού του εύρους βρίσκεται σε συνάφεια με τις ιστορικές τιμές του ρωσικού αργού, ενώ το χαμηλότερο όριο είναι πιο κοντά στο οριακό κόστος παραγωγής της Ρωσίας, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Τα μέλη του συνασπισμού που διατηρούν μακροχρόνιες οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις με τη Ρωσία θα μπορούσαν να πιέσουν για υψηλότερο ανώτατο όριο, ενώ ένα πολύ χαμηλό όριο θα μπορούσε να αφαιρέσει το μερίδιο αγοράς από τη Σαουδική Αραβία και άλλους παραγωγούς πετρελαίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το επίπεδο θα καθοριστεί τόσο από ποσοτικούς όσο και από ποιοτικούς παράγοντες» δήλωσε ο Bob McNally, πρόεδρος του Rapidan Energy Group.

Το ρωσικό αργό τιμολογείται με έκπτωση σε σχέση με το διεθνές σημείο αναφοράς Brent και η G7 θέλει να διατηρήσει αυτή τη διαφορά σε ευρεία κλίμακα, για να διατηρήσει χαμηλά τα ρωσικά έσοδα από το πετρέλαιο. Ωστόσο, η επίτευξη ευρείας διαφοράς θα μπορούσε να σημαίνει υψηλότερες τιμές για τους δυτικούς καταναλωτές, καθώς η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού στον κόσμο, μετά τη Σαουδική Αραβία.

Τι περιμένει η G7 από τις ναυτιλιακές υπηρεσίες

Το σχέδιο που συμφωνήθηκε από την G7 ζητά από τις συμμετέχουσες χώρες να αρνηθούν υπηρεσίες που κυριαρχούν στη Δύση, όπως ασφάλιση, χρηματοδότηση, διαμεσολάβηση και ναυσιπλοΐα σε φορτία πετρελαίου με τιμές πάνω από το ανώτατο όριο.

Για να εξασφαλίσουν αυτές τις υπηρεσίες, οι αγοραστές πετρελαίου θα προσφέρουν «διαβεβαιώσεις» στους παρόχους, λέγοντας ότι αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο είτε εντός είτε κάτω από το ανώτατο όριο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πάντως, οι πάροχοι ναυτιλιακών υπηρεσιών δεν θα θεωρηθούν υπεύθυνοι για ψευδείς πληροφορίες τιμολόγησης που παρέχονται από αγοραστές και πωλητές ρωσικού πετρελαίου, δήλωσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Οι αξιωματούχοι της G7 πιστεύουν ότι το σχέδιο θα λειτουργήσει επειδή το International Group of Protection & Indemnity Clubs με έδρα το Λονδίνο παρέχει κάλυψη θαλάσσιας ευθύνης για περίπου το 95% του παγκόσμιου ναυτιλιακού στόλου πετρελαίου.

Ωστόσο, οι έμποροι υποδεικνύουν παράλληλους στόλους που μπορούν να χειριστούν ρωσικό πετρέλαιο, χρησιμοποιώντας ρωσικές και άλλες μη δυτικές ασφάλειες που ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για να παρακάμψουν τις προσπάθειες επιβολής του νόμου.

Την ίδια στιγμή, παραμένει αβέβαιο πόσα λιμάνια σε όλο τον κόσμο θα δεχθούν πλοία ασφαλισμένα στη Ρωσία.

Ο Craig Kennedy, συνεργάτης στο Κέντρο Ευρασιατικών και Ρωσικών Σπουδών Davis του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, είπε ότι η G7 στοχεύει σε μακροπρόθεσμη μόχλευση, επειδή η Μόσχα περιορίζεται από έναν μικρό στόλο δεξαμενόπλοιων έναντι της τεράστιας κλίμακας εξαγωγών που χρειάζεται.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εάν η Ρωσία δεν θέλει να πουλάει στο ανώτατο όριο, μπορεί να χρειαστεί να σταματήσει την παραγωγή της, κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει μακροπρόθεσμο κόστος στα κοιτάσματα πετρελαίου της.

Πώς θα μπορούσε να αντισταθεί η Ρωσία

Ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία θα σταματήσει τις εξαγωγές σε χώρες που επιβάλλουν ανώτατο όριο και οι φόβοι για την υλοποίηση της απειλής θα μπορούσαν να προκαλέσουν άνοδο των αγορών πετρελαίου πριν από τον Δεκέμβριο.

Οι υψηλότερες τιμές θα μπορούσαν επίσης να είναι επικίνδυνες για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου, όπου οι συνάδελφοί του Δημοκρατικοί ελπίζουν να διατηρήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου.

Ορισμένοι αναλυτές ανησυχούν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να αντιδράσει λαμβάνοντας μέτρα πέρα ​​από τα σύνορα της Ρωσίας, πριν τεθεί σε ισχύ το ανώτατο όριο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η μεγαλύτερη ανησυχία μου είναι ότι ο Πούτιν θα κάνει πολύ οδυνηρό τον δρόμο μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου. Έχει περιουσιακά στοιχεία σε άλλες χώρες παραγωγής, όπως η Λιβύη και το Ιράκ, και την ικανότητα να προκαλεί προβλήματα σε άλλες χώρες παραγωγούς» είπε η Helima Croft, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής εμπορευμάτων της RBC Capital Markets, σε εκδήλωση του Brookings Institution στις 9 Σεπτεμβρίου.

Πώς θα επιβληθεί το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ προειδοποίησε τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών να είναι σε επαγρύπνηση σχετικά με τις «κόκκινες σημαίες», που υποδηλώνουν πιθανή φοροδιαφυγή ή απάτη από Ρώσους αγοραστές πετρελαίου. Αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν αποδεικτικά στοιχεία για παραπλανητικές πρακτικές αποστολής, άρνηση παροχής πληροφοριών για τις τιμές ή υπερβολικά υψηλό κόστος υπηρεσιών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Wally Adeyemo, δήλωσε την Παρασκευή ότι όσοι παραποιούν έγγραφα ή αποκρύπτουν με άλλον τρόπο την πραγματική προέλευση ή την τιμή του ρωσικού πετρελαίου θα αντιμετωπίσουν συνέπειες, σύμφωνα με το εσωτερικό δίκαιο των υπηρεσιών που εφαρμόζουν το ανώτατο όριο τιμών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Reuters G7 πετρέλαιο πλαφόν ΡΩΣΙΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ