«Οι στόχοι της Ρωσίας στην Ουκρανία μπορούν να επιτευχθούν μόνο με στρατιωτικά μέσα αυτή τη στιγμή», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ενώ έστρεψε τα «πυρά» του και στην τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ.
«Για εμάς, η απόλυτη προτεραιότητα παραμένει η επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει (σ.σ. για τον πόλεμο στην Ουκρανία). Αυτή τη στιγμή, μπορούν να επιτευχθούν μόνο με στρατιωτικά μέσα», είπε συγκεκριμένα.
«Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για τη μετάβαση σε μια πορεία ειρήνευσης», πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αναφέρθηκε και στην παρατήρηση του πρώην προέδρου της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, Βόλφκγανγκ Ίσινγκερ, σύμφωνα με τον οποίο η Δύση θα έπρεπε να σκεφτεί μια διαδικασία που θα οδηγήσει στην ειρήνη στην Ουκρανία και να δημιουργήσει μια ομάδα επαφής. «Δεν θεωρούμε ότι αυτές οι προτάσεις είναι σωστές», είπε ο Πεσκόφ.
Σημειώνεται πως ο Ίσινγκερ έγραψε πρόσφατα σε άρθρο του στην εφημερίδα Tagesspiegel πως η Δύση δεν πρέπει να πιέσει την Ουκρανία να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία, αλλά συνέστησε τη δημιουργία μιας διαμεσολαβητικής ομάδας, που θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο στις διαπραγματεύσεις. Σε αυτήν την ομάδα, θα έπρεπε να συμπεριληφθούν κατ'ελάχιστον το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία. Ως δευτερεύοντες υποψήφιους, ο Ίσινγκερ ανέφερε τον ΟΗΕ, την ΕΕ, τον ΟΑΣΕ, το ΝΑΤΟ και χώρες όπως η Ισπανία, ο Καναδάς, η Πολωνία και οι Βαλτικές χώρες.
«Πυρά» Πεσκόφ για τα Όσκαρ
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, όμως, δεν άφησε ασχολίαστη την τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ, με αφορμή την βράβευση του «Ναβάλνι» ως του καλύτερου ντοκιμαντέρ:
«Δεν μπορώ να το κρίνω επειδή δεν το έχω δει», είπε ο Πεσκόφ. «Ωστόσο, αν και δεν το έχω δει, τολμώ να πω πως υπάρχει ένα στοιχείο πολιτικοποίησης του θέματος. Το Χόλυγουντ μερικές φορές δεν διστάζει να πολιτικοποιήσει το έργο του και αυτά τα πράγματα συμβαίνουν», πρόσθεσε, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.
Υπενθυμίζεται πως το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει τη συνωμοσία γύρω από τη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι– ο οποίος σήμερα είναι φυλακισμένος στη Ρωσία– με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στη Σιβηρία το 2020. Νοσηλεύτηκε στο Βερολίνο και κατηγόρησε το Κρεμλίνο για τη δηλητηρίασή του.
Πεσκόφ: Δεν αποκλείεται η παρουσία Πούτιν στη Σύνοδο Κορυφής των G20
Παράλληλα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν αποκλείει να συμμετάσχει ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στην σύνοδο κορυφής της G20 που θα διεξαχθεί στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου στο Νέο Δελχί, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο Πούτιν δεν έχει ταξιδέψει εκτός των συνόρων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης από τον Φεβρουάριο του περασμένου χρόνου που έστειλε στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία και δεν μετέβη τον Νοέμβριο στο Μπαλί της Ινδονησίας, όπου διεξήχθη η τελευταία σύνοδος κορυφής των ηγετών της G20.
Ερωτηθείς αν ο Πούτιν ενδέχεται να συμμετάσχει στη σύνοδο στο Νέο Δελχί ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε στους δημοσιογράφους: «Δεν μπορεί να αποκλειστεί. Η Ρωσία συνεχίζει να συμμετέχει πλήρως στο πλαίσιο της G20. Σκοπεύει να συνεχίσει να το κάνει, αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμη κάποια απόφαση».