Σε νέα έρευνα, ειδικοί της βρετανικής αλλεργιολογίας και της αεροπορικής ιατρικής καταρρίπτουν την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι τα αλλεργιογόνα των ξηρών καρπών εξαπλώνονται μέσω των συστημάτων εξαερισμού των αεροπλάνων.
«Στην πραγματικότητα, οι αλλεργικές αντιδράσεις που προκαλούνται από τα τρόφιμα είναι περίπου 10-100 φορές λιγότερο συχνές κατά τη διάρκεια των πτήσεων απ' ό,τι ''στο έδαφος''», γράφουν οι ερευνητές στην επιστημονική τους ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο περιοδικό Archives of Disease in Childhood.
Πτήση και αλλεργίες
Εξετάζοντας μελέτες για τα αερομεταφερόμενα τροφικά αλλεργιογόνα, οι συγγραφείς λένε ότι τα υπολείμματα αλλεργιογόνων στις επιφάνειες εντός της καμπίνας αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο κατά τη διάρκεια της πτήσης - ένας κίνδυνος που πιθανώς επιδεινώνεται από το πώς καθαρίζουν οι αεροπορικές εταιρείες το αεροσκάφος μεταξύ των πτήσεων.
Όπως αναφέρει η New York Post, o καθαρισμός των τραπεζιών των δίσκων, των επιφανειών των καθισμάτων και των συστημάτων ψυχαγωγίας στην πλάτη του καθίσματος κατά την έναρξη της πτήσης με απολυμαντικά μαντηλάκια «είναι ιδιαίτερα σημαντικός», έγραψαν οι συντάκτες της μελέτης, «δεδομένου του ελάχιστου καθαρισμού της καμπίνας που γίνεται μεταξύ των πτήσεων, ιδίως με τους αερομεταφορείς χαμηλού κόστους».
O αέρας μέσα στο αεροπλάνο
Σύμφωνα με την New YorkPost, οι ερευνητές επισημαίνουν το εξής σχετικά με την μεταφορά αλλεργιογόνων ουσιών μέσω του αέρα στην καμπίνα του αεροπλάνου.
Ο αέρας λένε ανακυκλώνεται κάθε τρία με τέσσερα λεπτά κατά τη διάρκεια μεγάλων εμπορικών πτήσεων - περίπου το ήμισυ είναι ανακυκλωμένος αέρας που έχει περάσει από φίλτρα που απομακρύνουν τη σκόνη, τους ατμούς και τα μικρόβια και συλλαμβάνουν τα αερομεταφερόμενα σωματίδια τροφίμων. Το άλλο μισό είναι εξωτερικός αέρας.
Τα συστήματα εξαερισμού είναι σχεδιασμένα να κυκλοφορούν τον αέρα σε όλο το αεροσκάφος και όχι κατά μήκος της καμπίνας των επιβατών, εξήγησαν οι συγγραφείς της μελέτης, μειώνοντας την πιθανότητα εξάπλωσης των «ρύπων» που δημιουργούνται από τους επιβάτες μέσω της καμπίνας.
Οι αλλεργικές αντιδράσεις σε αερομεταφερόμενα σωματίδια τροφίμων είναι σπάνιες.
Στις εξαιρέσεις περιλαμβάνονται άτομα ευαίσθητα στα θαλασσινά που εκτίθενται σε ατμούς από ψάρια ή οστρακοειδή ή οσον αφορά τα αλλεργιογόνα των φυστικιών, «μπορούν να ανιχνευθούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα στον αέρα κατά το ξεφλούδισμα των ξηρών καρπών, αλλά η «'σκόνη'' απομακρύνεται γρήγορα και μπορεί να ανιχνευθεί μόνο σε πολύ κοντινή απόσταση από τους ξηρούς καρπούς», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.
Ωστόσο «οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να έχουν σαφείς πολιτικές σχετικά με τις τροφικές αλλεργίες, οι οποίες είναι εύκολα διαθέσιμες από τους ιστότοπούς τους ή κατόπιν αιτήματος», προσθέτουν οι ερευνητές.
«Οι πολιτικές αυτές θα πρέπει να εφαρμόζονται με συνέπεια τόσο από το προσωπικό εδάφους όσο και από το πλήρωμα καμπίνας, προκειμένου να παρέχουν καθησυχασμό στους αλλεργικούς επιβάτες».