Τουλάχιστον ένας επιβάτης επέζησε μετά τη συντριβή αεροσκάφους των Διεθνών Πακιστανικών Αερογραμμών (PIA) σήμερα σε μια κατοικημένη περιοχή του Καράτσι στο Πακιστάν, όπως δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.
Πρόκειται για έναν CEO τράπεζας, ονόματι Ζαφάρ Μαχμούντ, ο οποίος επέζησε ως εκ θαύματος, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της επαρχιακής κυβέρνησης Αμπντούρ Ρασίντ Κάνα.
Ο τυχερός τραπεζίτης ανασύρεται ζωντανός:
Νωρίτερα, ο δήμαρχος του Καράτσι είχε δηλώσει πως «θεωρούμε πως δεν υπάρχουν επιζώντες».
Οπως μεταδίδει η Daily Mail, εκτός από τον τραπεζίτη άλλα δύο άτομα φέρεται να έχουν ανασυρθεί ζωντανά μέσα από τα συντρίμμια του αεροσκάφους.
Ενας κυβερνητικός αξιωματούχος του Πακιστάν, εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ανέφερε ότι ως εκ θαύματος ανασύρθηκαν ζωντανοί επιβεβαιωμένα δύο άτομα: Ο CEO της τράπεζας και ένα ακόμη άτομο, ονόματι Mohd Zubair.
Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο με τη στιγμή της συντριβής:
Σε άλλο βίντεο το αεροσκάφος διακρίνεται λίγα λεπτά πριν τη μοιραία πτώση:
Εικόνες και βίντεο από το σημείο που συνετρίβη το αεροσκάφος
Στα τηλεοπτικά πλάνα φαίνονται μια στήλη πυκνού μαύρου καπνού να υψώνεται από το σημείο της συντριβής, κατεστραμμένες στέγες σπιτιών και συντρίμμια παντού στους δρόμους, καθώς και ασθενοφόρα να περνούν ανάμεσα σε πανικόβλητους κατοίκους.
«Στην αρχή το αεροπλάνο χτύπησε έναν πύργο κινητής τηλεφωνίας και συνετρίβη πάνω σε σπίτια», δήλωσε στο Reuters ο αυτόπτης μάρτυρας Σακίλ Άχμεντ που βρισκόταν κοντά στον τόπο του δυστυχήματος λίγα μόλις χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο. Το χειρότερο αεροπορικό δυστύχημα στην ιστορία της χώρας σημειώθηκε το 2010 όταν μια πτήση της εταιρείας AirBlue κατέπεσε κοντά στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ σκοτώνοντας 152 ανθρώπους.
Ο πακιστανικής στρατός και οι υπηρεσίες διάσωσης έσπευσαν στον τόπο του δυστυχήματος που δείχνει ότι είναι μια πυκνοκατοικημένη περιοχή. Από τα πλάνα προκύπτει επίσης ότι πολλά αυτοκίνητα έχουν πάρει φωτιά. Αναζητούν για επιζώντες και για τραυματισμένους που παγιδεύτηκαν κάτω από τα συντρίμμια.
Σύμφωνα με την πακιστανική αρχή πολιτικής αεροπορίας, στο αεροπλάνο, τύπου Airbus A320, επέβαιναν 91 επιβάτες και οκταμελές πλήρωμα. Η Airbus πάντως ανακοίνωσε ότι δεν έχει επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφορικά με τις συνθήκες του δυστυχήματος.
Σύμφωνα με χρήστες των social media υπάρχει απομαγνητοφώνηση των τελευταίων διαλόγων μεταξύ του πιλότου και του πύργου ελέγχου όπου ο πρώτος αναφέρει ότι έχασε και τις δύο μηχανές και εκπέμπει σήμα κινδύνου (mayday).
Ανάμεσα στα θύματα του αεροπορικού δυστυχήματος φέρεται να είναι και η Ζάρα Αμπίντ,ανερχόμενο αστέρι της πασαρέλας. Την είδηση έκανε γνωστή στο twitter η σχεδιάστρια μόδας Khadijah Shah: «Η βιομηχανία της μόδας θρηνεί για την Zara Abid, καθώς βρισκόταν μέσα στο αεροπλάνο. Ήταν ένα υπέροχο κορίτσι, μια σπουδαία επαγγελματίας. Μακάρι η ψυχή της να αναπαυτεί».
Ο πιλότος στο Πακιστάν είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου
Το αεροσκάφος, σύμφωνα με την ιστοσελίδα flightradar24.com, ήταν ένα 15ετίας A320, το οποίο είχε αναχωρήσει από την Λαχώρη στο ανατολικό Πακιστάν και είχε προορισμό το Καράτσι στα νότια της χώρας λίγο αφού η χώρα ξεκίνησε εκ νέου τις πτήσεις εσωτερικού στον απόηχο της πανδημίας του κορωνοϊού.
Mayday εξέπεμψε ο πιλότος -«Εχασα τους κινητήρες»
Ο πιλότος της πτήσης PK 8303 έστειλε σήμα κινδύνου στον πύργο ελέγχου ότι το αεροπλάνο υπέστη απώλεια ισχύος και στους δύο κινητήρες του, κατά την δεύτερη προσπάθειά του να το προσγειώσει, σύμφωνα με ηχογραφημένη συνομιλία που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα παρακολούθησης πτήσεων liveatc.net.
Η εικόνα της συντριβής του μοιραίου airbus από επιβάτη άλλου αεροσκάφους
Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πιλότος φαίνεται ότι ματαίωσε την πρώτη του προσπάθεια να το προσγειώσει και έκανε περιστροφή για να επιχειρήσει εκ νέου. Τότε ένας ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας τον ενημέρωσε ότι φαίνεται να κάνει αριστερή στροφή, δηλαδή να βγαίνει εκτός πορείας.
Εκείνος απάντησε «Γυρίζουμε πίσω, κύριε, έχουμε χάσει τους κινητήρες» και ο ελεγκτής του έδωσε άδεια να προσγειωθεί σε όποιον από τους δύο διαδρόμους προσγείωσης του αεροδρομίου του Καράτσι.
Δώδεκα δευτερόλεπτα αργότερα ο πιλότος εξέπεμψε σήμα κινδύνου και του δόθηκε πάλι άδεια από τον Πύργο Ελέγχου να προσγειωθεί σε όποιον από τους δύο διαδρόμους. Μετά δεν υπήρξε κάποια επικοινωνία.
Εικόνες από το σημείο της συντριβής του αεροπλάνου στο Πακιστάν
Εικόνες απόλυτης καταστροφής μετά τη συντριβή του αεροσκάφους.
Διασώστες και τραυματιοφορείς έσπευσαν στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους. Αναζητούσαν επιζώντες.
Αμεση προτεραιότητα η μεταφορά των τραυματιών στο νοσοκομείο.
Διαλυμένα σπίτια και κομμάτια της καμπίνας του αεροσκάφους σχημάτιζαν μία άμορφη μάζα.
Εικόνες απόλυτης καταστροφής συνάντησαν και οι πυροσβέστες που έφτασαν στο σημείο για να σβήσουν τη φωτιά που προκλήθηκε μετά τη συντριβή του αεροσκάφους στο Πακιστάν.