Ο πρόεδρος του Ισημερινού, Γκιγέρμο Λάσο, το όνομα του οποίου φιγουράρει στην έρευνα «Pandora Papers», αρνήθηκε την Τετάρτη να παρουσιαστεί για κατάθεση ενώπιον κοινοβουλευτικής εξεταστικής επιτροπής που ανέλαβε να ερευνήσει την υπόθεση.
Ο κ. Λάσο είχε κλητευθεί από την επιτροπή για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τα χρήματα που είχε αποταμιεύσει σε φορολογικούς παραδείσους, μετά τις αποκαλύψεις των Pandora Papers.
Ελεγχε 14 υπεράκτιες εταιρείες ο Λάσο
Με βάση την έρευνα αυτή που διεξήγαγε η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), ο Γκιγιέρμο Λάσο έλεγχε 14 υπεράκτιες εταιρείες, στην πλειονότητά τους με έδρα τον Παναμά, οι οποίες πάντως έκλεισαν αφού ο πρώην πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα (2007-2017) προώθησε την τελευταία χρονιά της θητείας του νόμο ο οποίος απαγόρευσε στους υποψήφιους για την προεδρία να κατέχουν εταιρείες offshore σε φορολογικούς παραδείσους.
Από τους 137 κοινοβουλευτικούς, οι 105 ψήφισαν υπέρ του να διενεργηθεί η έρευνα σε βάρος του αρχηγού του κράτους, προκειμένου «να διευκρινιστεί» αν ο κ. Λάσο παραβίασε τη εντολή του από «δεοντολογική» σκοπιά, αφού η νομοθεσία στη χώρα της Λατινικής Αμερικής «απαγορεύει σε υποψήφιους και δημόσιους λειτουργούς να αποταμιεύουν περιουσιακά τους στοιχεία σε φορολογικούς παραδείσους».
Σε επιστολή του, ο 65χρονος δεξιός πρόεδρος διαβεβαιώνει ότι είναι διατεθειμένος να δεχθεί τα μέλη της επιτροπής στην έδρα της κυβέρνησης «αφού όλες οι προβλεπόμενες ακροάσεις» θα έχουν «ολοκληρωθεί». «Έχω το δικαίωμα να γνωρίζω εκ των προτέρων το περιεχόμενο των ένορκων καταθέσεων που θα γίνουν», είπε.
Αρνήθηκε να καταθέσει η οικογένειά του
Παρότι κλήθηκαν να καταθέσουν, η σύζυγος και ο γιος του προέδρου έκαναν επίσης σαφές πως δεν σκοπεύουν να παρουσιαστούν, επιχειρηματολογώντας ότι αφού δεν είναι δημόσιοι λειτουργοί, δεν έχουν καμία τέτοια υποχρέωση.
«Ούτε όταν κατέθεσα την υποψηφιότητά μου για την προεδρία, ούτε έκτοτε μέχρι σήμερα παραβίασα» την απαγόρευση κατοχής πόρων σε φορολογικό παράδεισο, διαβεβαίωσε ο αρχηγός του κράτους στην επιστολή.
Ο πρώην τραπεζίτης απλά αναγνώρισε πως είχε «νόμιμες επενδύσεις σε άλλες χώρες», από τις οποίες απαλλάχθηκε προτού να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές που διεξήχθησαν την άνοιξη, τις οποίες κέρδισε.
Εξάλλου, κάλεσε το Ελεγκτικό Συνέδριο του Ισημερινού να εξετάσει τα περιουσιακά του στοιχεία και δέχθηκε να αρθεί το τραπεζικό του απόρρητο.
Και ο συντηρητικός πρόεδρος της Χιλής, Πινιέρα, στο στόχαστρο
Στη Λατινική Αμερική, πέραν του προέδρου του Ισημερινού, ο πρόεδρος της Χιλής, ο Σεμπαστιάν Πινιέρα, καθώς και ο ομόλογός του της Δομινικανής Δημοκρατίας, ο Λουίς Αμπιναδέρ, εμφανίζονται στην έρευνα Pandora Papers.
Στη Χιλή, για τον κ. Πινιέρα διενεργείται ποινική έρευνα, ενώ βρίσκεται αντιμέτωπος με την απειλή παύσης του από το αξίωμα και παραπομπής του στη δικαιοσύνη από το κοινοβούλιο, πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης μετά τις αποκαλύψεις για την πώληση μεταλλείου για την οποία υπάρχουν υποψίες περί διαφθοράς.