Πάνω από 30 άτομα παραπέμφθηκαν σε δίκη για την εμπλοκή τους στο σκάνδαλο των Panama Papers.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, περισσότερα από 32 πρόσωπα θα οδηγηθούν ενώπιον της παναμαϊκής δικαιοσύνης, για τη φερόμενη συμμετοχή τους στο σκάνδαλο νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και φοροδιαφυγή προσωπικοτήτων απ’ όλο τον κόσμο χάρη σε δικηγορικό γραφείο του Παναμά, που αποκαλύφθηκε το 2016 χάρη στη δημοσιογραφική έρευνα «Panama Papers».
Αποφασίστηκε να ασκηθούν «ποινικές διώξεις σε βάρος 32 πολιτών» για οικονομικά αδικήματα όπως «η νομιμοποίηση κεφαλαίων από εγκληματική δραστηριότητα» που αποκαλύφθηκαν «στην υπόθεση που είναι γνωστή με την ονομασία ‘Panama Papers’», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
Η δίκη αναμένεται να διεξαχθεί από τη 15η ως τη 18η Νοεμβρίου 2022, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση. Η παραπομπή σε δίκη αυτών των 32 προσώπων είχε προταθεί από την παναμαϊκή εισαγγελία τον Νοέμβριο του 2021.
Παραπέμφθηκαν οι δικηγόροι-«μπροστάρηδες» του σκανδάλου
Δικαστικές πηγές απέφυγαν να αποκαλύψουν τα ονόματα των κατηγορουμένων, όπως είθισται στον Παναμά. Πάντως, πηγή ενήμερη για τις λεπτομέρειες της υπόθεσης επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι δικηγόροι Γιούργκεν Μοσάκ και Ραμόν Φονσέκα Μόρα, η εταιρεία των οποίων βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου, είναι ανάμεσα στα πρόσωπα που παραπέμφθηκαν.
Οι μηχανορραφίες του δικηγορικού γραφείου Μοσάκ-Φονσέκα αποκαλύφθηκαν το 2016 με την έρευνα Panama Papers που διεξήγαγε η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ).
Η έρευνα, που βασίστηκε στη διαρροή 11,5 εκατ. εγγράφων προερχόμενων από τη δικηγορική εταιρία Μοσάκ-Φονσέκα, αποκάλυψε ότι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, πολιτικοί πρώτης γραμμής, προσωπικότητες του κόσμου της οικονομίας, του αθλητισμού, του καλλιτεχνικού στερεώματος απέκρυπταν ιδιοκτησιακά στοιχεία, εταιρείες, κεφάλαια και κέρδη από τις φορολογικές αρχές.
Ανάμεσα στις προσωπικότητες που ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο φιγουράρουν -μεταξύ πολλών άλλων- οι πρώην επικεφαλής των κυβερνήσεων της Ισλανδίας, Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκούνλοσον, του Πακιστάν, Ναουάζ Σαρίφ, του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον, ο πρώην πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίτσιο Μάκρι, ο αστέρας του παγκόσμιου ποδοσφαίρου Λιονέλ Μέσι, ο Ισπανός σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ, κ.α...
Η εταιρεία Μοσάκ-Φονσέκα αναγκάστηκε να αναστείλει κάθε δραστηριότητά της μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου.