Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έφτασε σήμερα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Στη συνέχεια αναμένεται να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία σε μια προσπάθεια να πείσει τις δύο αυτές να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου προκειμένου να καθησυχάσουν την παγκόσμια αγορά ενέργειας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Αφού συναντηθεί στο Αμπού Ντάμπι με τον ντε φάκτο ηγέτη των Εμιράτων, τον σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ, ο Τζόνσον θα μεταβεί στο Ριάντ όπου θα συνομιλήσει με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν με την ελπίδα να τον πείσει να ενταχθεί η Σαουδική Αραβία στον συνασπισμό εναντίον της Ρωσίας και να βοηθήσει τη Δύση να ξεπεράσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια.
«Ανάγκη για ανεξαρτησία»
«Όταν βλέπουμε την εξάρτηση της Δύσης από το πετρέλαιο και το αέριο της Ρωσίας, παρατηρούμε ότι είναι ένα λάθος, διότι ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν είναι σε θέση να κρατά ομήρους τις δυτικές οικονομίες», επεσήμανε ο Τζόνσον μιλώντας σε δημοσιογράφους από το Αμπού Ντάμπι.
«Έχουμε ανάγκη ανεξαρτησία», πρόσθεσε, ενώ υπενθύμισε ότι τα Εμιράτα «είναι μεταξύ των πιο μεγάλων επενδυτών από τις χώρες του Κόλπου στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη Βρετανία».
Ωστόσο η επίσκεψη του Τζόνσον στη Σαουδική Αραβία έχει προκαλέσει αντιδράσεις λόγω της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, κυρίως μάλιστα μετά την εκτέλεση το Σάββατο 81 ανθρώπων, τη μεγαλύτερη μαζική εκτέλεση εδώ και δεκαετίες.
Όταν ρωτήθηκε για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία, ο Βρετανός πρωθυπουργός απάντησε: «Έχω αναφερθεί σε αυτά τα ζητήματα πάρα πολλές φορές στο παρελθόν (…) και θα αναφερθώ σε αυτά ξανά σήμερα.
«Όμως έχουμε μια μακροχρόνια σχέση με αυτό το μέρος του κόσμου και πρέπει να αναγνωρίσουμε την πολύ σημαντική σχέση που έχουμε (…) και όχι μόνο στο θέμα των υδρογονανθράκων», σημείωσε.
Παράλληλα ο Τζόνσον σκοπεύει να ζητήσει από τον μπιν Σαλμάν να καταδικάσει τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν για την εισβολή του στην Ουκρανία, όπως διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπός του.
«Εταίροι –κλειδί»
Η Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα είναι μεταξύ των σημαντικότερων εξαγωγών αργού πετρελαίου στον κόσμο ενώ παράλληλα έχουν σχέσεις με τη Μόσχα και μέχρι στιγμής έχουν αποφύγει να πάρουν θέση εναντίον της Ρωσίας.
Υπογραμμίζοντας ότι «η βίαιη και η απρόκλητη επίθεση» εναντίον της Ουκρανίας από τη Ρωσία θα έχει συνέπειες «πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης», ο Τζόνσον επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι επιθυμεί να οικοδομήσει «έναν διεθνή συνασπισμό» προκειμένου να αντιμετωπιστεί «αυτή η νέα πραγματικότητα».
Οι χώρες της G7, στην οποία ανήκει και η Βρετανία, κάλεσαν την προηγούμενη εβδομάδα τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες που να αυξήσουν «τις παραδόσεις τους» προκειμένου να αντιμετωπιστεί η άνοδος των τιμών της ενέργειας που οφείλεται στον πόλεμο στην Ουκρανία και στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία.