Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει την ένταση της καταστολής του καθεστώτος Πούτιν στο εσωτερικό της χώρας του, ενώ η Ευρώπη βλέπει στη Ρωσία πλέον μια διαρκή απειλή για τη δημοκρατία και την σταθερότητα.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επιδείνωσε μια ήδη δυσάρεστη κατάσταση για τις φιλελεύθερες αρχές της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία, όπου το καθεστώς Πούτιν με σιδηρά πυγμή κυβερνά σε ένα πολύ ασφυκτικό και περιοριστικό πλαίσιο για τη ρωσική κοινωνία.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εμφανιζόμενο ως υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταθέτει πλήθος ψηφισμάτων σε γραμμή υπεράσπισης των ελευθεριών και των δικαιωμάτων σε τρίτες χώρες, που βρίσκονται σε σε κίνδυνο.
Στο τελευταίο ψήφισμά τους, οι ευρωβουλευτές απαίτησαν από τις ρωσικές αρχές να σταματήσουν να παρενοχλούν, να εκφοβίζουν και να επιτίθενται σε αντιπολεμικούς διαδηλωτές, ανεξάρτητες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στη Ρωσία.
Οι ευρωβουλευτές λένε ότι η επίθεση της ρωσικής κυβέρνησης στη δημοκρατία και η περιφρόνηση των δικαιωμάτων άλλων εθνών «άνοιξε το δρόμο της Ρωσίας προς τον δεσποτισμό, τη διεθνή επιθετικότητα και τα εγκλήματα πολέμου». Υπογραμμίζουν ότι μια αντιδημοκρατική Ρωσία αποτελεί διαρκή απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ευρώπης.
H περίπτωση Ναβάλνι- Ο Εσωτερικός εχθρός του Πούτιν
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει σθεναρά τη φυλάκιση του Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης, ακτιβιστή κατά της διαφθοράς και βραβευμένου με το Βραβείο Ζαχάρωφ 2021 Αλεξέι Ναβάλνι και επαναλαμβάνει την έκκλησή του για άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή του.
Η αλήθεια είναι ότι η υπόθεση Ναβάλνι έχει μετατραπεί σε προσωπική υπόθεση των Βρυξελλών. Ο Ναβάλνι είναι στην ουσία η αντιπολίτευση του Πούτιν στη Ρωσία και ο μεγαλύτερος εσωτερικός κίνδυνος για το καθεστώς Πούτιν.
Ο Ρώσος, ακτιβιστής και πολιτικός, έχει βάλει στο στόχαστρο τον Πούτιν μέσα από μία εκστρατεία κατά της διαφθοράς, με όχημα τη ΜΚΟ, Anti-Corruption Foundation (FBK), που είχε ιδρύσει από το 2011. Το 2013 έβαλε και υποψηφιότητα για δήμαρχος της Μόσχας, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να εκλεγεί. Ήρθε δεύτερος, με 27%. Από νωρίς όμως η ρωσική ηγεσία επιδίωξε να τον φιμώσει και να τον θέσει στο περιθώριο, οδηγώντας τον στη φυλακή και σε κατ' οίκον περιορισμό. Ενώ το 2020, έπεσε και θύμα απόπειρας δολοφονίας, με δηλητηρίαση, που σύμφωνα με τον ίδιο αλλά και αρκετούς ειδικούς, επρόκειτο για σχέδιο εξόντωσής του, εκπονημένο από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Ο Ναβάλνι νοσηλεύθηκε για ένα διάστημα στη Γερμανία και αφού ανάρρωσε, τον Ιανουάριο του 2021, επέστρεψε στη Ρωσία. Με την επιστροφή του συνελήφθη και έκτοτε παραμένει φυλακισμένος.
Το Ευρωκοινοβούλιο έχει σταθεί επανειλημμένα στο πλευρό του Ναβάλνι, με αποκορύφωμα και την απονομή του βραβείου Ζαχάρωφ, στον Ρώσο ακτιβιστή, το 2021.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία εντείνει την καταστολή
Ο πόλεμος στην Ουκρανία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ενδέχεται να διαρκέσει αρκετό καιρό, ακόμα και χρόνια. Ο Πούτιν γνωρίζει ότι η αναπόφευκτη πολιτική φθορά μιας παρατεταμένης στρατιωτικής σύγκρουσης θα θέσει σε κίνδυνο, τον ίδιο και το καθεστώς του. Συνεπώς, θέλει να επιβάλλει σιγή νεκτροταφείου και μαζικής αποδοχής στη ρωσική κοινωνία, της στρατιωτικής επέμβασης.
Γι΄αυτό το λόγο, το ρωσικό καθεστώς έχει προχωρήσει σε άμεση καταστολή όλων των κινητοποιήσεων που θέτουν έστω και σε αμφισβήτηση το «δίκαιο» σκοπό της εισβολής στην Ουκρανία.
Είναι χαρακτηριστικές οι εικόνες με τα περιστατικά αστυνομικής βίας απέναντι σε ειρηνικούς Ρώσους διαδηλωτές που απλώς καλούν στην λήξη του πολέμου.
Οι εκατοντάδες Ρώσοι πολίτες που κρατούνται αβάσιμα επειδή είχαν το θάρρος να διαδηλώσουν υπέρ της δημοκρατίας και της ειρήνης πρέπει επίσης να απελευθερωθούν, απαιτούν οι ευρωβουλευτές.
Ενώ , δίολου τυχαίο μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι επιβλήθη νέα ποινή κάθειρξης εννέα μηνών στον Ναβάλνι πριν από 20 μέρες με την κατηγορία της απάτης και της προσβολής του δικαστηρίου, σε μια προσπάθεια να γενικευτεί το κλίμα φόβου και τρομοκρατίας απέναντι σε όποιον αμφισβητεί τον Πούτιν.
Αποβολή από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ
Σε μια σημαντική κίνηση, απόπειρα διεθνούς πίεσης προς τη ρωσική πλευρά, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Με αυτόν τον τρόπο, η διεθνής κοινότητα, πλην κάποιων εξαιρέσεων επιδιώκει τη διεθνήαπομόνωση του Πούτιν ύστερα από καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου από στρατεύματα του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.
Συνολικά, 93 χώρες ψήφισαν υπέρ της αναστολής της συμμετοχής της Ρωσίας, αφού οι χώρες της G7 καταδίκασαν τις σφαγές από τα στρατεύματα της Μόσχας στην Ουκρανία. Στο σύνολο της ψηφοφορίας, 24 χώρες ψήφισαν κατά της απομάκρυνσης της Ρωσίας, ενώ 58 απείχαν.
Ουσιαστικά, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα που αποκλείει τη Ρωσία από την κορυφαία οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων του παγκόσμιου οργανισμού με σημαντικές πολιτικές και διεθνείς συνέπειες για το καθεστώς του Πούτιν.
Το Ευρωκοινοβούλιο δείχνει το δρόμο
Οι ευρωβουλευτές κατά τη διάρκεια της ολομέλειας την προηγούμενη βδομάδα κάλεσαν την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις σε όλους τους Ρώσους αξιωματούχους που εμπλέκονται στην καταστολή της ανεξάρτητης κοινωνίας των πολιτών, των μέσων ενημέρωσης και των ειρηνικών διαδηλωτών, και στην τελευταία υπόθεση κατά του Αλεξέι Ναβάλνι. Το κείμενο εγκρίθηκε με ανάταση του χεριού.