Ο πρώην πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Πενγκ, ο οποίος είχε κατηγορηθεί από ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολλούς στην πρωτεύουσα ως ο "χασάπης του Πεκίνου" για τον ρόλο του στην καταστολή στην Πλατεία Τιενανμέν το 1989, απεβίωσε, μετέδωσαν σήμερα κρατικά ΜΜΕ.
Ο Λι, που ήταν 90 ετών, απεβίωσε το βράδυ της Δευτέρας στο Πεκίνο έπειτα από μία ασθένεια που δεν έχει γίνει γνωστή, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Υπηρέτησε στην ηγεσία του κομμουνιστικού κόμματος της Κίνας τη δεκαετία του ‘80 και του ‘90. Εγινε γνωστός ως «χασάπης του Πεκίνο» για τον ρόλο που διαδραμάτισε στα γεγονότα της πλατείας Τιενανμέν. Ηταν εκείνος που έδωσε την εντολή στον στρατό να επέμβει με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο χιλιάδες διαδηλωτές. Οπως μεταδίδει το BBC, ο μετέπειτα ηγέτης της Κίνας δικαιολόγησε την επιλογή του, χαρακτηρίζοντάς την «απαραίτητο» βήμα.
Η εξέγερση της Τιενανμέν στην Κίνα
Τα μεσάνυχτα, 4 Ιουνίου του 1989, δίνεται η διαταγή από το ΚΚΚ για επέμβαση. Οι φοιτητές στην πρωτεύουσα της Κίνας πιασμένοι σε αλυσίδες τραγουδούν τον ύμνο της "Τρίτης Διεθνούς" μπροστά από φλεγόμενα λεωφορεία και αυτοκίνητα που έχουν στηθεί για οδοφράγματα.
Ο στρατός της Κίνας ρίχνει προς όλες τις κατευθύνσεις προκαλώντας το χάος. Κάποιοι διαδηλωτές οπλισμένοι με ό,τι βρίσκουν μπροστά τους πέτρες, ξύλα, σίδερα προσπαθούν να απαντήσουν, άλλοι τρέχουν να σωθούν και οι υπόλοιποι με αυτοσχέδια φορεία μαζεύουν τα πρώτα θύματα της τραγωδίας. Χιλιάδες θα συλληφθούν, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των νεκρών. Ο Ερυθρός Σταυρός της Κίνας κάνει λόγο για 2.400 νεκρούς, ενώ οι επίσημες αρχές αναφέρουν 241.