Η μία μετά την άλλη χώρες της Ευρώπης αρχίζουν να χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία, που είχαν επαναφέρει σε ισχύ λόγω της λίαν λοιμογόνου Όμικρον στα τέλη του περασμένου χρόνου.
Υπό την πίεση μιας κουρασμένης από την πανδημία κοινής γνώμης κυβερνήσεις χωρών της Ευρώπης αξιολογούν ως μη αναγκαία πολλά από τα μέτρα που ελήφθησαν για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και συμβιβάζονται με την ιδέα των υψηλών ποσοστών κρουσμάτων. Την ώρα που ο κορωνοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται τάχιστα στη Γηραιά Ήπειρο – με πάνω από 2,4 εκατ. κρούσματα το τελευταίο διήμερο – το επίπεδο συναγερμού έχει μειωθεί καθώς τα συστήματα υγείας αποδεικνύονται ανθεκτικά, αφού η Όμικρον προκαλεί συνήθως ηπιότερα συμπτώματα κι οι περισσότεροι πολίτες προστατεύονται από τα εμβόλια που έχουν κάνει.
Δανία
Αν και ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων παραμένει υψηλός η κυβέρνηση της Δανίας προχώρησε από την 1η Φεβρουαρίου στην άρση όλων των μέτρων για την πανδημία.
Η χρήση μάσκας δεν είναι πλέον υποχρεωτική, καταργήθηκε το συντομευμένο ωράριο λειτουργίας για εστιατόρια και καφετέριες, ξανάνοιξαν τα νυχτερινά κέντρα και επιτρέπονται οι μεγάλες εκδηλώσεις χωρίς όρια αναφορικά με τον αριθμό των συμμετεχόντων. Η κυβέρνηση δικαιολογεί την απόφασή της με το υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, ενώ και ο αριθμός των νοσηλευομένων με Covid-19 στα νοσοκομεία παραμένει υπό έλεγχο.
Νορβηγία
Και η σκανδιναβική χώρα «έφθασε επιτέλους στο σημείο να μπορέσει να άρει πολλά από τα μέτρα που μας συνόδεψαν αυτόν τον χειμώνα», όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στόρε.
Μεταξύ άλλων καταργούνται η υποχρεωτική τηλεργασία κι η απαγόρευση πώλησης αλκοόλ μετά τις 23:00 σε μπαρ και εστιατόρια μολονότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει στη Νορβηγία και τα κρούσματα λόγω της Όμικρον έχουν πάρει πάλι την ανιούσα. Αλλά, όπως λέει η κυβέρνηση, «η κοινωνία μπορεί και πρέπει να ζήσει με τον ιό». Προς το παρόν πάντως ισχύει το social distancing του ενός μέτρου στην εστίαση και σε καταστήματα, ΜΜΕ και άλλους δημόσιους χώρους, όπου δεν μπορούν να τηρηθούν αποστάσεις, η μάσκα παραμένει υποχρεωτική.
Σουηδία
Σε άρση των περιοριστικών μέτρων, παρά τα ρεκόρ νέων κρουσμάτων, προχωρεί την ερχόμενη εβδομάδα η Σουηδία βασιζόμενη στην αύξηση της ανοσίας του πληθυσμού -μέσω των αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου και της φυσικής νόσησης- καθώς και της διαχείρισης των επιπέδων νοσηλειών για να ελέγξει την εξάπλωση του ιού.
Βρετανία
Η Όμικρον σάρωσε τη Βρετανία, αλλά από τα τέλη Ιανουαρίου δεν είναι πλέον υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους. Στο Λονδίνο, βέβαια, οι επιβάτες λεωφορείων, μετρό και τρένων πρέπει να φορούν μάσκες, ενώ ορισμένα σούπερ μάρκετ ζητούν το ίδιο και από τους πελάτες τους.
Κατά τα άλλα όσοι επιθυμούν να σταματήσουν να εργάζονται από το σπίτι μπορούν να γυρίσουν στις δουλειές τους, ενώ στα κλαμπ δεν ζητούνται πλέον πιστοποιητικά εμβολιασμού ή αρνητικά τεστ κορωνοϊού. Η Βρετανία κατέστησε ιδιωτική υπόθεση των πολιτών την προστασία τους από την Covid-19.
Αυστρία
Την ίδια ώρα στην Αυστρία η χρήση μασκών FFP2 παραμένει υποχρεωτική όπου δεν μπορούν να τηρηθούν οι ελάχιστες αποστάσεις ασφαλείας, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, ενώ στα καταστήματα, τα εστιατόρια και χώρους πολιτισμού είναι υποχρεωτική η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης.
Ταυτόχρονα, όμως, η Αυστρία χαλαρώνει τα σκληρά μέτρα για την πανδημία για τους εμβολιασμένους, ενώ από αύριο, 4 Φεβρουαρίου, ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός για όλους τους ενήλικες, που έχουν προθεσμία συμμόρφωσης μέχρι τα μέσα Μαρτίου, ειδάλλως απειλούνται με πρόστιμο έως και 3.600 ευρώ. Του μέτρου εξαιρούνται οι έγκυες, άτομα που δεν μπορούν να εμβολιαστούν για λόγους υγείας καθώς και εκείνοι που ανέρρωσαν από την Covid-19 το τελευταίο εξάμηνο.
Γαλλία
Το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού είναι αρκετά υψηλό, λέει η κυβέρνηση της Γαλλίας που ξεκίνησε τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία.
Από χθες, 2 Φεβρουαρίου, καταργήθηκαν οι περιορισμοί αναφορικά με τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να παρευρίσκονται σε αθλητικές συναντήσεις, συναυλίες κτλ, η τηλεργασία δεν είναι πλέον υποχρεωτική και από τα μέσα του μήνα θα ξανανοίξουν τα νυχτερινά κέντρα. Ωστόσο, παραμένουν σε ισχύ περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους, που δεν θα έχουν πρόσβαση στην εστίαση, στάδια, μουσεία, συναυλιακούς χώρους και υπεραστικά μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως είχε ανακοινώσει από τα τέλη Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ.
Ολλανδία
Βήμα επιστροφής στην κανονικότητα αποτολμά και η Ολλανδία. Αν και ο αριθμός των νέων μολύνσεων παραμένει υψηλός, τα εστιατόρια, τα μπαρ, τα μουσεία, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα μετά από λουκέτο πέντε εβδομάδων ξανανοίγουν, αλλά μέχρι τις 22:00 τοπική ώρα. Αθλητικές συναντήσεις πραγματοποιούνται και πάλι με γεμάτες εξέδρες, αλλά παραμένει σε ισχύ η υποχρεωτική χρήση μάσκας. Εμβολιασμένοι και όσοι ανέρρωσαν από την Covid-19 μπορούν με το ανάλογο πιστοποιητικό να απολαμβάνουν τις περισσότερες από τις ελευθερίες που στερήθηκαν λόγω της πανδημίας.
Γερμανία
Μια από τις λίγες εξαιρέσεις είναι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, που έχει δείξει ελάχιστη διάθεση να χαλαρώσει μέτρα που απαγορεύουν την πρόσβαση των ανεμβολίαστων σε εστιατόρια, κινηματογράφους και καταστήματα που διαθέτουν μη ουσιώδη προϊόντα.
Ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ, που έχει σπουδάσει Επιδημιολογία στο Χάρβαρντ, έχει προειδοποιήσει ότι η κορύφωση του τελευταίου κύματος της πανδημίας δεν θα έλθει πριν τα μέσα του μήνα.
Φινλανδία
Διαφορετικό το κλίμα σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου σταθερά ή μειούμενα ποσοστά νοσηλειών ενθαρρύνουν τις Αρχές να χαλαρώσουν τα μέτρα για την πανδημία.
Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Σάνα Μαρίν στη Φινλανδία αποφάσισε να άρει όλους τους περιορισμούς όσον αφορά στον αριθμό των συμμετεχόντων σε συναθροίσεις, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις και να χαλαρώσει από τις 14 Φεβρουαρίου τα μέτρα για εστιατόρια και μπαρ, αν και τα νυχτερινά κέντρα θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την 1η Μαρτίου.
Ιταλία
Στην Ιταλία η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι συζητά σήμερα πώς θα χαλαρώσει τα μέτρα για την πανδημία εν μέσω μια αργής, αλλά σταθερής μείωσης του αριθμού των νέων κρουσμάτων. Η κυβέρνηση θα εστιάσει στον εξορθολογισμό των κανόνων καραντίνας για σχολεία και μαθητές, που υποχρεούνται μέχρι τώρα να μπουν σε 10ήμερη αυτοαπομόνωση μετά από θετική διάγνωση.
Ελβετία
Αλλά και η Ελβετία αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα σχέδια για τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων καθώς ο αριθμός των εισαγωγών σε νοσοκομεία και των θανάτων από την Covid-19 παρέμειναν σταθεροί, έστω κι αν αυξήθηκαν οι μολύνσεις σε επίπεδα ρεκόρ. Η κυβέρνηση ενδεχομένως να καταργήσει την υποχρεωτική τηλεργασία, να μειώσει η να καταργήσει το διάστημα αυτοαπομόνωσης για τις στενές επαφές κρουσμάτων, ενώ εξετάζει και το ενδεχόμενο να μην είναι πλέον υποχρεωτική η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή ανάρρωσης για την πρόσβαση σε εστιατόρια.
Στη Λιθουανία η κυβέρνηση σχεδιάζει να χαλαρώσει τα μέτρα και να καταργήσει την υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού σε δημόσιους χώρους, όπως στάδια και εστιατόρια.
Η χώρα της Βαλτικής δεν θα ζητά πλέον από τους ανεμβολίαστους να υποβάλλονται κάθε εβδομάδα σε διαγνωστικό τεστ. Στη Ρωσία την ίδια ώρα, δεν υπάρχουν σχέδια για την υιοθέτηση νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της αλματώδους αύξησης των κρουσμάτων καθώς το σύστημα υγείας αντέχει.
Παρά τις κινήσεις αυτές, ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος από την πανδημία δεν έχει παρέλθει κι ότι μπορεί να εμφανιστούν πιο επικίνδυνες παραλλαγές του κορωνοϊού, αφήνοντας τους πολίτες εκτεθειμένους στην Covid-19 χωρίς επαρκή μέτρα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απηύθυνε έκκληση στις κυβερνήσεις να προχωρούν σε σταδιακή, όπου αυτό είναι εφικτό, χαλάρωση των μέτφρων και να διατηρήσουν την υποχρεωτικότητα της μάσκας και των κοινωνικών αποστάσεων για να αποτραπεί μια νέα έξαρση.