Έντονες πιέσεις σε Μπάιντεν από Συμμάχους για την Ουκρανία: «Δώσε το "ΟΚ" να χτυπήσει με δυτικά όπλα τη Ρωσία» - iefimerida.gr

Έντονες πιέσεις σε Μπάιντεν από Συμμάχους για την Ουκρανία: «Δώσε το "ΟΚ" να χτυπήσει με δυτικά όπλα τη Ρωσία»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν καθ' οδόν προς το Οβάλ Γραφείο
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καθ' οδόν προς το Οβάλ Γραφείο / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo / Evan Vucci
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εντείνεται η πίεση στον Τζο Μπάιντεν ώστε να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα για να χτυπήσει σε ρωσικό έδαφος, καθώς αρκετοί σύμμαχοι των ΗΠΑ αφήνουν πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο.

Το θέμα συζητείται έντονα τους τελευταίους μήνες, αλλά οι σύμμαχοι της Ουκρανίας φοβούνται ότι μία τέτοια κίνηση ενδεχομένως να οδηγήσει σε κλιμάκωση, αφού ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προειδοποιήσει για «σοβαρές συνέπειες», ειδικά για τις «μικρές χώρες» στην Ευρώπη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι η στάση της Ουάσιγκτον στο συγκεκριμένο ζήτημα θα «προσαρμοστεί» ανάλογα με τις μεταβαλλόμενες συνθήκες στο πεδίο της μάχης. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, Πράγα, για τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε την Τετάρτη ότι παρόλο που η υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία έχει εξελιχθεί, «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική μας».

Σημειώνεται ότι η Ουκρανία μάχεται να αντιμετωπίσει μια ρωσική επίθεση στα ανατολικά της χώρας, ενώ η πόλη του Χάρκοβο βρίσκεται στο επίκεντρο των επιθέσεων που συχνά εξαπολύει η Ρωσία από στρατιωτικά φυλάκια κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποιες χώρες έχουν ταχθεί υπέρ της άρσης των περιορισμών στη χρήση δυτικών όπλων από την Ουκρανία

Η δήλωση του Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στην Ευρώπη, ακολούθησε το σχόλιο του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είπε ότι πρέπει να «επιτραπεί» στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα εναντίον στρατιωτικών θέσεων στο ρωσικό έδαφος, διευκρινίζοντας, ωστόσο, όχι κατά πολιτικών στόχων.

Ο Μακρόν έχει επανειλημμένως υποστηρίξει μία πιο άμεση επέμβαση στον πόλεμο της Ουκρανίας, ενώ και άλλοι δυτικοί ηγέτες εμφανίζονται πλέον πιο διαλλακτικοί στην ιδέα.

Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, παρέμεινε επιφυλακτικός δημοσίως, αλλά εκπρόσωπος στο Βερολίνο δήλωσε ότι «η αμυντική δράση δεν περιορίζεται στο έδαφος της χώρας που δέχεται την επίθεση, αλλά περιλαμβάνει και το έδαφος του επιτιθέμενου».

Παράλληλα, την περασμένη εβδομάδα, ο αρχηγός του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε στον Economist ότι η Δύση θα πρέπει να επιτρέψει στην Ουκρανία να αμυνθεί χτυπώντας στρατιωτικές βάσεις στη Ρωσία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Και αυτό περιλαμβάνει πλήγματα στόχων σε ρωσικό έδαφος», τόνισε.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, λόρδος Κάμερον, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει πώς θα χρησιμοποιήσει τα βρετανικά όπλα, ενώ αυτή την εβδομάδα ο Πολωνός αναπληρωτής υπουργός Άμυνας είπε ότι οι Ουκρανοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν πολωνικά όπλα «όπως τους βολεύει».

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε δηλώσει προηγουμένως ότι είναι «άδικοι» για τη χώρα του οι περιορισμοί που έχουν επιβάλει οι δυτικές χώρες στη χρήση των όπλων τους, ενώ αναγνώρισε ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να διακινδυνεύσει την υποστήριξη των εταίρων της.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τζο Μπάιντεν ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΡΩΣΙΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ