Περού: Ιθαγενείς απελευθέρωσαν πάνω από 100 τουρίστες που κρατούσαν ομήρους στον Αμαζόνιο - iefimerida.gr

Περού: Ιθαγενείς απελευθέρωσαν πάνω από 100 τουρίστες που κρατούσαν ομήρους στον Αμαζόνιο

Ιθαγενείς του Περού με το πλήρωμα του πλοίου που μετέφερε τους τουρίστες
Ιθαγενείς του Περού με το πλήρωμα του πλοίου που μετέφερε τους τουρίστες
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια άνω των εκατό τουριστών, που κρατούνταν όμηροι από ιθαγενείς σε περιοχή του Περού όπου εκτείνεται το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, καθώς τους άφησαν ελεύθερους έπειτα από διαπραγματεύσεις.

Οι τουρίστες, που έκαναν περιοδεία με πλοίο σε ποταμό, απήχθησαν την Πέμπτη από μέλη της κοινότητας των ιθαγενών Κουνινίκο, τα οποία ήθελαν με αυτό τον τρόπο να ασκήσουν πίεση για να επέμβουν οι Αρχές μετά τη διαρροή, τη 16η Σεπτεμβρίου, 2.500 τόνων αργού σε ποταμό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανάμεσα στους τουρίστες που απήχθησαν ήταν γυναίκες και παιδιά. Οι 27 είναι υπήκοοι των ΗΠΑ, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ελβετίας. Οι υπόλοιποι 80 είναι Περουβιανοί.

Το γραφείο του μεσολαβητή για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξήγησε ότι οι διαπραγματεύσεις είχαν αποτέλεσμα οι απαγωγείς ιθαγενείς να «αποδεχθούν το αίτημά μας να απελευθερώσουν» τους τουρίστες. «Μας άφησαν ελεύθερους όλους», είπε λίγο αργότερα στο Γαλλικό Πρακτορείο η Άνχελα Ραμίρες, περουβιανή ποδηλάτισσα που ήταν ανάμεσα στους ομήρους των αυτοχθόνων. Πρόσθεσε ότι ήταν εμφανές πως οι τουρίστες ένιωθαν «πολύ άγχος, πολλή κούραση», καθώς αγνοούσαν ποια θα είναι η τύχη τους τις 28 ώρες που κράτησε η ταλαιπωρία τους και σταδιακά άρχιζαν να διψούν και να πεινούν. «Επιστρέφουν ήδη στις χώρες τους», ανακοίνωσε σε δημοσιογράφους στη Λίμα ο υπουργός Τουρισμού, ο Ρομπέρτο Σάντσες.

Η διαρροή πετρελαίου είχε επιπτώσεις στην υγεία των ιθαγενών

Ηγέτης της κοινότητας των ιθαγενών τόνισε πως η απαγωγή αποφασίστηκε να γίνει προκειμένου η κυβέρνηση να στείλει αντιπροσωπεία για να διαπιστώσει τη ζημιά στο περιβάλλον και την υγεία τους, που έχει προκαλέσει η διαρροή του πετρελαίου. Πρόσθεσε ότι οι τουρίστες κρατήθηκαν πάνω στο πλοίο κατά τη διάρκεια της νύχτας, εν αναμονή εξεύρεσης λύσης.

Το περιστατικό εκτυλίχθηκε σε τμήμα του Μαρανιόν, ποταμού που περνάει από την περιοχή της κοινότητας Κουνινίκο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ομάδες ιθαγενών εμποδίζουν εξάλλου από την Πέμπτη τη διέλευση πλοίων όλων των τύπων από το ποτάμι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαρροή αργού εξαιτίας τρύπας στον αγωγό Norperuano (ONP) στην επαρχία Λορέτο.

Την 27η Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 90 ημέρες στον τομέα που πλήττεται, στα εδάφη των κοινοτήτων Κουνινίκο και Ουραρίνας, όπου ζουν κάπου 2.500 ιθαγενείς.

Ο αγωγός Norperuano ανήκει στη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου, την Petroperú. Συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα δημόσια έργα στο κράτος των Άνδεων. Κατασκευάστηκε πριν από τέσσερις δεκαετίες για να μεταφέρεται πετρέλαιο από την περιοχή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου στην Πίουρα, κοντά στις ακτές· έχει μήκος κάπου 800 χιλιομέτρων.

Η εταιρεία αποδίδει τη διαρροή σε επίθεση, κατά τη διάρκεια της οποίας διανοίχτηκε εσκεμμένα «τρύπα 21 εκατοστών στον πετρελαιαγωγό». Η Petroperú κάνει λόγο για δέκα επιθέσεις εναντίον του αγωγού της στη Λορέτο από τον Ιανουάριο που προκάλεσαν πετρελαιοκηλίδες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ιθαγενείς τουρίστες όμηροι Περού
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ