Στα ύψη η ρύπανση του αέρα στην επαρχία Παντζάμπ στο Πακιστάν, όπου ζει πάνω από το ήμισυ των 240 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας.
Μάλιστα, απαγόρευσε τις περισσότερες υπαίθριες δραστηριότητες και κάλεσε τα καταστήματα, τις υπαίθριες αγορές και τα εμπορικά κέντρα σε κάποιες περιοχές να κλείνουν νωρίς από σήμερα ώστε να μειωθούν τα κρούσματα ασθενειών που προκλήθηκαν από τη ρύπανση του αέρα.
Στο Πακιστάν η πόλη με τον πιο μολυσμένο αέρα
Η επαρχία έχει ήδη κλείσει τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τους δημόσιους χώρους όπως πάρκα και ζωολογικούς κήπους μέχρι τις 17 Νοεμβρίου σε περιοχές περιλαμβανομένης της Λαχόρης, της πιο μολυσμένης πόλης στον κόσμο ως προς την ποιότητα του αέρα, σύμφωνα με τις μετρήσεις της ελβετικής εταιρείας IQAir.
Οι περιοχές της Λαχόρης, της Μουλτάν, της Φαϊζαλαμπάντ και της Γκουτζρανουάλα έχουν καταγράψει μια άνευ προηγουμένου αύξηση σε ασθενείς με αναπνευστικές νόσους, με ερεθισμούς των ματιών και του λαιμού και με επιπεφυκίτιδα, ανέφερε η τοπική κυβέρνηση του Παντζάμπ σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες το βράδυ.
Οι νέοι περιορισμοί θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τις 17 Νοεμβρίου, προστίθεται. Η εξάπλωση της νόσου της επιπεφυκίτιδας εξαιτίας της βακτηριακής ή της ιογενούς λοίμωξης, του καπνού, της σκόνης ή της έκθεσης σε χημικά συνιστά σοβαρή και επικείμενη απειλή για τη δημόσια υγεία, σημειώνεται.
Ενώ έχουν απαγορευτεί οι υπαίθριες δραστηριότητες, περιλαμβανομένων των αθλητικών διοργανώσεων σε εξωτερικούς χώρους, των εκθέσεων και των φεστιβάλ αλλά και των επισκέψεων στους εξωτερικούς χώρους εστιατορίων, εξαιρούνται οι «μη αποφευκτέες θρησκευτικές τελετές», αναφέρει η οδηγία.
Κάποια καταστήματα όπως φαρμακεία, αποθήκες πετρελαίου, γαλακτοπωλεία και καταστήματα ειδών μαναβικής έχουν ομοίως εξαιρεθεί από την απαγόρευση του κλεισίματος στις 8 μ.μ. τοπική ώρα.
Σήμερα η ποιότητα του αέρα στη Λαχόρη παρέμενε επικίνδυνη, με τις τιμές του δείκτη ποιότητας του αέρα (AQI) να ξεπερνά το 600, αλλά αυτός ο αριθμός είναι σημαντικά χαμηλότερος από το 1.900 που έφθασε σε ορισμένες περιοχές νωρίτερα μέσα στον μήνα. Καλές θεωρούνται τιμές μεταξύ 0 και 50.
Την περασμένη εβδομάδα οι τιμές του δείκτη ποιότητας του αέρα (AQI) ξεπερνούσαν συστηματικά τo 1.000 στη Λαχόρη των 14 εκατομμυρίων κατοίκων. Ωστόσο, η ποιότητα του αέρα θεωρείται «κακή» από το 180 και «επικίνδυνη» πάνω από το 300, σύμφωνα με αυτόν τον δείκτη.
Οι Αρχές του Παντζάμπ κάλεσαν την περασμένη εβδομάδα τους κατοίκους, και ειδικότερα «τους ηλικιωμένους και όσους υποφέρουν από αναπνευστικές, πνευμονικές και καρδιακές παθήσεις», να μη «βγαίνουν από τα σπίτια τους και να φορούν μάσκες».
Τι λέει ο ΠΟΥ για τον μολυσμένο αέρα
Κι αυτό καθώς η επικινδυνότητα της αιθαλομίχλης είναι αποδεδειγμένη, όπως σημειώνει ο ΠΟΥ, ιδιαίτερα μεταξύ των παιδιών, με σχεδόν 600 εκατομμύρια από αυτά να είναι εκτεθειμένα σε υψηλή ρύπανση στη Νότια Ασία σύμφωνα με τη Unicef. Αυτή η τοξική ομίχλη μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές παθήσεις, καρκίνο του πνεύμονα και αναπνευστικές ασθένειες.
Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Σικάγου, τα υψηλά επίπεδα ρύπανσης έχουν ήδη μειώσει το προσδόκιμο ζωής στη Λαχόρη κατά 7,5 χρόνια.
ΑΠΕ-ΜΠΕ