Πέθανε σε ηλικία 74 ετών και ενώ έκανε πεζοπορία στα Πυρηναία Όρη, ο Γάλλος στρατηγός, υπεύθυνος για τη φιλόδοξη αποκατάσταση του κατεστραμμένου από πυρκαγιά Καθεδρικού Ναού της Παναγίας των Παρισίων, Ζαν Λουί Ζορζελίν.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απέτισε φόρο τιμής το Σάββατο σε έναν από τους «μεγαλύτερους στρατιώτες, τους μεγαλύτερους υπηρέτες» της Γαλλίας, ο οποίος «πέτρα με πέτρα αποκαθιστούσε την πληγωμένη ομορφιά» της Παναγίας των Παρισίων.
Προτού αποσυρθεί από τη σύνταξη για να επιβλέψει την ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού, ο Ζορζελίν είχε υπηρετήσει ως αρχηγός του γενικού στρατιωτικού επιτελείου της Γαλλίας, επιβλέποντας τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, τα Βαλκάνια και όχι μόνο.
Σε ατύχημα στα Πυρηναία Όρη οφείλεται ο θάνατος του Ζορζελίν
Επικαλούμενα τον περιφερειακό εισαγγελέα, τα τοπικά δελτία ειδήσεων ανέφεραν ότι ο Ζορζελίν πέθανε κατά τη διάρκεια πεζοπορίας στα Πυρηναία, πιθανότατα σε ατύχημα. Η υπηρεσία ορεινής διάσωσης στην περιοχή Ariege δήλωσε ότι το πτώμα βρέθηκε την Παρασκευή κοντά στο χωριό Bordes-Uchentein.
Ο Μακρόν ανέφερε σε δήλωσή του ότι ο Ζορζελίν πέθανε στα βουνά, αντανακλώντας «μια ζωή που ήταν πάντα στραμμένη προς τις κορυφές». Η δήλωση δεν παρείχε λεπτομέρειες.
Γεννημένος στις 30 Αυγούστου 1948, ο Ζορζελίν φοίτησε στο διάσημο στρατιωτικό λύκειο Saint-Cyr πριν υπηρετήσει σε συντάγματα πεζικού και αλεξιπτωτιστών και στη στρατιωτική αντικατασκοπεία. Σπούδασε στη Σχολή Διοίκησης και Γενικού Επιτελείου του αμερικανικού στρατού στο Φορτ Λέβενγουορθ στο Κάνσας και στη συνέχεια έγινε προσωπικός στρατιωτικός προϊστάμενος του αείμνηστου προέδρου Ζακ Σιράκ και στη συνέχεια αρχηγός του επιτελείου του γαλλικού στρατού από το 2006-2010.
Το μοναδικό έργο αποκατάστασης της Παναγίας των Παρισίων
Αμέσως μετά την πυρκαγιά του 2019, που γκρέμισε την κορυφή της Παναγίας των Παρισίων και κατέστρεψε την ξύλινη και μολύβδινη στέγη της, ο Μακρόν όρισε τον Ζορζελίν να ηγηθεί των εργασιών αποκατάστασης. Οι τεχνίτες σε όλη τη Γαλλία χρησιμοποιούν μεσαιωνικά υλικά και μεθόδους για την ανοικοδόμηση του γοτθικού ορόσημου.
«Είναι ένας τρόπος για να είμαστε πιστοί στο (χειρωνακτικό) έργο όλων των ανθρώπων που έχτισαν όλα τα εξαιρετικά μνημεία στη Γαλλία», δήλωσε ο Ζορζελίν νωρίτερα φέτος σε συνέντευξή του στο Associated Press.
Το καμπαναριό ανυψώνεται στην κορυφή του καθεδρικού ναού κομμάτι-κομμάτι φέτος, μια εξέλιξη που ο Ζορζελίν αποκάλεσε «σύμβολο ότι κερδίζουμε τη μάχη της Παναγίας των Παρισίων».
Ο Γάλλος πρόεδρος πάντως, δήλωσε πως «ο στρατηγός Ζορζελίν δεν θα δει ποτέ την επαναλειτουργία της Παναγίας των Παρισίων με τα ίδια του τα μάτια», αλλά πρόσθεσε ότι όταν επαναλειτουργήσει στις 8 Δεκεμβρίου 2024, «θα είναι παρών μαζί μας».