Παγουλάτος στο iefimerida: Γιατί το σκεπτικό Πούτιν είναι πιο επικίνδυνο από μια εισβολή - iefimerida.gr

Παγουλάτος στο iefimerida: Γιατί το σκεπτικό Πούτιν είναι πιο επικίνδυνο από μια εισβολή

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας, Γιώργος Παγουλάτος
Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας, Γιώργος Παγουλάτος / Φωτογραφία: Eurokinissi
ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ

Ο καθηγητής Γιώργος Παγουλάτος μιλά στο iefimerida για την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ουκρανία, καθώς και για το πώς θα αντιδράσει η Ευρώπη και η Δύση.

Με το χθεσινό διάγγελμα Πούτιν να ανοίγει τον ασκό του Αιόλου στην Ανατολική Ευρώπη, καθώς ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, η Δύση ετοιμάζει την αντίδρασή της, υπό τον φόβο μιας ευρύτερης σύγκρουσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βρισκόμαστε σε φάση «περιορισμένης εισβολής»

Ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, επισκέπτης καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης στην Μπριζ, και γενικός διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), σχολιάζει στο iefimerida ότι «η αναγνώριση από το καθεστώς Πούτιν των δύο αποσχισθεισών ρωσόφωνων περιοχών δεν συνιστά (ακόμα) γενικευμένη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία». Αντιστοιχεί σε αυτό που ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε χαρακτηρίσει «περιορισμένη εισβολή» (incursion)».

Ο αναθεωρητισμός και ο αλυτρωτισμός δημιουργούν συνθήκες απειλής για ανατολικά κράτη-μέλη της ΕΕ

«Το σκεπτικό αυτής της ενέργειας, όπως ανακοινώθηκε στην ποταμώδη ομιλία Πούτιν, είναι ίσως ακόμα πιο επικίνδυνο από μια εισβολή, διότι δημιουργεί μια βάση εκτεταμένης αμφισβήτησης των μετασοβιετικών συνόρων, όπως ισχύουν τις τελευταίες τρεις δεκαετίες», προειδοποιεί ο Γιώργος Παγουλάτος. «Ο αναθεωρητισμός και αλυτρωτισμός αυτός δημιουργεί συνθήκες απειλής για ανατολικά κράτη-μέλη της ΕΕ, υποχρεώνοντας την ΕΕ να αντιδράσει με οικονομικές και άλλες κυρώσεις, σε συντονισμό με τις ΗΠΑ», επισημαίνει.

Εξαιρετικά αμφίβολη η αποτελεσματικότητα των όποιων κυρώσεων

Ο Γ. Παγουλάτος σημειώνει ότι «δεν είναι καθόλου αυτονόητη η συμφωνία στην έκταση των κυρώσεων αυτών, δεδομένου και του κόστους που θα έχουν για κράτη-μέλη με πυκνές εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία, όπως η Γερμανία. Οι κυρώσεις θα είναι κατ’ αρχήν στοχευμένες και περιορισμένες, υπό την έννοια ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα εκτείνονται στην εισαγωγή φυσικού αερίου. Είναι αμφίβολο σε ποιον βαθμό η Ευρώπη θα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό της Ρωσίας από τις διεθνείς αγορές, πράγμα που θα έπληττε και πολλές συναλλασσόμενες με τη Ρωσία ευρωπαϊκές εταιρείες. Εξαιρετικά αμφίβολη επίσης και η αποτελεσματικότητα των όποιων κυρώσεων».

Το είδος αλληλεγγύης που θα αξίωνε η Ελλάδα σε ανάλογη περίπτωση

Ο καθηγητής υπογραμμίζει ότι η ΕΕ θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να απαντήσει, αλλά ακόμα περισσότερο ότι μπορεί να στέκεται αλληλέγγυα προς τους εταίρους και τα μέλη της.«Η αμφισβήτηση του συνοριακού status quo υποχρεώνει την ΕΕ να επιδείξει ενότητα στην προστασία της αξιοπιστίας της, και αλληλεγγύη προς τα ανατολικά κράτη-μέλη της». Και συμπληρώνει: «Είναι το ίδιο είδος αλληλεγγύης που θα αξίωνε και η Ελλάδα, εάν αντιμετώπιζε μια παρόμοια επιθετική αμφισβήτηση της κυριαρχίας της από τον ανατολικό γείτονά της».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ