Η κυβέρνηση του Περού παράτεινε για 45 ημέρες την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και την ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων σε τομείς της πρωτεύουσας.
Αυτό έγινε στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να αντιμετωπίσει κύμα εκβιάσεων αποδιδόμενο στο οργανωμένο έγκλημα.
Σύμφωνα με διάταγμα νομοθετικού περιεχομένου που δημοσιεύθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης στην επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης, η ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων παρατείνεται σε 14 από τις 43 δημοτικές ενότητες στη Λίμα, όπου συγκεντρώνεται το 60% των 10 εκατομμυρίων κατοίκων της περουβιανής πρωτεύουσας.
Ο υπουργός Εσωτερικών Χουάν Χοσέ Σαντιβάνιες διαβεβαίωσε τη Δευτέρα τον Τύπο ότι η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εισέφερε «θετικά αποτελέσματα» στον αγώνα εναντίον της εγκληματικότητας.
Περού: Απεργιακές κινητοποιήσεις μετά τις δολοφονίες οδηγών
Μπροστά στο κύμα εκβιάσεων και έπειτα από πέντε δολοφονίες οδηγών φέτος, συνδικαλιστικές οργανώσεις του τομέα των μεταφορών και των συγκοινωνιών, καθώς και έμποροι, οργάνωσαν τέσσερις απεργιακές κινητοποιήσεις από τον Σεπτέμβριο, απαιτώντας από την κυβέρνηση μέτρα για να τερματιστεί η ανασφάλεια και η εγκληματικότητα.
Κατά την περουβιανή αστυνομία, από τον Ιανουάριο ως τον Σεπτέμβριο καταγγέλθηκαν 14.220 υποθέσεις εκβιάσεων στο κράτος των Άνδεων. Όλο το 2023 είχαν γίνει 22.294 τέτοιες καταγγελίες. Ωστόσο, οι αριθμοί αυτοί δεν θεωρείται πως αντανακλούν παρά μόνο μέρος του προβλήματος, καθώς πολλά θύματα δεν κάνουν καταγγελίες στις αρχές, εξαιτίας του φόβου ότι θα υποστούν αντίποινα.