Παιδιά χώρια από τους γονείς τους -Τραγικές ιστορίες από τη σκληρή καραντίνα του Χονγκ Κονγκ - iefimerida.gr

Παιδιά χώρια από τους γονείς τους -Τραγικές ιστορίες από τη σκληρή καραντίνα του Χονγκ Κονγκ

Ένοικοι πολυκατοικίας του Χονγκ Κονγκ σε καραντίνα στα διαμερίσματά τους
Ένοικοι πολυκατοικίας του Χονγκ Κονγκ σε καραντίνα στα διαμερίσματά τους / Φωτογραφία: AP Photo/Kin Cheung

Όταν είδε η Άριελ τους δύο μικρούς γιους τους να μπαίνουν στην απομόνωση σε πτέρυγα Covid-19 νοσοκομείου του Χονγκ Κονγκ, κατέρρευσε.

Τα δύο παιδιά -ηλικίας 5 και ενός έτους και ασυμπτωματικά αμφότερα - φορούσαν ειδικά γιλέκα και ήταν δεμένα στα κρεβάτια τους για να περιορίζονται οι κινήσεις τους. Φορούσαν πάνες και τα δύο -ακόμη και το πεντάχρονο – κι ήταν μες στις ακαθαρσίες. Η Άριελ μπήκε στο δωμάτιο και κοίταξε τον μεγαλύτερο γιο της «κι αμέσως βάλαμε τα κλάματα», είπε. Η οικογένειά της βρέθηκε εγκλωβισμένη στα ανελαστικά, πλην αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης για την πανδημία του κορωνοϊού στα τέλη Φεβρουαρίου. Αν και έχουν περάσει 14 μήνες αφότου το Χονγκ Κονγκ κατέγραψε το πρώτο του κρούσμα, οι Αρχές του δεν δείχνουν σημάδια χαλάρωσης των πολυάριθμων περιοριστικών μέτρων. Το αντίθετο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι οικογένειες στο Χονγκ Κονγκ βιώνουν την απομόνωση και υφίστανται ψυχικά τραύματα καθώς οι αυστηροί κανόνες κατά της πανδημίας επιβάλλουν οι γονείς να αποχωρίζονται τα μωρά τους και όσοι έχουν νεογέννητα να παραμένουν σε μικρούς χώρους καραντίνας για έως και 14 ημέρες. Οι Αρχές του Χονγκ Κονγκ επιβάλλουν την νοσηλεία όσων διαπιστώνεται ότι είναι θετικοί στον κορωνοϊό, ανάμεσά τους και τα μωρά, ενώ όλες οι στενές επαφές τους, ακόμη και αν βγουν αρνητικές στον ιό, περιορίζονται σε αυτοσχέδιους χώρους καραντίνας. «Είναι τρελό», λέει μια μητέρα που υποχρεώθηκε ξαφνικά να σταματήσει τον θηλασμό αφού την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε θετική στον ιό και αναγκάστηκε να αποχωριστεί τον επτά μηνών γιο της. «Χθες το βράδυ ανέβασα πυρετό γιατί από τον θηλασμό πέρασα στην αποκλειστική χρήση θήλαστρου», λέει η γυναίκα που ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Κι έτσι αντί να με απασχολεί ο κορωνοϊός, με απασχολούν οι πληγές στο στήθος μου», επισημαίνει.

Κατακραυγή για την ανελαστικότητα των μέτρων στο Χονγκ Κονγκ

Νομικοί δηλώνουν ότι σε άλλες περιοχές του ανεπτυγμένου κόσμου δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο να χωρίζουν τα μέλη μιας οικογένειας εξαιτίας του κορωνοϊού. Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ λέει ότι σχετικά με κρούσματα του κορωνοϊού, που αφορούν σε παιδιά τα δημόσια νοσοκομεία «υπό ειδικές συνθήκες αποφασίζουν αν μπορούν ή όχι να παραμείνουν οι γονείς με τα παιδιά τους στο νοσοκομείο». Τα μέλη της οικογένειας που ζουν στο ίδιο σπίτι με ένα κρούσμα θα αντιμετωπίζονται ως στενές επαφές και θα μεταφέρονται σε ένα κέντρο καραντίνας. Ανάλογα με την κάθε περίπτωση, η οικογένεια θα μπορεί να ορίζει έναν φροντιστή ο οποίος θα συνοδεύει άτομα με ιδιαίτερες ανάγκες, όπως τα νήπια, ανέφερε η κυβέρνηση. Τα αποτελέσματα δείχνουν να την δικαιώνουν: η πόλη των άνω των επτά εκατ. κατοίκων έχει καταγράψει μέχρι τώρα περίπου 11.300 κρούσματα και 200 θανάτους και αυτό χωρίς να επιβάλει σκληρό lockdown. Αλλά με ποιο τίμημα…

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επιστήμονας Σαχάνα Χόκε – Άλι, υπεύθυνη μιας ομάδας στήριξης στο Facebook για άτομα σε καραντίνα στο Χονγκ Κονγκ, λέει ότι η ομάδα της έχει βοηθήσει περισσότερες από 100 περιπτώσεις παιδιών που είχαν αποχωριστεί τους γονείς τους κατά τον τελευταίο χρόνο, δεκάδες εξ’ αυτών μόνον την τελευταία εβδομάδα. Μια αίτηση που κυκλοφόρησε διαδικτυακά σε όλο το Χονγκ Κονγκ ζητάει από την κυβέρνηση να επιτρέπει στα μικρά παιδιά την επιλογή της καραντίνας στο σπίτι. Περίπου 4.700 από τους 5.000 κατοίκους της περιοχής υπέγραψαν μέσα σε λίγες ώρες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα.

Η νέα έξαρση κρουσμάτων

Ανάμεσα στους εκατοντάδες κατοίκους του Χονγκ Κονγκ που υποχρεώθηκαν να πάνε σε κέντρα καραντίνας την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από την έκρηξη κρουσμάτων που σημειώθηκε σε ένα δημοφιλές γυμναστήριο της ακριβής συνοικίας Σάι Γινγκ Πουν, ήταν και πολλές οικογένειες απόδημων με μικρά παιδιά. Η περίπτωση αυτή επηρέασε τραπεζίτες, δικηγόρους και το διεθνές σχολικό δίκτυο της πόλης με κάποιους καθηγητές και μαθητές να έχουν μολυνθεί.

Σε μια άλλη περίπτωση, μια ομάδα οκτώ βρεφών και οι γονείς τους που την περασμένη εβδομάδα είχαν πάει σε έναν χώρο για οικογενειακό παιχνίδι, εστάλη σε κέντρο καραντίνας καθώς ένας γονέας βρέθηκε θετικός μετά την εμφάνιση της νέας εστίας κρουσμάτων στο γυμναστήριο. Οι υπόλοιποι γονείς και παιδιά που βρέθηκαν αρνητικοί μπήκαν και αυτοί σε καραντίνα. «Ανησυχώ πολύ, είναι τόσο μικρός ο χώρος. Οι τρεις μας σε αυτό το δωμάτιο για δέκα ημέρες, δεν θα βγει», λέει ο Νίκολας Γουόρλι, η σύζυγος του οποίου Κάιλι και ο 15 μηνών γιος τους Χάντερ, είχαν συμμετάσχει στην ομάδα παιχνιδιού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα «κλουβιά» καραντίνας στο Χονγκ Κονγκ

Τα δωμάτια καραντίνας στην περιοχή Penny’s Bay του Χονγκ Κονγκ που φιλοξενούν τον Γουόρλι και πολλούς άλλους έχουν εμβαδόν μόλις 18 τ.μ. και δεν διαθέτουν ψυγείο, κουζίνα και απαραίτητο εξοπλισμό για την περιποίηση βρεφών! Παρότι οι εργαζόμενοι σε αυτά έκαναν ό,τι μπορούσαν για να βοηθήσουν, οι εγκαταστάσεις δεν είναι σχεδιασμένες για οικογένειες, λένε οι ένοικοί τους. Ο Γουόρλι, ο οποίος είναι επικεφαλής του τμήματος δημοσίων σχέσεων στην Ασία της διεθνούς εταιρείας συμβούλων Bain, εξηγεί ότι οι αιχμηρές γωνίες και τα καρφιά που υπάρχουν στο δωμάτιο συνιστούν κινδύνους για την ασφάλεια του μικρού γιου του.

Την περασμένη Κυριακή, μια τάξη από 35 εννιάχρονους μαθητές του Harbour School της πόλης ενημερώθηκε ότι πρέπει να μπει σε καραντίνα. «Οι γονείς και το σχολείο ζήτησαν επιτακτικά μια εναλλακτική και πιο ανθρώπινη λύση σε σχέση με την μεταχείριση μικρών παιδιών», λέει ο διευθυντής του σχολείου Νταν Μπλέρτον.

Νομικοί υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν προκαθορισμένοι κανονισμοί που να αφορούν τον διαχωρισμό μελών της ίδιας οικογένειας και κάθε περίπτωση εξετάζεται μεμονωμένα. Η δικηγόρος του Χονγκ Κονγκ, Κίρστιν Λάου δήλωσε ότι από νομικής πλευράς είναι στη διακριτική ευχέρεια των υγειονομικών αρχών να χορηγήσουν ή να αρνηθούν την άδεια σε ένα παιδί ή έναν γονέα να μπει σε έναν χώρο καραντίνας. Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι οι κανονισμοί «δίνουν λιγοστές οδηγίες για το υπό ποιες συνθήκες επιτρέπεται να παραμείνουν μαζί ένας γονέας με το παιδί του», προσθέτει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εκστρατεία εμβολιασμού

Αν και η στρατηγική καραντίνας που ακολουθούν οι Αρχές του Χονγκ – ειδικά για τους εγκλωβισμένους επί εβδομάδες σε δωμάτια-κλουβιά χωρίς επαρκή εξαερισμό – χαρακτηρίζεται ανελαστική και απάνθρωπη, πολλοί ωστόσο υπογραμμίζουν πόσο αποτελεσματική ήταν η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση.

Μετά από μια αργή εκκίνηση της εκστρατείας του εμβολιασμού οι Αρχές του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι όλοι οι πολίτες ηλικίας άνω των 30 – δηλαδή κάπου το 80% των κατοίκων της μεγαλούπολης – μπορούν να κάνουν αίτηση για να εμβολιαστούν. «Είναι ύψιστης σημασίας για τους πολίτες να λάβουν το εμβόλιο το συντομότερο δυνατό», δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης. «Αποφασίσαμε να επεκτείνουμε την εκστρατεία πέραν των ομάδων υψηλού κινδύνου και προτεραιότητας για να μπορέσουν να εμβολιαστούν περισσότεροι άνθρωποι όσο το δυνατόν ταχύτερα και να προστατέψουν τους εαυτούς τους και τους συμπολίτες τους».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Χονγκ Κονγκ καραντίνα παιδιά γονείς
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ