Πέθανε ο τελευταίος επιζών του ναζιστικού στρατοπέδου εξόντωσης Σομπιμπόρ -Μόνο 50 επιβίωσαν [εικόνα] - iefimerida.gr

Πέθανε ο τελευταίος επιζών του ναζιστικού στρατοπέδου εξόντωσης Σομπιμπόρ -Μόνο 50 επιβίωσαν [εικόνα]

Αντρας με μετάλλια
Σέμιον Ρόζενφελντ / φωτογραφία: facebook Amigour - A Home for Israel's Holocaust Survivors
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Σέμιον Ρόζενφελντ, ο τελευταίος, σύμφωνα με όσα είναι γνωστά, επιζών του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Σομπιμπόρ του Ολοκαυτώματος και της εξέγερσης που σημειώθηκε εκεί, απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 96 ετών στο Ισραήλ.

Ενας από τους 50 επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Εβραϊκού Πρακτορείου για το Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ. «Θρηνούμε τον θάνατο του Σέμιον Ρόζενφελντ, που συμμετείχε στην εξέγερση του Σομπιμπόρ, ο οποίος, μέσα στη φρίκη του Ολοκαυτώματος, έγινε ήρωας χωρίς να το θέλει», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Χέρτσογκ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ρόζενφελντ έμενε σε οίκο ευγηρίας που ανήκει στο Εβραϊκό Πρακτορείο για το Ισραήλ. Γεννημένος στην Ουκρανία, αυτός ο Εβραίος στρατιώτης του Κόκκινου Στρατού ήταν ένας από τους περίπου 50 κρατουμένους του στρατοπέδου που επιβίωσαν του στρατοπέδου και του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Έγινε ήρωας στο Ολοκαύτωμα

Από τον Μάιο του 1942 έως το καλοκαίρι του 1943, περίπου 250.000 Εβραίοι, που είχαν εκτοπιστεί από την ανατολική Πολωνία, αλλά και από την Ολλανδία, την Τσεχία και τη Σλοβακία, πέθαναν στο στρατόπεδο του Σομπιμπόρ, στην Πολωνία.
Στις 14 Οκτωβρίου 1943, εξέγερση ξεσπά στο στρατόπεδο, η πιο σημαντική και η πιο διάσημη στην ιστορία των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης. Σχεδόν 300 κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων ο Σέμιον Ρόζενφελντ, 21 ετών τότε, καταφέρνουν να δραπετεύσουν ανοίγοντας μια τρύπα στα συρματοπλέγματα. Σχεδόν 170 από αυτούς συνελήφθησαν από τους ναζί και τουφεκίστηκαν.

Δύο άντρες δίπλα σε μνημείο
Ενας από τους περίπου 50 κρατουμένους του στρατοπέδου που επιβίωσαν του στρατοπέδου και του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σέμιον Ρόζενφελντ επέστρεψε για να πολεμήσει με τον Κόκκινο Στρατό. Περίπου 50 κρατούμενοι του στρατοπέδου επέζησαν μετά τον πόλεμο, σύμφωνα με το Γιαντ Βάσεμ, το μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ. Οι ναζί κατεδάφισαν στη συνέχεια το Σομπιμπόρ ώστε να εξαφανίσουν κάθε ίχνος αυτού του στρατοπέδου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ