Μια από τις ύψιστες τιμές στη Γαλλία επιφύλαξε ο Εμανουέλ Μακρόν στον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, επίτιμο καλεσμένο του στη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση της Ημέρας της Βαστίλλης, στο πλαίσιο μιας επίσκεψης που σφράγισε διμερείς αμυντικές συμφωνίες.
Με την κυβέρνηση Μακρόν να έχει επιστρατεύσει δεκάδες χιλιάδες αστυνομικούς για την εθνική εορτή υπό τον φόβο νέων επεισοδίων, ο πρόεδρος της Γαλλίας και ο Ινδός πρωθυπουργός παρακολούθησαν Γάλλους και Ινδούς στρατιώτες να παρελαύνουν στη δεντρόφυτη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι.
Επίσης, τα γαλλικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη Rafale, που αγόρασε η Ινδία το 2015, συμμετείχαν σε πτήση πάνω από την Αψίδα του Θριάμβου.
Αποδοκιμασίες κατά του Μακρόν στη διάρκεια της παρέλασης
Οι εθνικοί εορτασμοί στη Γαλλία έρχονται σε μια ευαίσθητη συγκυρία για τον Μακρόν, τον οποίο αποδοκίμασαν ορισμένοι από το πλήθος την ώρα που περνούσε από μπροστά τους με στρατιωτικό αυτοκίνητο στη λεωφόρο.
Η απόφαση του Μακρόν να αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη πυροδότησε μήνες διαδηλώσεων την περασμένη άνοιξη στη Γαλλία, ενώ ο θάνατος τον περασμένο μήνα του 17χρονου Ναέλ από πυρά αστυνομικού και οι ταραχές που ξέσπασαν σε σχεδόν ολόκληρη τη χώρα κατάφεραν πλήγματα στη δημοτικότητά του.
Oι φωτογραφίες από την παρέλαση στο Παρίσι
Η Ινδία του Μόντι αγοράζει γαλλικά Rafale και υποβρύχια
Ο Μόντι ξεκίνησε τη διήμερη επίσκεψή του στο Παρίσι χθες Πέμπτη, όταν του απονεμήθηκε το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής, ύψιστη τιμητική διάκριση στη Γαλλία.
«Η Ινδία είναι ένας γίγαντας στην ιστορία του κόσμου που θα έχει καθοριστικό ρόλο στο μέλλον μας», είπε ο Μακρόν σε ομιλία του αργά την Πέμπτη. «Είναι επίσης στρατηγικός εταίρος και φίλος».
Η παρουσία του Ινδού πρωθυπουργού στη στρατιωτική παρέλαση και στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη Γαλλική Επανάσταση ήλθε να επισφραγίσει μια σημαντική στρατιωτική συμφωνία, ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων -αν και το ποσό αποτελεί ακόμη αντικείμενο διαπραγμάτευσης- ανάμεσα στο Παρίσι και στο Νέο Δελχί, που προχωράει στην απόκτηση άλλων 26 μαχητικών αεροσκαφών Rafale και τριών υποβρυχίων Scorpen, εντείνοντας έτσι τους αμυντικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και δημιουργώντας νέα δεδομένα στην περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού Ωκεανού.
Η Γαλλία είναι ένας από τους στενότερους Ευρωπαίους εταίρους της Ινδίας εδώ και δεκαετίες. Και ήταν η μόνη δυτική χώρα που δεν επέβαλε κυρώσεις στο Νέο Δελχί μετά την πραγματοποίηση πυρηνικών δοκιμών από την Ινδία το 1998.
Μπίζνες δισεκατομμυρίων
Αργότερα σήμερα ο Μακρόν θα υποδεχθεί τον Μόντι στο Μέγαρο των Ηλυσίων για συνομιλίες πριν από ένα επίσημο δείπνο στο Μουσείο του Λούβρου.
Για τη Γαλλία, η στρατηγική συνεργασία με την Ινδία είναι ζωτικής σημασίας, καθώς επιδιώκει να εδραιώσει το δίκτυο συμμαχίας της στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού μετά την απόφαση της Αυστραλία να κάνει πίσω στην προμήθεια γαλλικών υποβρυχίων προκειμένου να συμπήξει τη συμμαχία AUKUS με τη Βρετανία και την Ηνωμένες Πολιτείες.
Τόσο η Ινδία όσο και η Γαλλία, μέσω των νησιωτικών της εδαφών, έχουν βαθιά συμφέροντα στον Ινδικό Ωκεανό και ανησυχούν για την αυξανόμενη προβολή ισχύος από την Κίνα στην περιοχή.
Ο Μακρόν έχει προσκαλέσει λιγοστούς ξένους ηγέτες στη στρατιωτική παρέλαση της Ημέρας της Βαστίλλης, ανάμεσά τους τον Ντόναλντ Τραμπ το 2017, με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ να εντυπωσιάζεται σε τέτοιον βαθμό, ώστε ζήτησε από τους αξιωματούχους του Πενταγώνου να σχεδιάσουν ανάλογη παρέλαση στην Ουάσιγκτον.