Η νεοφυής επιχείρηση Neuralink του Έλον Μασκ αναμετέδωσε ζωντανά μια παρτίδα σκακιού με τον πρώτο ασθενή που έλαβε εμφύτευμά της να κινεί τα πιόνια διαδικτυακά μόνο με τη σκέψη.
Ο Nόλαντ Άρμπο, ο 29χρονος ασθενής που έμεινε παράλυτος κάτω από τον ώμο μετά από ένα ατύχημα κατά τη διάρκεια κατάδυσης, έπαιξε σκάκι στο laptop του και κινούσε τον κέρσορα χρησιμοποιώντας τη συσκευή της Neuralink.
Στο βίντεo εμφανίζεται να επιδεικνύει περιχαρής τις νέες του δυνατότητες, αφού κατορθώνει να μετακινεί τον κέρσορα από τη μία άκρη της σκακιέρας στην άλλη.
«Βλέπετε αυτόν τον κέρσορα στην οθόνη; Αυτός είμαι εγώ… Είναι μόνον η δύναμη του μυαλού μου», ακούγεται να λέει ο 29χρονος.
Τηλεπαθητική... «δύναμη» από το Star Wars
Στο ίδιο βίντεο, ο Άρμπο μιλάει για τις αλλαγές που έχει φέρει στη ζωή του η πρωτοποριακή τεχνολογία, την οποία παρομοιάζει με τη «Δύναμη» από τον Πόλεμο των Άστρων!
Ο Άρμπο είχε λάβει ένα εμφύτευμα από τη Neuralink τον Ιανουάριο και μπορούσε να ελέγξει ένα ποντίκι υπολογιστή χρησιμοποιώντας τις σκέψεις του, είπε ο Μασκ τον περασμένο μήνα.
«Η χειρουργική επέμβαση ήταν εξαιρετικά εύκολη», είπε ο 29χρονος στο βίντεο που μεταδόθηκε από την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X του Ελον Μασκ, αναφερόμενος στη διαδικασία εμφύτευσης.
«Πήρα εξιτήριο από το νοσοκομείο κυριολεκτικά μία ημέρα αργότερα. Δεν έχω γνωστικές διαταραχές». «Βασικά είχα σταματήσει να παίζω αυτό το παιχνίδι» είπε ο Άρμπο, αναφερόμενος στο παιχνίδι Civilization VI. «Όλοι εσείς [στη Neuralink] μου δώσατε τη δυνατότητα να το κάνω ξανά και έπαιξα οκτώ ώρες συνεχόμενα», συμπλήρωσε.
Ο Κιπ Λούντβιχ, πρώην διευθυντής προγράμματος για τη νευρωνική μηχανική στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, είπε ότι αυτό που έδειξε η Neuralink δεν ήταν μια «επανάσταση». «Βρίσκεται ακόμα στις πολύ πρώτες μέρες μετά την εμφύτευση και υπάρχουν πολλά να μάθουν τόσο η Neuralink όσο και ο ασθενής για να μεγιστοποιηθεί ο όγκος των πληροφοριών για τον έλεγχο που μπορεί να επιτευχθεί», πρόσθεσε.
Ακόμα κι έτσι, όμως, ο Λούντβιχ χαρακτήρισε θετική εξέλιξη για τον ασθενή το ότι μπόρεσε να συνδεθεί με έναν υπολογιστή με τρόπο που δεν μπορούσαν [στη Neuralink] να τo κάνουν πριν από την εμφύτευση. «Είναι σίγουρα ένα καλό σημείο εκκίνησης», είπε.
Τον περασμένο μήνα, το Reuters ανέφερε ότι οι επιθεωρητές της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ εντόπισαν προβλήματα με την τήρηση αρχείων και τους ποιοτικούς ελέγχους για πειράματα σε ζώα στη Neuralink του Έλον Μασκ, λιγότερο από έναν μήνα αφότου η startup δήλωσε ότι έλαβε το «πράσινο φως» να δοκιμάσει τα εγκεφαλικά της εμφυτεύματα σε ανθρώπους.
Η Neuralink δεν απάντησε τότε σε ερωτήσεις σχετικά με την επιθεώρηση της FDA.