Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Πολωνία και Ιταλία θα αυξήσουν τη στήριξή τους προς την Ουκρανία δεσμεύτηκε ο Μπόρις Πιστόριους.
«Ο στόχος μας πρέπει να είναι να δώσουμε στην Ουκρανία τη δυνατότητα να ενεργήσει από θέση ισχύος» ανέφερε σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο ο Γερμανός υπουργός Άμυνας μετά από συνάντηση με τους ομολόγους του των άλλων τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών που ηγούνται στην ευρωπαϊκή Άμυνα.
«Ο στόχος μας πρέπει να είναι να διευκολύνουμε την Ουκρανία να ενεργεί από θέση ισχύος», πρόσθεσε ο Πιστόριους.
Πιστόριους: Διεθνή διάσταση παίρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία
Ο ίδιος επεσήμανε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «δεν αποτελεί πλέον περιφερειακή σύγκρουση», αλλά «έχει λάβει διεθνή διάσταση».
Η Πολωνία αναλαμβάνει από την 1η Ιανουαρίου την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ και αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα για το επόμενο διάστημα λόγω και της γειτνίασής της με την Ουκρανία.
Ο Πιστόριους και άλλοι τέσσερις υπουργοί Άμυνας εξέφρασαν έντονη ανησυχία για τις κινήσεις της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας, η οποία έχει στείλει 10.000 στρατιώτες προς υποστήριξη των ρωσικών δυνάμεων.
«Πρόκειται για ένα επίπεδο κυνισμού που δύσκολα μπορεί κανείς να νικήσει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πιστόριους, επαναλαμβάνοντας ωστόσο την επίσημη στάση της γερμανικής κυβέρνησης ότι η αποστολή γερμανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς τύπου Taurus θα αποτελούσε ένα περαιτέρω βήμα κλιμάκωσης.
«Η μεγαλύτερη απειλή από τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο»
Οι πέντε υπουργοί Άμυνας τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης της στήριξης της Ουκρανίας,αλλά και της μεταφοράς της παραγωγής κομβικών εξοπλιστικών συστημάτων, όπως drones με χρήση τεχνητής νοημοσύνης και πυρομαχικών στην ουκρανική επκράτεια. Μια τέτοια προσπάθεια θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από τα ρωσικά κεφάλαια που βρίσκονται παγωμένα σε δυτικές τράπεζες, όπως διεμήνυσαν οι αρμόδιοι υπουργοί στο Βερολίνο.
Από την πλευρά του ο Πολωνός υπουργός Άμυνας, Βλάντισλαβ Κοζίνιακ-Κάμιτς, έκανε λόγο για τη «μεγαλύτερη απειλή από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο» και τόνισε ότι η χώρα του θα αυξήσει το επόμενο έτος τις αμυντικές της δαπάνες στο 4,7% από το 4% που είναι σήμερα.
«Πρέπει να επανεξετάσουμε τη στάση μας απέναντι στην άμυνα και την ασφάλεια σε βάθος 10-15 χρόνων», επεσήμανε από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνού. Και επεσήμανε ότι δεν αρκεί απλώς μια χώρα να εκπληρώνει τη νατοϊκή υποχρέωση για αμυντικές δαπάνες στο 2%, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει οι αμυντικές δαπάνες να αξιοποιούνται και σωστά. Ο Λεκορνού ανακοίνωσε επιπλέον την αποστολή στην Ουκρανία του συστήματος αεράμυνας πυραύλων μικρού βεληνεκούς τύπου Mistral.
Γαλλία και Βρετανία εξετάζουν την αποστολή στρατού στην Ουκρανία
Νωρίτερα τη Δευτέρα η γαλλική εφημερίδα Le Monde ανέφερε ότι η Γαλλία και η Βρετανία εξετάζουν την αποστολή στρατού και μισθοφόρων στην Ουκρανία.
«Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας σχετικά με την αμυντική συνεργασία, ιδιαίτερα με στόχο τη δημιουργία μιας βασικής ομάδας συμμάχων στην Ευρώπη, με επίκεντρο την Ουκρανία και την ευρύτερη ευρωπαϊκή ασφάλεια», εκμυστηρεύτηκε στη Le Monde βρετανική στρατιωτική πηγή.