Παγκόσμια Ημέρα κατά της ομοφοβίας- Η ΕΕ στέλνει μήνυμα υπεράσπισης παντού - iefimerida.gr

Παγκόσμια Ημέρα κατά της ομοφοβίας- Η ΕΕ στέλνει μήνυμα υπεράσπισης παντού

Η ΕΕ στηρίζει την Παγκόσμια Ημέρα κατά της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας
Η ΕΕ στηρίζει την Παγκόσμια Ημέρα κατά της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας/ Φωτογραφία Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η 17η Μαΐου, Ημέρα κατά της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας, βρίσκει την ΕΕ στον δρόμο της υπεράσπισης των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.

Εδώ και 17 χρόνια η 17η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της ομοφοβίας, της αμφιφοβίας, της ιντερφοβίας και της τρανσφοβίας. Χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά, γίνονται θύματα διάκρίσεων, εκφοβισμού και βίας λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού και της ταυτότητας του φύλου τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ΕΕ στέκεται απέναντι σε κάθε μορφής διάκριση και υπερασπίζεται την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα τόσο στην Ευρώπη, όσο και στον κόσμο. Τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα, οι ηγέτες της ΕΕ έστειλαν το δικό τους μήνυμα, τιμώντας μια Ημέρα ορόσημο για τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες που τόσο απειλούνται σήμερα.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν προχώρησε σε δήλωση για την 17η Μαϊου, ξεκαθαρίζοντας ότι «Η Ένωσή μας πρέπει να είναι ένα ασφαλές μέρος για όλους. Ένα μέρος όπου θα είσαι αυτός που είσαι, ολοκληρωτικά και θα αγαπάς αυτόν που θες. Άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, θα βρίσκομαι πάντα στο πλευρό σας».

Στο ίδιο πνεύμα. Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης και στήριξης στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα με αφορμή της σημερινή Ημέρα κατά της ομοφοβίας και τρανσφοβίας: «Η Ευρώπη έχει να κάνει με την συμπερίληψη έναντι των διακρίσεων.Την Ελευθερία πάνω απόέναντι του μίσους. Την Ισότητα έναντι της προκατάληψης».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Μετσόλα σημείωσε επίσης: «Στην Ευρώπη μας, μπορείτε να ζήσετε όπως θέλετε να ζήσετε και να αγαπήσετε αυτόν που θέλετε να αγαπήσετε» και υπενθύμισε ότι το Ευρωκοινοβούλιο είναι βασικός υπερασπιστής των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Η Διπλωματική Υπηρεσία της ΕΕ εξέδωσε και ανακοίνωση αναδεικνύοντας τόσο τη σημασία της Ημέρας για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και την αξία υπεράσπισής όσων πρεσβεύει ως πλευρά της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

«Η υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων πρέπει να είναι δεδομένη στην εποχή μας. Δυστυχώς, αυτό δεν ισχύει. Η εκμετάλλευση άδικων μύθων και φόβων οδηγεί σε διακρίσεις και διώξεις λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων, τρανσέξουαλ, ιντερσεξ και queer (LGBTIQ+) ατόμων σε όλο τον κόσμο. Την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, ιντερφοβίας, αμφιφοβίας και της Τρανσφοβίας η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαιώνει την ισχυρή δέσμευσή της να σέβεται, να προστατεύει και να εκπληρώνει την πλήρη και ισότιμη απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών των LGBTIQ+ ατόμων».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα, η Υπηρεσίας της Ένωσης έκανε και ξεχωριστή αναφορά για τις επιπτώσεις του πολέμου στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα: « Οι συνέπειες του πολέμου γίνονται αισθητές σε όλα τα τμήματα της κοινωνίας, αφήνοντας χώρες και έθνη ερείπια. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναλογιστούμε τις συγκεκριμένες επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει σε ανθρώπους που συχνά ξεχνιούνται στη μεγάλη εικόνα του πολέμου.

Τα τρανς άτομα, ιδιαίτερα οι τρανς γυναίκες, αγωνίζονται να φύγουν από την Ουκρανία. Για τρανς γυναίκες που δεν είχαν αλλάξει τα έγγραφά τους για να αναγνωριστεί το αντίστοιχο φύλο τους, ενδέχεται να υπάγονται σε στρατιωτικό νόμο και να σταματήσουν να ζουν στη χώρα. Επειδή οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις δεν αναγνωρίζονται στην Ουκρανία, οι σύντροφοι στρατιωτικών που ανήκουν στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα δεν μπορούν να λάβουν κρατική αποζημίωση εάν αυτοί τραυματιστούν ή πεθάνουν στο μέτωπο», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Παρά όλες τις προκλήσεις που προκύπτουν, ο δρόμος για τον σεβασμό και την ενσωμάτωση χαράσσεται. Από τον εορτασμό της διαφορετικότητάς μας συνεισφέρουμε σε πιο βιώσιμες και ανθεκτικές δημοκρατίες».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ σημειώνει μάλιστα ότι «πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι κατοικούν σε χώρες όπου η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη ενώ η θανατική ποινή διατηρείται ως νομική τιμωρία για σχέσεις του ίδιου φύλου σε 11 επικράτειες». «Αντιστεκόμαστε στις διακρίσεις, τη βία και τη ρητορική μίσους με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου», υπογραμμίζει ο Μπορέλ στο δικό του ξεχωριστό μήνυμα.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε και την εκδήλωση που διοργανώνει το Ευρωκοινοβούλιο:

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ