Το Πακιστάν και το Ιράν ανακοίνωσαν σήμερα ότι σέβονται αμφότερα την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του άλλου και είναι αποφασισμένα να επεκτείνουν τη συνεργασία τους στον τομέα της ασφάλειας αυξάνοντας τις προσπάθειες να βελτιώσουν τις σχέσεις τους έπειτα από τα πυραυλικά πλήγματα αυτόν τον μήνα που εξαπέλυσαν ως αντίποινα εναντίον ενόπλων , κατά τους ισχυρισμούς τους.
Συνομιλίες στο Πακιστάν
Οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών πραγματοποίησαν συνομιλίες στην πρωτεύουσα του Πακιστάν λίγες μέρες αφότου οι εξελίξεις αυτές σήμαναν συναγερμό για τον κίνδυνο ευρύτερης αστάθειας στην περιοχή μετά την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Ο εντολοδόχος υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν Τζαλίλ Αμπάς Τζιλάνι, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ιρανό ομόλογό του Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, είπε ότι οι δύο γείτονες μπορούν να επιλύσουν τις παρεξηγήσεις αρκετά γρήγορα.
Αφγανιστάν: Άνοιξαν και πάλι τα σύνορα με το Πακιστάν
Επιπλέον, οι δύο χώρες συμφώνησαν να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία η καθεμιά στη δική της περιοχή και να κατευνάσουν τις ανησυχίες η μια της άλλης, είπε ο Τζιλάνι.
Όπως είπε ο Αμπντολαχιάν, οι δύο χώρες έχουν καλή σχέση και πρόσθεσε ότι δεν έχουν ποτέ υπάρξει εδαφικές διαφορές ή πόλεμοι ανάμεσα στο Ιράν και το Πακιστάν. Ο πρόεδρος του Ιράν Ιμπραχήμ Ραϊσί θα επισκεφθεί σύντομα το Πακιστάν, πρόσθεσε ο Αμπντολαχιάν.
Οι εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες αυξήθηκαν μετά τα πυραυλικά χτυπήματα με το Πακιστάν να ανακαλεί τον πρεσβευτή του στην Τεχεράνη και να μην επιτρέπει στον ομόλογό του να επιστρέψει στο Ισλαμαμπάντ αλλά και να ακυρώνει όλες τις διπλωματικές και εμπορικές υποχρεώσεις του σε υψηλό επίπεδο.
Αλλά γρήγορα καταβλήθηκαν προσπάθειες για αποκλιμάκωση της έντασης με τους απεσταλμένους να καλούνται να επιστρέψουν στη θέση τους και τον Αμπντολαχιάν να προσκαλείται για συνομιλίες. Οι δύο μουσουλμανικές χώρες έχουν ιστορικό τεταμένων σχέσεων, αλλά τα πυραυλικά χτυπήματα είναι το πιο σοβαρό χτύπημα εδώ και χρόνια.
Τα πλήγματα ήταν οι σοβαρότερες διασυνοριακές επιθέσεις των τελευταίων ετών μεταξύ των δύο χωρών και έχουν προκαλέσει ανησυχίες για ευρύτερη αστάθεια στην περιοχή μετά το ξέσπασμα, στις 7 Οκτωβρίου, του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.
Το Ισλαμαμπάντ ανακοίνωσε πως έπληξε βάσεις του αυτονομιστικού Απελευθερωτικού Μετώπου των Βελούχων και του Απελευθερωτικού Στρατού των Βελούχων, ενώ η Τεχεράνη ανακοίνωσε πως οι πύραυλοί της έπληξαν μαχητές της οργάνωσης Τζαΐς αλ Αντλ (JAA).
Οι μαχητικές οργανώσεις επιχειρούν σε μια περιοχή η οποία περιλαμβάνει τη νοτιοδυτική πακιστανική επαρχία του Μπαλουτσιστάν (Βελουχιστάν) και τη νοτιοανατολική ιρανική επαρχία Σιστάν-Μπαλουτσιστάν. Και στις δύο αυτές πλούσιες σε μεταλλεύματα και σε μεγάλο βαθμό υπανάπτυκτες επαρχίες επικρατεί αναταραχή.
AΠΕ-ΜΠΕ