Τη διαβεβαίωση ότι ο σημερινός φονικός σεισμός στην Τουρκία δεν επηρεάζει τη σεισμικότητα στη χώρα μας δίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος. Επισημαίνει, ειδικότερα, πως «η μεγάλη χιλιομετρική απόσταση από το σημείο όπου εκδηλώθηκε η σεισμική δόνηση το καθιστά σχεδόν αδύνατο για οποιαδήποτε ανησυχία».
Ανησυχία Παπαζάχου για το «κυπριακό τόξο»
Την ίδια ώρα, ο κ. Παπαζάχος δεν έκρυψε τον προβληματισμό του αν και κατά πόσον μπορεί να επηρεαστεί από τον σημερινό σεισμό της Τουρκίας το «κυπριακό τόξο». «Για το κυπριακό τόξο υπάρχει μια ανησυχία, καθώς μπορεί να προκύψει κάποια σεισμικότητα, σε βάθος χρόνου, αλλά για τον ελλαδικό δεν υπάρχει καμία», διασαφήνισε ο καθηγητής.
Όσο για τον σημερινό σεισμό των 7,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ στο Γκαζιαντέπ της Τουρκίας, ο κ. Παπαζάχος είπε πως η περιοχή δέχεται πολύ συχνά αρκετά υψηλές δονήσεις. «Το μεγάλο μέγεθος του σημερινού σεισμού δεν μπορεί να θεωρηθεί σπάνιο για την περιοχή», ανέφερε, ενώ εκτίμησε πως θα επακολουθήσουν μεγάλοι μετασεισμοί στην περιοχή, όπως και ήδη έγιναν, της τάξεως των 6,7 Ρίχτερ, λίγα λεπτά μετά την αρχική δόνηση.
«Το ρήγμα της Ανατολίας μπορεί να προκαλέσει μεγάλες μετασεισμικές δονήσεις»
«Το ρήγμα της Ανατολίας μπορεί να προκαλέσει μεγάλες μετασεισμικές δονήσεις», τόνισε ο κ. Παπαζάχος και πρόσθεσε: «Πρόκειται για ρήγμα με πολύ μεγάλο σεισμικό δυναμικό που δίνει πολύ ισχυρούς σεισμούς, που μπορεί να φτάσουν και τα 300 χιλιόμετρα απόσταση. Ιστορικά έχει δώσει τελευταία και 6,4, και 6,1, και 6,3 Ρίχτερ. Στην Ελλάδα δεν έχουμε συνηθίσει σε τέτοιους σεισμούς, όμως για την περιοχή όπου εκδηλώθηκε σήμερα δεν μπορεί να θεωρηθούν σπάνιοι».