Παπαζάχος: Η Κωνσταντινούπολη «χρωστάει» έναν μεγάλο σεισμό -Η απάντηση για το αν θα επηρεαστεί η Ελλάδα - iefimerida.gr

Παπαζάχος: Η Κωνσταντινούπολη «χρωστάει» έναν μεγάλο σεισμό -Η απάντηση για το αν θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Ανήσυχοι οι πολίτες μετά τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη
Ανήσυχοι οι πολίτες μετά τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη /Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την έντονη ανησυχία του για την έντονη σεισμική ακολουθία, μετά τα 6,2 Ρίχτερ που ταρακούνησαν την Κωνσταντινούπολη εξέφρασε ο Κώστας Παπαζάχος.

Μιλώντας στο Ertnews, ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ τόνισε ότι «σεισμοί της τάξης των 7 -7,4 Ρίχτερ έχουν πλήξει κατ’ επανάληψη την περιοχή, με πιο γνωστό αυτόν του 1509 που είχε πολλά θύματα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, προειδοποίησε ό,τι, «εφόσον σε παλιότερους σεισμούς είχαμε χιλιάδες νεκρούς, αναρωτιόμαστε τι θα συμβεί αν ένας τέτοιος σεισμός συμβεί σήμερα, σε μια πολύ πιο πυκνοκατοικημένη και δομημένη πόλη».

«Η περιοχή "χρωστάει" έναν μεγάλο σεισμό, μιλάμε για περίπου 300 χρόνια χωρίς εκτόνωση της ενέργειας»

Στη συνέχεια, ο κ. Παπαζάχος εξήγησε ότι η Κωνσταντινούπολη είναι ένα τεράστιο αστικό και βιομηχανικό κέντρο που αντιμετώπισε προβλήματα από τον χθεσινό σεισμό των 6,2 Ρίχτερ παρότι ήταν. Και όπως ανέφερε, «φανταστείτε τι θα προκαλούσε ένας σεισμός 7,2 ή 7,4 Ρίχτερ πιο κοντά στην Πόλη».

Μάλιστα, όπως επισήμανε, «το κομμάτι αυτό δεν έχει σπάσει από το 1766, όταν σημειώθηκε σεισμός 7,1 Ρίχτερ. Το ακόμα πιο δυτικό τμήμα έδωσε σεισμό 6,8 Ρίχτερ το 1648. Μιλάμε για περίπου 300 χρόνια χωρίς εκτόνωση της ενέργειας σε αυτό το τμήμα». Το γεγονός αυτό είναι επίφοβο γιατί όπως είπε ο κ. Παπαζάχος «η περιοχή χρωστάει, εντός εισαγωγικών, έναν μεγάλο σεισμό. Εφόσον σε παλιότερους σεισμούς είχαμε χιλιάδες νεκρούς, αναρωτιόμαστε τι θα συμβεί αν ένας τέτοιος σεισμός συμβεί σήμερα, σε μια πολύ πιο πυκνοκατοικημένη και δομημένη πόλη».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ένας σεισμός στην Κωνσταντινούπολη δεν έχει τη δυναμική να επηρεάσει άμεσα τον ελληνικό χώρο»

Ερωτηθείς για το εάν ένας ενδεχόμενος μεγάλος σεισμός στην Πόλη μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα ο καθηγητής σεισμολογίας εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας:

«Το ρήγμα φτάνει μέχρι τη Λήμνο και τις Βόρειες Σποράδες, αλλά δεν σπάνε όλα μαζί. Ένας σεισμός στην Κωνσταντινούπολη δεν έχει τη δυναμική να επηρεάσει άμεσα τον ελληνικό χώρο».

Τι δείχνουν οι προσομοιώσεις για την Κωνσταντινούπολη

Αναφερόμενος στις ανησυχίες που υπάρχουν στην επιστημονική κοινότητα που παρακολουθεί με ενδιαφέρον τη σεισμική ακολουθία στο ρήγμα της Ανατολίας επισήμανε:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν ανησυχούν μόνο οι Τούρκοι συνάδελφοι, αλλά όλη η επιστημονική κοινότητα. Έχουν γίνει διεθνείς έρευνες και προσομοιώσεις, οι οποίες συγκλίνουν στο ίδιο συμπέρασμα: ότι οι επιπτώσεις στην Κωνσταντινούπολη θα είναι δυσανάλογα βαριές λόγω της αστικής δόμησης και της χαμηλής ποιότητας πολλών κτηρίων».

Αναλύοντας τα δεδομένα από τον χθεσινό σεισμό των 6,2 Ρίχτερ που εντάσσεται σε μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία, με περισσότερους από 130 μετασεισμούς καταγεγραμμένους ο κ. Παπαζάζος ανέφερε ότι «ο μεγαλύτερος μετασεισμός έφτασε τα 5,5 Ρίχτερ. Είναι μια πλούσια ακολουθία και θα εξεταστεί περαιτέρω τις επόμενες ημέρες».

Όσον αφορά με το εάν ο σεισμός των 6,2 Ρίχτερ ήταν ο κύριος δήλωσε. «Η ακολουθία εκτείνεται σε ένα μήκος περίπου 20 χιλιομέτρων -κάτι που συνάδει με έναν κύριο σεισμό αυτού του μεγέθους -και δεν έχουμε ενεργοποίηση γειτονικών ρηγμάτων. Αυτό είναι ενθαρρυντικό, αλλά είναι ακόμα νωρίς για συμπεράσματα».

Παπαζάχος για έναν μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη: Αν συμβεί, οι συνέπειες θα είναι δυσανάλογες

Σχετικά με το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας επισήμανε ότι είναι «μια μεγάλη σεισμική ζώνη με ιστορικό πολύ ισχυρών σεισμών» προσθέτοντας ότι «σεισμοί της τάξης του 7 με μέγιστο τα 7,4 Ρίχτερ έχουν πλήξει κατ’ επανάληψη την περιοχή, με πιο γνωστό αυτόν του 1509 που είχε πολλά θύματα στην Κωνσταντινούπολη».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Παπαζάχος στάθηκε και στη σημασία της ατομικής ευθύνης στην προετοιμασία για σεισμούς, λέγοντας πως: «Ο κάθε πολίτης πρέπει να εξετάσει την κατάσταση του σπιτιού του. Αν έχει δομικά προβλήματα, δεν προσφέρει ασφάλεια ούτε σε μικρούς σεισμούς. Επίσης, να τηρούνται βασικά μέτρα προστασίας, όπως αυτά που προτείνει ο ΟΑΣΠ».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ