Χρήση παραισθησιογόνων ναρκωτικών έκαναν πριν από περίπου τρεις χιλιετίες οι άνθρωποι της Εποχής του Χαλκού, όπως αποκαλύπτει μια νέα έρευνα.
Τούφες μαλλιών από χώρο ταφής στην ισπανική νήσο Μινόρκα έδειξαν κατά τους επιστήμονες ότι αρχαίοι πολιτισμοί της Ευρώπης χρησιμοποιούσαν ναρκωτικές ουσίες από φυτά, πιθανότατα στο πλαίσιο τελετουργικών, που τους προκαλούσαν ντελίριο και παραισθήσεις.
Η έρευνα, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Scientific Reports, κατέγραψε σημάδια ανθρώπινης δραστηριότητας στο σπήλαιο Es Càrritx στη νοτιοδυτική πλευρά της Μινόρκα, Στο σπήλαιο βρέθηκαν πάνω από 200 τάφοι και πιστεύεται ότι χρησιμοποιείται ως χώρος ταφής και διαφόρων τελετών για περίπου έξι αιώνες μέχρι το 800 π.Χ., όπως μεταδίδει το BBC.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι ναρκωτικές ουσίες πιθανώς χρησιμοποιούνταν σε τελετουργικά στο σπήλαιο πιθανώς με τη συμμετοχή σαμάνων «που ήταν ικανοί να ελέγχουν τις παρενέργειες των ναρκωτικών από φυτά».
Οι τούφες μαλλιών, που ίσως προέρχονταν από περισσότερα από ένα άτομα, βάφονταν κόκκινες στη διάρκεια των τελετουργικών και κατά την ανάλυσή τους οι ερευνητές εντόπισαν τρεις παραισθησιογόνες ουσίες: πέραν της ατροπίνης και της σκοπολαμίνης από την οικογένεια νυχτολούλουδων φυτών, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν παραλήρημα και παραισθήσεις, οι επιστήμονες βρήκαν και ίχνη εφεδρίνης, ενός διεγερτικού που προέρχεται από συγκεκριμένα είδη θάμνων και πεύκων και ενισχύει την εγρήγορση και τη σωματική δραστηριότητα.
Οι τούφες μαλλιών βρέθηκαν σε ξύλινα δοχεία που έφεραν ομόκεντρους κύκλους στο εξωτερικό τους. Ορισμένοι ερευνητές, σύμφωνα με τη μελέτη, συσχετίζουν τα σχήματα αυτά με το σχήμα των ματιών, το οποίο μπορεί να συμβολίζει την εσωτερική ενόραση που προκαλείται από τα ναρκωτικά.
Προηγούμενες ενδείξεις χρήσης ναρκωτικών στην προϊστορική Ευρώπη έχουν βασιστεί σε έμμεσες αποδείξεις, όπως η απεικόνιση φυτών με παραισθησιογόνα δράση σε καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις.