Το Πεκίνο τοποθετήθηκε εκφράζοντας την ανησυχία της Κίνας για την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία με τον φονικό ρωσικό βομβαρδισμό.
Η Κίνα δήλωσε ότι ανησυχεί για την επιδείνωση της κατάστασης στην Ουκρανία, αφού η Ρωσία έπληξε πολιτικούς στόχους με πυραύλους, αναφέρει το Bloomberg.
«Ανησυχούμε για την εξέλιξη της τρέχουσας κατάστασης και καλούμε τα μέρη να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ σήμερα σε συνέντευξη τύπου.
Η Κινέζα εκπρόσωπος επανέλαβε τη θέση ότι το Πεκίνο είναι «πρόθυμο να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα για να συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στην αποκλιμάκωση της κατάστασης», χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το πώς θα το έκανε αυτό.
Ζητά αποκλιμάκωση η Κίνα
Η σχετική δήλωση είναι η τελευταία από μια σειρά ενδείξεων ότι η Κίνα ανησυχεί για την παρατεταμένη σύγκρουση τστην Ουκρανία, η οποία έχει αποσταθεροποιήσει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού ενέργειας και τροφίμων και δεν δείχνει ξεκάθαρα σημάδια λήξης σύντομα αναφέρει το ρεπορτάζ.
Υπνεθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ τον περασμένο μήνα στο Ουζμπεκιστάν ότι κατανοούσε τις «απορίες και τις ανησυχίες» του Κινέζου ηγέτη σχετικά με την εισβολή, χωρίς να διευκρινίσει ποια ζητήματα είχαν τεθεί.
Η Κίνα απέφυγε να επικρίνει ανοιχτά τη Ρωσία για τον πόλεμό της στην Ουκρανία, αφού οι δύο ηγέτες δήλωσαν φιλία «ανευ όρων» τον Φεβρουάριο, εβδομάδες πριν από την εισβολή του Πούτιν. Έκτοτε, το Πεκίνο κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προκάλεσαν τη Μόσχα σε δράση πιέζοντας για επέκταση του ΝΑΤΟ, ενώ Κινέζοι διπλωμάτες επανέλαβαν τις θεωρίες συνωμοσίας της Μόσχας σχετικά με τα φερόμενα αμερικανικά εργαστήρια βιολογικών όπλων στην Ουκρανία.
Οι πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας αυτή την εβδομάδα ήταν οι πιο έντονες από τις πρώτες ημέρες της εισβολής, προκαλώντας καταδίκη από τους παγκόσμιους ηγέτες. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατήγγειλε την «απόλυτη βαρβαρότητά τους», ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε τις επιθέσεις «εγκλήματα πολέμου». Οι ηγέτες της Ομάδας των G7 επρόκειτο να επικοινωνήσουν την Τρίτη με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να συζητήσουν την αντίδρασή τους μπροστά στα πρόσφατα γεγονότα.