Πακιστανοί υγειονομικοί αξιωματούχοι ανέφεραν την Πέμπτη ξέσπασμα υδατογενών ασθενειών σε περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες.
Οι Αρχές του Πακιστάν ενίσχυσαν τις προσπάθειες για να εξασφαλίσουν την παροχή καθαρού πόσιμου νερού σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους στην καταστροφή.
Πακιστάν: Καταγράφηκαν 90.000 περιπτώσεις διάρροιας σε ένα 24ωρο
Διάρροια, δερματικές ασθένειες και οφθαλμικές μολύνσεις εξαπλώνονται σε καταυλισμούς που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση σε όλη τη χώρα. Πάνω από 90.000 περιπτώσεις διάρροιας αναφέρθηκαν από μια από τις χειρότερα πληγείσες επαρχίες, τη Σιντ, τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τους υγειονομικούς αξιωματούχους.
Η τελευταία εξέλιξη έρχεται μια ημέρα αφότου το Πακιστάν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασαν ανησυχίες για την εξάπλωση των υδατογενών ασθενειών μεταξύ των θυμάτων των πλημμυρών. Το Πακιστάν κατηγορεί την κλιματική αλλαγή για τις ασυνήθιστα πρώιμες και έντονες βροχοπτώσεις των μουσώνων, οι οποίες από τον Ιούνιο έχουν προκαλέσει ξαφνικές πλημμύρες που έχουν σκοτώσει 1.191 ανθρώπους και επηρέασαν 33 εκατομμύρια ανθρώπους. Περίπου ένα εκατομμύριο σπίτια έχουν επίσης καταστραφεί ή υποστεί ζημιές.
Τα νερά των πλημμυρών συνέχισαν να υποχωρούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, αλλά πολλές περιοχές στη νότια επαρχία Σιντ παρέμειναν πλημμυρισμένες.
Σχεδόν μισό εκατομμύριο εκτοπισμένοι από τις πλημμύρες ζουν σε καταυλισμούς. Στην επαρχία Σιντ, χιλιάδες ιατρικοί καταυλισμοί έχουν δημιουργηθεί σε περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες για να περιθάλψουν τα θύματα, δήλωσε ο γιατρός Azra Fazal Pechuho, υπουργός Υγείας της επαρχίας. Έχουν επίσης αναπτυχθεί κινητές ιατρικές μονάδες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι αυξάνει την επιτήρηση για οξεία διάρροια, χολέρα και άλλες μεταδοτικές ασθένειες και παρέχει ιατρικές προμήθειες σε εγκαταστάσεις υγείας.
Χιλιάδες πολίτες στο Πακιστάν με διάρροια και δερματικές λοιμώξεις
Οι γιατροί λένε ότι αρχικά έβλεπαν ως επί το πλείστον ανθρώπους τραυματισμένους από τις πλημμύρες, αλλά τώρα περιθάλπουν χιλιάδες πολίτες που πάσχουν από διάρροια, δερματικές λοιμώξεις και άλλες παθήσεις που μεταδίδονται στο νερό. Πολλές έγκυες που ζούσαν σε περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες ήταν επίσης εκτεθειμένες σε κινδύνους.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 6,4 εκατομμύρια θύματα από τις πλημμύρες στο Πακιστάν χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια. Ανέφερε ότι περίπου 650.000 έγκυες σε περιοχές που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες, συμπεριλαμβανομένων 73.000 που αναμένεται να γεννήσουν τον επόμενο μήνα, χρειάζονται υπηρεσίες υγείας.
Εν τω μεταξύ, οι διασώστες, με την υποστήριξη του στρατού, συνέχισαν τις επιχειρήσεις για την απομάκρυνση των πληγέντων ώστε να τους μεταφέρουν σε ασφαλέστερα μέρη. Οι διασώστες χρησιμοποιούν ως επί το πλείστον βάρκες, αλλά και ελικόπτερα πετούν για να απομακρύνουν τους αποκλεισμένους ανθρώπους από εκείνες τις περιοχές όπου καταστράφηκαν γέφυρες και δρόμοι, καθιστώντας δύσκολη την εκκένωση των περιοχών και την παράδοση τροφίμων.