Πιθανή στροφή από τον Τραμπ για την Κίνα: Οι δασμοί «θα μειωθούν σημαντικά, αλλά δεν θα είναι μηδενικοί» - iefimerida.gr

Πιθανή στροφή από τον Τραμπ για την Κίνα: Οι δασμοί «θα μειωθούν σημαντικά, αλλά δεν θα είναι μηδενικοί»

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ / AP
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ

Μια στροφή από την γραμμή αδιαλλαξίας του Ντόναλντ Τραμπ και του σκληρού εμπορικού πολέμου που έχει εξαπολύσει στην Κίνα φαίνεται να είναι πιθανή μετά τις τελευταίες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σηματοδότησε μια πιθανή στροφή στην δασμολογική του πολιτική με επίκεντρο το Πεκίνο, λέγοντας ότι οι υψηλοί δασμοί στα κινεζικά προϊόντα «θα μειωθούν σημαντικά, αλλά δεν θα είναι μηδενικοί».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα σχόλια του Τραμπ, έγιναν σε μια ενημερωτική εκδήλωση του Λευκού Οίκου την Τρίτη και φαίνεται να σηματοδοτούν έστω σε επίπεδο δηλώσεων μια υποχώρηση μετά από εβδομάδες σκληρής στάσης και αντιποίνων τύπου που έφτασαν τους δασμούς στην Κίνα στο ιλιγγιώδες 145%.

«Το 145% είναι πολύ υψηλό και δεν θα είναι τόσο υψηλό», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο.

«Δεν θα είναι ούτε κατά διάνοια τόσο υψηλό. Θα μειωθεί σημαντικά. Αλλά δεν θα είναι μηδενικό», υπογράμμισε. Ο Τραμπ έκανε τα σχόλια αυτά όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ νωρίτερα μέσα στην ημέρα ότι οι υψηλοί δασμοί μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας έχουν ουσιαστικά επιβάλει εμπάργκο στο εμπόριο μεταξύ των οικονομιών. Ο Μπέσεντ δήλωσε σε ιδιωτικό επενδυτικό συνέδριο που διοργάνωσε η JP Morgan Chase ότι ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα δεν είναι βιώσιμος και αναμένει ότι η μάχη θα αποκλιμακωθεί στο πολύ κοντινό μέλλον, επιβεβαίωσε στο CNN πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα.

Αντί για μια σκληρή ρήξη ή πλήρη αποσύνδεση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, ο Μπέσεντ είπε στους επενδυτές ότι ο στόχος είναι να υπάρξει μια επανεξισορρόπηση του εμπορίου, σύμφωνα με πηγές του αμερικανικού ΜΜΕ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανάσα στο χρηματιστήριο

Η εκτίμηση αυτή έδωσε ώθηση στο ράλι της Wall Street που είχε πάρει σάρκα και οστά νωρίτερα την Τρίτη, με τους τρεις βασικούς αμερικανικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να σημειώνουν τα υψηλότερα επίπεδα της ημέρας μετά τη δημοσιοποίηση των παρατηρήσεων του Μπέσεντ. Οι ασιατικές μετοχές αυξήθηκαν επίσης την Τετάρτη, με τον δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ να ηγείται των περιφερειακών κερδών. Διαπραγματεύθηκε τελευταία φορά 2,5% υψηλότερα, ενώ ο ιαπωνικός Nikkei 225 σημείωσε άνοδο περίπου 2% και ο νοτιοκορεατικός Kospi σημείωσε άνοδο 1,5%.

Η αλλαγή τόνου του Τραμπ δεν πέρασε απαρατήρητη στην Κίνα. Την Τετάρτη, το hashtag «Trump chickened out» (ο Τραμπ κιότεψε) ήταν κορυφαίο θέμα στην κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 110 εκατομμύρια προβολές.

Μέχρι στιγμής, η Κίνα αρνείται να υποχωρήσει. Αντ' αυτού, ανταπέδωσε αυξάνοντας τους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα στο 125%, προσθέτοντας περισσότερες αμερικανικές εταιρείες στον κατάλογο ελέγχου εξαγωγών και στον κατάλογο αναξιόπιστων οντοτήτων και περιορίζοντας την εξαγωγή κρίσιμων ορυκτών που χρησιμοποιούνται σε όλα τα είδη, από iPhones έως πυραυλικά συστήματα.

Το Πεκίνο δεν σταμάτησε εκεί. Περιόρισε ακόμα και τον αριθμό των ταινιών του Χόλιγουντ που προβάλλονται στη χώρα και επέστρεψε στις ΗΠΑ τουλάχιστον δύο αεροσκάφη Boeing που προορίζονταν για χρήση από κινεζικές αεροπορικές εταιρείες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Τραμπ ελπίζει σε συμφωνία

Μέσα σε όλα αυτά, ωστόσο, ο Τραμπ επέμεινε ότι έχει μια «πολύ καλή σχέση» με τον Σι Τζινπίνγκ. Την Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε και πάλι την ελπίδα του να προσέλθει ο Σι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Μάλιστα ελπίζει σε συμφωνία που θα είναι επωφελής για όλους.

Από την πλευρά της, η Κίνα άφησε ανοιχτή την πόρτα για συνομιλίες, αλλά επέμεινε ότι αυτές πρέπει να γίνουν με ίσους όρους. Άτομο που γνωρίζει τις σκέψεις της κινεζικής κυβέρνησης δήλωσε στο CNN την περασμένη εβδομάδα ότι η Κίνα είναι ανοικτή σε εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, αλλά οι όποιες συνομιλίες θα πρέπει να βασίζονται στον «σεβασμό», καθώς και σε μεγαλύτερη «συνέπεια και αμοιβαιότητα» από την κυβέρνηση Τραμπ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ντόναλντ Τραμπ Κίνα δασμοί ΗΠΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ