Εντολή σε όλους τους μετανάστες που βρίσκονται παράνομα στο Πακιστάν να εγκαταλείψουν τη χώρα μέσα σε ένα μήνα έδωσαν οι τοπικές Αρχές.
Σε περίπτωση που δεν υπακούσουν στην εντολή αυτή, θα βρεθούν αντιμέτωποι με απέλαση, αφού η πακιστανική κυβέρνηση ανέφερε ότι 14 από τις 24 βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας που διαπράχθηκαν στη χώρα πραγματοποιήθηκαν από Αφγανούς.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Σαφράζ Μπουγκτί, δήλωσε ότι όλοι οι παράτυποι μετανάστες έχουν διορία να εγκαταλείψουν το Πακιστάν ως την 1η Νοεμβρίου, διαφορετικά «θα απελαθούν με τη βία». Πρόσθεσε ότι περίπου 1,73 εκατ. Αφγανοί βρίσκονται στο Πακιστάν και δεν έχουν νόμιμα έγγραφα διαμονής στη χώρα. Συνολικά 4,4 εκατομμύρια Αφγανοί πρόσφυγες ζουν στο Πακιστάν.
Δεν κατέστη αμέσως σαφές με ποιους τρόπους οι πακιστανικές Αρχές θα κατορθώσουν να πετύχουν την απέλαση των παράτυπων μεταναστών.
Πακιστάν: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεχόμαστε επίθεση μέσα από το Αφγανιστάν -Έχουμε αποδείξεις»
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεχόμαστε επίθεση μέσα από το Αφγανιστάν και ότι Αφγανοί υπήκοοι εμπλέκονται σε επιθέσεις εναντίον μας» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Έχουμε αποδείξεις», πρόσθεσε.
Οι δηλώσεις Μπουγκτί έγιναν έπειτα από συνάντηση που είχαν την Τρίτη (3/10) στην πακιστανική πρωτεύουσα πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες. Σε αυτήν ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός του στρατού συζήτησαν ζητήματα νόμου και τάξης.
Δύο επιθέσεις βομβιστών καμικάζι με στόχο θρησκευτικές συγκεντρώσεις στο Πακιστάν την περασμένη εβδομάδα σκότωσαν τουλάχιστον 57 άτομα. Ο Μπουγκτί είπε ότι ταυτοποιήθηκε ένας από τους βομβιστές αυτοκτονίας, που ήταν Αφγανός υπήκοος.
Το Ισλαμαμπάντ έχει δεχτεί τη μεγαλύτερη εισροή Αφγανών προσφύγων μετά το 1979. Η αφγανική κυβέρνηση των Ταλιμπάν δεν αντέδρασε άμεσα στην ανακοίνωση των πακιστανικών Αρχών.
Ανοίγει το χάσμα μεταξύ Πακιστάν και Αφγανιστάν
Η ανακοίνωση του Ισλαμαμπάντ σηματοδοτεί ένα νέο χαμηλό επίπεδο στις σχέσεις με την Καμπούλ, οι οποίες επιδεινώθηκαν έπειτα από συνοριακές συγκρούσεις τον περασμένο μήνα.
Οι Αφγανοί Ταλιμπάν αρνούνται τις κατηγορίες ότι η αφγανική επικράτεια χρησιμοποιείται για δραστηριότητες μαχητών και είπαν ότι η ασφάλεια του Πακιστάν αποτελεί εσωτερικό ζήτημα.
Οι επιθέσεις μαχητών έχουν αυξηθεί στο Πακιστάν από το 2022, μετά την κατάρρευση μιας συμφωνίας εκεχειρίας μεταξύ της πακιστανικής κυβέρνησης και της οργάνωσης Τεχρίκ-ε-Ταλιμπάν Πακιστάν (TTP), που συγκεντρώνει διάφορες σκληροπυρηνικές σουνιτικές ισλαμικές ομάδες.
Η TTP αρνήθηκε ότι είχε ανάμειξη στις πολύνεκρες επιθέσεις της προηγούμενης εβδομάδας.
Το Ισλαμικό Κράτος δρα επίσης στις παραμεθόριες περιοχές του Αφγανιστάν και έχει εμπλακεί σε επιθέσεις εντός του Πακιστάν.
Ο Πακιστανικός Στρατός έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες επιθέσεις εναντίον ισλαμιστών μαχητών, κυρίως στην απόκρημνη ορεινή περιοχή κατά μήκος των συνόρων με το Αφγανιστάν, αναγκάζοντάς τους να διαφύγουν στο Αφγανιστάν.
Το Ισλαμαμπάντ ισχυρίζεται ότι μαχητές χρησιμοποιούν το αφγανικό έδαφος για να εκπαιδεύσουν μαχητές και να σχεδιάσουν επιθέσεις στο εσωτερικό του Πακιστάν, μια κατηγορία που η Καμπούλ αρνείται, επαναλαμβάνοντας ότι η ασφάλεια του Πακιστάν είναι εσωτερικό ζήτημα.