Μια μεγάλη μορφή του χώρου της μόδας άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 93 ετών. O λόγος για τη δημιουργό της μίνι φούστας, τη Βρετανίδα Μέρι Κουάντ.
Κεντρικό πρόσωπο των Swinging Sixties, η Μέρι Κουάντ ήταν μία από τις γνωστότερες σχεδιάστριες μόδας του 20ού αιώνα και εξαιρετικά καινοτόμα, αναφέρεται στην ανακοίνωση της οικογενείας της.
Γεννημένη το 1930 στο Λονδίνο, άνοιξε την πρώτη της μπουτίκ, το Bazaar, στο Τσέλσι, το 1955, την εποχή που η συνοικία γνώριζε τη μεγάλη της άνθηση. Το κατάστημα ρούχων και αξεσουάρ έγινε γρήγορα ο τόπος συνάντησης των Beatles ή των Rolling Stones, της Μπριζίτ Μπαρντό, της Οντρεϊ Χέμπορν.
Η Κουάντ καθιέρωσε τα μίνι φορέματα και τις μίνι φούστες, σε απλές γραμμές και ζωηρά χρώματα. Αλλά οι γυναίκες τής οφείλουν επίσης το σορτς, τα hot-pants, τα πλαστικά αδιάβροχα, την αδιάβροχη μάσκαρα, τις κασετίνες του μακιγιάζ.
«Τα ρούχα μου κόλλαγαν στη μόδα των εφήβων, στην pop, στα μπαρ του εσπρέσο, στα κλαμπ της τζαζ», έγραφε στην πρώτη της αυτοβιογραφία «Quant by Quant» που κυκλοφόρησε το 1965.
Όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η μίνι φούστα
Η Κουάντ ξεκίνησε να πειραματίζεται με το μήκος της φούστας από τα τέλη της δεκαετίας του 1950. Ωστόσο, ήταν η 10η Ιουλίου του 1964 όταν η 30χρονη (τότε) σχεδιάστρια παρουσίασε την πρώτη της ολοκληρωμένη της κολεξιόν με μίνι.
Η ονομασία του ρούχου σχετίστηκε με το αγαπημένο αυτοκίνητο της Κουάντ, μάρκας Μίνι Κούπερ. Επιδίωξη της σχεδιάστριας ήταν να φτιάξει ένα πρακτικό ρούχο για τη γυναίκα, που όπως έλεγε «να της επιτρέπει να τρέξει για να προλάβει το λεωφορείο».
«Έρχονταν γυναίκες στο μαγαζί για να προβάρουν μια φούστα και μου έλεγαν να την κάνω όλο και πιο κοντή. Είναι κάτι που πάντα ήθελαν», έλεγε.
Την πατρότητα του μίνι διεκδικούν ακόμη δύο σχεδιαστές, ο Γάλλος Αντρέ Κουρέζ (1923-2016) και ο Άγγλος Τζον Μπέιτς (1938-2022).