Η Παγκόσμια Τράπεζα εμφανίστηκε απαισιόδοξη για την παγκόσμια οικονομία, που ασθενεί από τον κορωνοϊό, προειδοποιώντας ότι η ανάρρωσή της θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ταχύτητα με την οποία θα ολοκληρωθούν οι εκστρατείες μαζικού εμβολιασμού.
Το διεθνές οικονομικό ίδρυμα αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη κατά το 2021, μολονότι έκρινε ότι η υποχώρηση της παγκόσμιας οικονομίας το 2020 ήταν «λιγότερο σοβαρή» απ’ όσο εκτιμούσε αρχικά: -4,3%, αντί για -4,5% που προέβλεπε τον περασμένο Ιούνιο. Το παγκόσμιο ΑΕΠ φέτος θα αυξηθεί κατά 4%, αντί για 4,2% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.
Ο λόγος της αναθεώρησης αυτής ήταν η αύξηση, στα τέλη του 2020, των μολύνσεων από την Covid-19, η εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του SARS-CoV-2 και οι πρόσθετοι περιορισμοί που επιβλήθηκαν, διαταράσσοντας ακόμη περισσότερο την οικονομική δραστηριότητα, κυρίως στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Αυτά τα εμπόδια, συνέπεια των οποίων ήταν η επιβράδυνση της ανάπτυξης, οδήγησαν επίσης σε «σημαντική» μείωση των κρατικών και ιδιωτικών εσόδων. Τα φορολογικά έσοδα μειώθηκαν ενώ οι απολύσεις επηρέασαν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.
Παγκόσμια τράπεζα: Μέτρια η ανάκαμψη αν δε πάρουν πρωτοβουλίες οι κυβερνήσεις
«Η ανάκαμψη είναι πιθανόν να παραμείνει μέτρια αν οι πολιτικοί αξιωματούχοι δεν αναλάβουν αποφασιστική δράση για να σταματήσουν την πανδημία και να εφαρμόσουν τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις που ευνοούν τις επενδύσεις», αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα, επισημαίνοντας ότι «βραχυπρόθεσμα οι προοπτικές είναι εξαιρετικά αβέβαιες».
Με βάση το πιο απαισιόδοξο σενάριο (συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων και καθυστέρηση στους εμβολιασμούς) η ανάπτυξη θα ανέλθει μόνο στο 1,6% το 2021. Η αισιόδοξη πρόβλεψη (έλεγχος της πανδημίας και επιτάχυνση των εμβολιασμών), κάνει λόγο για ανάπτυξη σχεδόν 5%.
Στις ΗΠΑ η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι θα καταγραφεί αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,5%. Στην ευρωζώνη η αύξηση αυτή θα φτάσει το 3,6% (μετά την υποχώρηση κατά 7,4% το 2020) ενώ στην Ιαπωνία η οικονομική δραστηριότητα θα φτάσει το 2,5%. Μεγαλύτερη θα είναι η αύξηση (5% κατά μέσο όρο) στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες αγορές, συμπεριλαμβανόμενης της Κίνας, όπου προβλέπεται ανάπτυξη 7,9% για φέτος.