Πέθανε ο αρχιτέκτονας της περίφημης γυάλινης πυραμίδας στο Λούβρο -Τον είχαν πολεμήσει [εικόνα] - iefimerida.gr

Πέθανε ο αρχιτέκτονας της περίφημης γυάλινης πυραμίδας στο Λούβρο -Τον είχαν πολεμήσει [εικόνα]

Ο αρχιτέκτονας μπροστά στην πυραμίδα του Λούβρου
Ο αρχιτέκτονας μπροστά στην πυραμίδα του Λούβρου
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών, ο διάσημος αρχιτέκτονας Τσεν Τσουνγκ Πέι ένας εκ των διασημότερων μοντερνιστών της αρχιτεκτονικής του 20ού αιώνα που άφησε το στίγμα του στο Λούβρο.

Ο Κινεζοαμερικανός Πέι, πέθανε σε ηλικία 102 ετών, οπως έγραψε η εφημερίδα The New York Times.

Η περίφημη γυάλινη πυραμίδα του Λούβρου

Ανάμεσα στα πιο γνωστά δημιουργήματα του Γιου Μιν Πέι συγκαταλέγονται η γυάλινη πυραμίδα στην είσοδο του μουσείου του Λούβρου, ο ουρανοξύστης της Bank of China στο Χονγκ Κονγκ, η προεδρική βιβλιοθήκη του Τζον Φ. Κένεντι στη Βοστόνη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πυραμίδα που δίχασε

Γεννημένος σε μια επαρχία της Κίνας, γιος εύπορου τραπεζίτη, ο Πέι φοίτησε στην Σαγκάη και στο Χονγκ πρώτα στο κορυφαίο πανεπιστήμιο ΜΙΤ και, εμ συνεχεία, στο Χάρβαρντ. Μαθητής του Γουόλτερ Γκρόπιους, ιδρυτή του Μπάουχαους και του Μαρσέλ Μπρόιερ, ενός εκ των πατέρων του μοντερνισμού, ο Πέι εγκαινίασε το δικό του γραφείο, αμέσως μετά την επίσημη εγγραφή του στα μητρώα των αμερικανών πολιτών, το 1954. 

H γυάλινη πυραμίδα μπροστά από το Λούβρο
H γυάλινη πυραμίδα μπροστά από το Λούβρο / φωτογραφίες apimages

Ξεκινώντας από την απλή παρατήρηση ότι το Λούβρο είναι «ένα ιδιαίτερο μουσείο, με είσοδο που δεν φαίνεται γιατί είναι στο πλάι», ο Πέι κατέληξε ότι «χρειάζεται μια κεντρική είσοδο». Στα αρχικά σχέδια δεν περιλαμβανόταν η πυραμίδα, αλλά ένα υπόγειο σύμπλεγμα χώρων, με φωτεινά στοιχεία και είσοδο από ράμπα.

Προχωρώντας όμως, η Πυραμίδα με την διαφάνεια και τα υλικά της αποτέλεσε το σημείο αναφοράς του έργου. Μαζί ήρθε και η έντονη πολεμική που άγγιξε ακόμα και ρατσιστικές ακρότητες στο πρόσωπο του Ι.Μ. Πέι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σέλφι στο Λούβρο
Η γυάλινη πυραμίδα είναι πλέον σημείο αναφοράς για Γάλλους και τουρίστες

Τα εγκαίνια της Πυραμίδας είχαν γίνει την άνοιξη του 1989, επί προεδρίας του Φρανσουά Μιτεράν, οποίος είχε λάβει και την σχετική πρωτοβουλία.

Σύγχρονο, γυάλινο και αυστηρά γεωμετρικό, το έργο παραμένει σημείο αναφοράς και, μαζί, μια ρηξικέλευθη πρόταση του ιάπωνα αρχιτέκτονα Πέι στον διάλογο κλασικού και μοντέρνου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Λούβρο πυραμίδα αρχιτέκτονας
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ