Πολλοί τον αποκαλούν ως τον Ρώσο «Μαρκ Ζάκερμπεργκ», αφού αυτός μαζί με τον αδερφό του δημιούργησαν το Telegram, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης που παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στον πόλεμο της Ουκρανίας. Εχθρός του Κρεμλίνου, ζει σαν νομάς.
Πρόκειται για τον 37χρονο δισεκατομμυριούχο, Παβέλ Ντουρόφ που από μικρός κατάφερνε να ξεχωρίζει, όχι πάντα για τα κατορθώματά του, αλλά και κυρίως για τον εγωκεντρικό του χαρακτήρα που τον έκανε να έρθει σε ρήξη ακόμα και με το Κρεμλίνο. Δεύτερο παιδί της οικογένειας, ο Παβέλ Ντουρόφ στα μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζεται ως ένα «κακό», αλλά έξυπνο παιδί που πάντα κατάφερνε να διαπρέπει τόσο στο σχολείο και τις σπουδές του, όσο και στα επιχειρηματικά του πλάνα.
Ποιος είναι ο Mr. Telegram, Παβέλ Ντουρόφ
O Παβέλ Ντουρόφ γεννήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 1984 στην Αγία Πετρούπολη. Πρόκειται για το δεύτερο παιδί της οικογενείας, καθώς έχει έναν μεγαλύτερο αδερφό, τον Νικολάι. Προέρχεται από οικογένεια διανοούμενων, καθώς ο πατέρας του είναι διδάκτωρ φιλολογικών επιστημών και επικεφαλής του τμήματος κλασικής φιλολογίας της φιλολογικής σχολής του Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης, ενώ η μητέρα του εργαζόταν ως καθηγήτρια στο ίδιο πανεπιστήμιο.
Έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής για τα φιλόδοξα σχέδιά του και τις ηχηρές δηλώσεις του, ωστόσο λίγα πράγματα είναι γνωστά γι' αυτόν καθώς δεν είναι... οπαδός των συνεντεύξεων και συνεπώς οι πληροφορίες για την προσωπική του ζωή έρχονται στο φως της δημοσιότητας με το σταγονόμετρο. Εκτός από το Telegram, ο Παβέλ είναι δημιουργός και του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου με την ονομασία «VKontakte», γνωστό και ως ρωσικό Facebook. Ίδρυσε την Vkontakte το 2006 όταν ήταν μόλις 22 ετών, ενώ το 2015 πούλησε ένα μερίδιο της για περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια.
Σε νεαρή ηλικία αναγκάστηκε να μετακομίσει με την οικογένειά του στην Ιταλία λόγω θέσης εργασίας που προσφέρθηκε στον πατέρα του στο Τορίνο, ωστόσο λίγο αργότερα επέστρεψε στην Ρωσία για να ολοκληρώσει το σχολείο και για σπουδές.
Τα φοιτητικά χρόνια και το πάθος του για τον προγραμματισμό
Από τα νεανικά του και κυρίως τα φοιτητικά του χρόνια ο Παβέλ απέκτησε τη φήμη του λόγιου και του... σκανταλιάρη. Στην ιστοσελίδα t9gram.com περιγράφετε ένα ίσως άγνωστο για πολλούς περιστατικό από τα νεανικά χρόνια του Παβέλ που επιβεβαιώνει τα προαναφερθέντα. Όπως αναφέρεται κάποτε κατάφερε να αποσπάσει μια φωτογραφία ενός καθηγητή πληροφορικής και την έβαλε ως ταπετσαρία σε όλους τους υπολογιστές του σχολείου, συνοδευόμενη από την επιγραφή «Πρέπει να πεθάνει». Μετά από αυτό, του απαγορεύτηκε η πρόσβαση στους υπολογιστές, ωστόσο αυτός κατάφερε να «σπάσει» τους κωδικούς. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, αυτό δεν αποτέλεσε έκπληξη για όσους τον γνώριζαν καθώς ήδη από την ηλικία των 11 ετών είχε φανερώνει το πάθος που είχε τόσο ο ίδιος, όσο και ο αδερφός του για τον προγραμματισμό.
Αφού αποφοίτησε από το λύκειο ο Παβέλ Ντουρόφ εισήχθη στη φιλολογική σχολή του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης με αντικείμενο στην αγγλική φιλολογία και μετάφραση. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην σελίδα του στο «VK» σήμερα μιλά οκτώ γλώσσες: Ρωσικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά, λατινικά και φαρσί. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Πανεπιστήμιο ο Παβέλ κέρδισε επανειλημμένα σε Ολυμπιάδες γλωσσολογίας, προγραμματισμού και σχεδιασμού, ενώ απέσπασε και σημαντικές υποτροφίες. Στα φοιτητικά του χρόνια είχε ήδη προϊδεάσει για το τι θα ακολουθούσε, όταν δημιούργησε τον ιστότοπο durov.com, ο οποίος φιλοξενούσε μια βάση δεδομένων με εκπαιδευτικό υλικό που απευθυνόταν σε φοιτητές ανθρωπιστικών επιστημών, ενώ ακολούθησαν και πολλά άλλα εγχειρήματα εντός της φοιτητικής κοινότητας.
Το 2006, ο Pavel Durov ολοκλήρωσε τις σπουδές του με άριστα, ενώ εκπαιδεύτηκε στην στρατιωτική ακαδημία έχοντας ως ειδίκευση την προπαγάνδα και τον ψυχολογικό πόλεμο.
Η ρήξη με το Κρεμλίνο και η νομαδική ζωή
Ένα άλλο σημείο της ζωής του που θα πρέπει να αναφερθεί είναι ότι ο ίδιος και ο αδερφός του έχουν έρθει σε ρήξη με το Κρεμλίνο. Ο Παβέλ Ντουρόφ αποχώρησε από τη Ρωσία τον Απρίλιο του 2014, λέγοντας ότι δεν θα επιστρέψει στην πατρίδα του, αφήνοντας αιχμές για αδιαφάνεια, υποστηρίζοντας ότι είναι αδύνατο να διεξάγει κανείς μια διαδικτυακή επιχείρηση στη Ρωσία, ειδικά μετά την άρνησή του να συνεργαστεί με τις αρχές. Σήμερα ζει μια νομαδική ζωή, ταξιδεύοντας με τον αδερφό του σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ την άνοιξη του 2013, έγινε πολίτης του νησιωτικού κράτους Άγιος Χριστόφορος και Νέβις στην Καραϊβική.
Το 2018, το περιοδικό Fortune συμπεριέλαβε τον Ντουρόφ στη λίστα «40 Under 40», μια ετήσια κατάταξη των νέων ανθρώπων με τη μεγαλύτερη επιρροή στις επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με την επίσημη εφημερίδα της γαλλικής κυβέρνησης, ο Ντουρόφ έγινε πολίτης της Γαλλίας στις 25 Αυγούστου 2021. Ο Ντουρόφ συμπεριλήφθηκε στη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes το 2022, με καθαρή περιουσία 15,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Η περιουσία του οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ιδιοκτησία του Telegram, ενώ τον Μάρτιο του 2022 έγινε ο 112ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.
Το Telegram στην εποχή του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας
Από την ημέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανίας στις 24 Φεβρουαρίου, το ίσως μεγαλύτερο και πιο κερδοφόρο εγχείρημα του Παβέλ Ντουρόφ μέχρι στιγμής, το Telegram παίζει σχεδόν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η πλατφόρμα, η οποία θυμίζει έντονα το WhatsApp, ιδρύθηκε το 2013 από τον Παβέλ και τον Νικολάι Ντουρόφ .
Έχοντας μεγάλη δημοφιλία τόσο σε Ρωσία, όσο και Ουκρανία, το Telegram έχει μετατραπεί σε εργαλείο επικοινωνίας το οποίο χρησιμοποιούν Ουκρανοί αξιωματούχοι προκειμένου να αντικρούσουν την ρωσική προπαγάνδα, η οποία χρησιμοποίει επίσης την πλατφόρμα εν μέσω της εισβολής η οποία βρίσκεται σε πλήξη εξέλιξη. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Telegram εν μέσω πολέμου επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι αρκετοί ξένοι ανταποκριτές έχουν αρχίσει να το χρησιμοποιούν, αφού εκεί ανεβαίνουν πολύ γρηγορότερα βίντεο με τις εξελίξεις από το μέτωπο, με αποτέλεσμα τα νέα να φτάσουν πιο άμεσα στη Δύση.
Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν από μερικές ημέρες οι New York Times δημιούργησαν το δικό τους κανάλι στο Telegram με νέα για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ακολουθώντας τον Guardian και το BBC. Όπως εκτιμάται στον κόσμο των media πρόκειται για μια νέα σελίδα στην ιστορία του μέσου η οποία ίσως αποδειχθεί ευκαιρία η πλατφόρμα να αφήσει πίσω το... βρώμικο παρελθόν της όταν σχετίστηκε δηλαδή με τον ISIS, ακροδεξιές οργανώσεις και ομάδες αντιεμβολιαστών.