Εφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 84 ετών, ο εμβληματικός Ιάπωνας σχεδιαστής, Issey Miyake.
Ο Miyake πέθανε στις 5 Αυγούστου από καρκίνο του ήπατος, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.
Γνωστός για το πολύ ιδιαίτερο στιλ των συλλογών του, τα αρώματά του και τα ζιβάγκο του Στιβ Τζομπς ο Issey Miyake θεωρείται από τους πλέον εμβληματικούς σχεδιαστές στην ιστορία της μόδας.
Τα εμβληματικά πλισέ του Miyake
Το όνομά του έγινε συνώνυμο της άνθισης της οικονομίας και της μόδας στην Ιαπωνία τη δεκαετία του 1980.
Ενα από τα χαρακτηριστικά των ρούχων του που τον έκαναν διάσημο ήταν τα πλισέ υφάσματα που δεν τσαλακώνονται ποτέ.
Ο Miyake λέγεται ότι ήθελε να γίνει είτε χορευτής είτε αθλητής πριν η ανάγνωση των περιοδικών μόδας της αδελφής του τον εμπνεύσει να αλλάξει κατεύθυνση. Αυτά τα αρχικά ενδιαφέροντά του πιστεύεται ότι βρίσκονται πίσω από την ελευθερία κινήσεων που επιτρέπουν τα ρούχα του.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ανέπτυξε έναν νέο τρόπο πτύχωσης, τυλίγοντας υφάσματα ανάμεσα σε στρώματα χαρτιού και βάζοντάς τα σε θερμική πρέσα, με τα ρούχα να διατηρούν το πλισέ σχήμα τους. Το ύφασμα αυτό δοκιμάστηκε για την ελευθερία της κίνησής του σε χορευτές και οδήγησε στην ανάπτυξη της χαρακτηριστικής του σειράς «Πτυχώσεις, παρακαλώ».
Δεν μιλούσε ποτέ για τη βόμβα στη Χιροσίμα, μια έκρηξη που έζησε ως παιδί
Ο Miyake γεννήθηκε στη Χιροσίμα και ήταν επτά ετών όταν έπεσε η ατομική βόμβα στην πόλη, ενώ ο ίδιος βρισκόταν στο σχολείο. Στη μετέπειτα ζωή του ήταν απρόθυμος να μιλήσει για το γεγονός. Το 2009, γράφοντας στους New York Times στο πλαίσιο μιας εκστρατείας για να πείσει τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να επισκεφθεί την πόλη, είπε ότι δεν ήθελε να χαρακτηριστεί ως «ο σχεδιαστής που επέζησε» από τη βόμβα.
«Όταν κλείνω τα μάτια μου, εξακολουθώ να βλέπω πράγματα που κανείς δεν θα έπρεπε να βιώσει ποτέ», έγραψε, προσθέτοντας ότι μέσα σε τρία χρόνια η μητέρα του πέθανε από την έκθεση στη ραδιενέργεια.
«Προσπάθησα, αν και ανεπιτυχώς, να τα αφήσω πίσω μου, προτιμώντας να σκέφτομαι πράγματα που μπορούν να δημιουργηθούν, όχι να καταστραφούν, και που φέρνουν ομορφιά και χαρά. Με τράβηξε ο τομέας του σχεδιασμού ρούχων, εν μέρει επειδή είναι μια δημιουργική μορφή που είναι σύγχρονη και αισιόδοξη».
Αφού σπούδασε γραφιστική σε ένα πανεπιστήμιο τέχνης του Τόκιο, έμαθε το σχεδιασμό ρούχων στο Παρίσι, όπου εργάστηκε με τους διάσημους σχεδιαστές μόδας Guy Laroche και Hubert de Givenchy, προτού μεταβεί στη Νέα Υόρκη. Το 1970 επέστρεψε στο Τόκιο και ίδρυσε το Miyake Design Studio.
Τελικά ανέπτυξε περισσότερες από δώδεκα σειρές μόδας, από την κύρια Issey Miyake για άνδρες και γυναίκες μέχρι τσάντες, ρολόγια και αρώματα, προτού αποσυρθεί ουσιαστικά το 1997 για να αφοσιωθεί στην έρευνα.
Το 2016, όταν ρωτήθηκε ποιες πιστεύει ότι είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μελλοντικοί σχεδιαστές, ανέφερε στη βρετανική εφημερίδα Guardian ότι οι άνθρωποι πιθανότατα θα καταναλώνουν λιγότερο.
«Μπορεί να χρειαστεί να περάσουμε από μια διαδικασία αραίωσης. Αυτό είναι σημαντικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Στο Παρίσι, αποκαλούμε τους ανθρώπους που φτιάχνουν ρούχα couturiers - αναπτύσσουν νέα είδη ένδυσης - αλλά στην πραγματικότητα η δουλειά του σχεδιασμού είναι να φτιάξεις κάτι που λειτουργεί στην πραγματική ζωή».
Η διαχρονικότητα των ρούχων του Issey Miyake
Ο Miyake ήθελε τα ρούχα του να είναι διαχρονικά, άνετα, να ταιριάζουν σε όλους και να εξυμνούν το κάθε σώμα.
Οι παρακάτω φωτό είναι η πρώτη από το 1996 και η δεύτερη από το 2020. Και όμως μοιάζουν σαν να είναι κομμάτια της ίδιας συλλογής...