Το Πακιστάν κάλεσε χθες Δευτέρα τις μεγάλες δυνάμεις να αποδεσμεύσουν τα δισεκατομμύρια δολάρια πόρων που διαθέτει το Αφγανιστάν στο εξωτερικό μετά την κατάληψη της εξουσίας στη χώρα από τους Ταλιμπάν, όμως το Ισλαμαμπάντ τόνισε πως δεν σκοπεύει να αναγνωρίσει άμεσα την κυβέρνησή τους.
Βασική προτεραιότητα είναι να αποφευχθεί η ακόμη μεγαλύτερη κατάρρευση της οικονομίας του Αφγανιστάν, εκτίμησε ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών Σαχ Μάχμουντ Κουρέσι από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται με την ευκαιρία της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
«Από τη μία πλευρά συλλέγουμε νέους πόρους για να αποφύγουμε μια κρίση και από την άλλη δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν χρήματα που είναι δικά τους, που τους ανήκουν», εξήγησε ο Κουρέσι μιλώντας στους δημοσιογράφους.
«Το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Αφγανιστάν δεν λύνει το πρόβλημα»
«Πιστεύω ότι το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Αφγανιστάν δεν λύνει το πρόβλημα. Ζητώ επίμονα από τις δυνάμεις να αναθεωρήσουν αυτή την πολιτική και να σκεφτούν την αποδέσμευση» των πόρων, πρόσθεσε.
Οι ΗΠΑ έχουν παγώσει περίπου 8 δισεκ. ευρώ της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν, ενώ διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί αποφεύγουν να δανείσουν χρήματα στη χώρα καθώς φοβούνται ότι οποιοδήποτε δάνειο προσφέρουν στην Καμπούλ θα χρησιμοποιηθεί από τους Ταλιμπάν.
Το Πακιστάν στηρίζει τους Ταλιμπάν από το πρώτο καθεστώς
Το Πακιστάν ήταν η βασική χώρα που στήριξε το πρώτο καθεστώς των Ταλιμπάν (1996-2001) και για καιρό κατηγορούσε τις ΗΠΑ ότι έκτοτε τροφοδοτούσαν, μέσω των υπηρεσιών Πληροφοριών τους, τους ισλαμιστές αντάρτες στη μάχη τους κατά των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και της κυβέρνησης που στήριζαν οι Δυτικοί.
Ζητώντας να υπάρξει διάλογος με τους Ταλιμπάν, ο Κουρέσι φαίνεται να συμφωνεί με τις ΗΠΑ ότι είναι πρόωρο το Πακιστάν να αποκτήσει επίσημες σχέσεις με το νέο καθεστώς.
«Πιστεύω ότι κανείς δεν βιάζεται να αναγνωρίσει (την κυβέρνηση των Ταλιμπάν) σε αυτό το στάδιο», εκτίμησε ο Πακιστανός υπουργός. Αν οι νέοι κυρίαρχοι του Αφγανιστάν επιθυμούν τη διεθνή αναγνώριση «πρέπει να είναι πιο ευαίσθητοι και δεκτικοί στη διεθνή κοινή γνώμη», τόνισε.
Εξάλλου ο Κουρέσι εξέφρασε την ελπίδα οι Ταλιμπάν να φανούν πιο ανοικτοί αφού σχημάτισαν προσωρινή κυβέρνηση στην οποία συμμετέχουν προσωπικότητες που βρίσκονται στον μαύρο κατάλογο του ΟΗΕ κατηγορούμενες για τρομοκρατία.
Το Πακιστάν «βλέπει» με καλό μάτι τους Ταλιμπάν
Ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών βλέπει όμως και «θετικά» στους Ταλιμπάν, όπως την χορήγηση αμνηστίας και την επιθυμία τους να περιλάβουν και άλλες εθνοτικές ομάδες πέρα από τους Παστούν που αποτελούν την πλειοψηφία. «Υπάρχουν ενθαρρυντικές τάσεις», εκτίμησε.
Ακτιβιστές και αυτόπτες μάρτυρες διαβεβαιώνουν ότι η πραγματικότητα επί του πεδίου είναι διαφορετική από αυτή που παρουσιάζουν οι Ταλιμπάν, με τις γυναίκες και τα κορίτσια να μην επιτρέπεται να εργαστούν και να πάνε σχολείο παρά τις επίσημες ανακοινώσεις του νέου καθεστώτος.