Σφοδρά πυρά δέχεται η κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι στην Ινδία για την επένδυση δισ. δολαρίων στην ανέγερση ναών, αγαλμάτων και την ανοικοδόμηση της περιοχής του κοινοβουλίου στο Νέο Δελχί – που περιλαμβάνει και τη νέα πρωθυπουργική κατοικία - , αντί να ενισχύσει τις υποδομές υγείας της χώρας του.
Την ώρα που η πανδημία σαρώνει την Ινδία με ρεκόρ νέων κρουσμάτων και θανάτων η κυβέρνηση Μόντι κάνει ό,τι περνά απ’ το χέρι της για να διασφαλίσει τη συνέχιση των οικοδομικών εργασιών στο νέο κέντρο εξουσίας Central Vista στο Νέο Δελχί με κόστος 2,6 δισ. δολαρίων παρά την υγειονομική κρίση.
Η παρέμβαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ινδίας
Αυτή η επιμονή, ωστόσο, του Μόντι να συνεχιστούν οι εργασίες, την ώρα που η κρίση γονατίζει με χιλιάδες θύματα ημερησίως την Ινδία, έχει προκαλέσει την οργή των επικριτών του, που τον κατηγορούν για μια εσφαλμένη αντίληψη των προτεραιοτήτων. «Άνθρωποι πεθαίνουν στους δρόμους και στα νοσοκομεία λόγω έλλειψης οξυγόνου κι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα κρατικά κονδύλια για να ολοκληρώσει την ανέγερση της επιβλητικής νέας κατοικίας του “βασιλιά” Μόντι», σχολίασε η Σάμα Μοχάμεντ, εκπρόσωπος του Κόμματος του Κογκρέσου.
Προχθές, μάλιστα, κατατέθηκε μια επείγουσα αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας του Νέου Δελχί για την αναστολή των εργασιών μέχρις ότου τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία στην πρωτεύουσα της Ινδίας. Οι δικαστές συμφώνησαν να μελετήσουν το θέμα, αλλά ανέβαλαν την εξέτασή του μέχρι τις 17 Μαϊου προς απογοήτευση των αιτούντων και των ΜΚΟ που τους υποστηρίζουν. Οι τελευταίοι υπογραμμίζουν ότι το θέμα δεν σηκώνει καθυστερήσεις καθώς η περιοχή, όπου γίνονται οι εργασίες, κινδυνεύει να εξελιχθεί σε νέο hot spot της πανδημίας, ενώ καταγγέλλουν τον κίνδυνο που διατρέχει η υγεία εκατοντάδων εργατών.
Το αμφιλεγόμενο πρότζεκτ του πρωθυπουργού της Ινδίας
Από τη στιγμή που παρουσιάστηκαν προ διετίας τα σχέδια για την ανακαίνιση του Central Vista προκάλεσαν αντιδράσεις.
Ο Ναρέντρα Μόντι επιδιώκει να προσδώσει νέα λάμψη στο κέντρο εξουσίας της Ινδίας με την ανέγερση μεγαλύτερου κοινοβουλίου, νέας προεδρικής κατοικίας και νέων κατοικιών για τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Τα σχέδια προβλέπουν επίσης τον εκσυγχρονισμό της μήκους άνω των τριών χλμ. Λεωφόρου Central Vista, ώστε να διαθέτει περισσότερο πράσινο και να είναι πιο ελκυστική για τους τουρίστες, μόνον που ο λογαριασμός αναμένεται να αγγίξει τα τρία δισ. δολάρια...
Η κυβέρνηση Μόντι δικαιολόγησε την έκταση του έργου επικαλούμενη την ανάγκη ανανέωσης του κέντρου εξουσίας της Ινδίας, που είχαν στήσει στις αρχές της δεκαετίας του 1920 οι Βρετανοί αποικιοκράτες και ελάχιστα άλλαξε έκτοτε. Αλλά η αντιπολίτευση βοά: «Είναι μια πολυτέλεια που δεν την έχουμε ανάγκη», είχε πει στην αρχή της πανδημίας ο βουλευτής Σάσι Ταρούρ, ζητώντας να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα για να προετοιμαστεί η χώρα για ένα πιθανό υγειονομικό σοκ. Μια προειδοποίηση που αποδείχθηκε δυστυχώς προφητική έναν χρόνο αργότερα καθώς το δεύτερο κύμα γονάτισε το εθνικό σύστημα υγείας της Ινδίας. Αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω… Ο ίδιος ο Μόντι έβαλε τον θεμέλιο λίθο για το μελλοντικό νέο κοινοβούλιο τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο δεν είχε ακόμη αποφασίσει για την αναγκαιότητα του πρότζεκτ. Κι όχι μόνον αυτό, αλλά μετά από πιέσεις στις Αρχές του Νέου Δελχί, το εγχείρημα περιλήφθηκε στις «ουσιώδεις υπηρεσίες», που δεν επηρεάζονται από τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία επιτρέποντας έτσι σε λεωφορεία κατάμεστα με εργάτες να διασχίζουν καθημερινά μια πόλη σε lockdown.
Ο ηγέτης του ΚΚ της Ινδίας, Σιταράμ Γιετσουρι, μίλησε για «αλλόκοτο θέαμα» κατηγορώντας την κυβέρνηση Μόντι για την επιμονή της να συνεχιστούν οι εργασίες, «την ώρα που αδυνατεί να βρει οξυγόνο και εμβόλια για τους αδελφούς και τις αδελφές μας που πεθαίνουν στα νοσοκομεία». Όμως παρά την κατακραυγή ο εθνικιστής Μόντι δεν είναι διατεθειμένος να κάνει πίσω, επειδή θέλει να είναι το νέο Central Vista «έτοιμο για τους εορτασμούς για την 75η επέτειο ανεξαρτησίας της Ινδίας», όπως υπογραμμίζει η βρετανική εφημερίδα The Guardian στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα ότι η χώρα ξεφορτώνεται ένα εμβληματικό κατάλοιπο της αποικιοκρατικής εποχής. Αλλά με τι ανθρώπινο κόστος;