Ένας από τους τελευταίους Ουκρανούς υπερασπιστές της Μαριούπολης που βρίσκεται στο πολιορκημένο εργοστάσιο χαλυβουργίας, λέει πως πολίτες έχουν παγιδευτεί κάτω από κτίρια που έχουν καταρρεύσει.
Το χαλυβουργείο Azovstal, το τελευταίο κύριο ουκρανικό προπύργιο στη Μαριούπολη, δέχεται συνεχείς επιθέσεις με το Κίεβο να κατηγορεί τις ρωσικές δυνάμεις ότι χρησιμοποιούν βόμβες που καταστρέφουν καταφύγια, καθώς εκατοντάδες άμαχοι βρίσκουν καταφύγιο κάτω από το εργοστάσιο.
Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ουκρανίας, ο Μιχαήλο Ποντόλιακ, βασικός σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι, κατηγόρησε νωρίτερα χθες τους παγκόσμιους ηγέτες ότι έχουν «αίμα στα χέρια τους», ενώ «ο κόσμος παρακολουθεί τη δολοφονία παιδιών στο διαδίκτυο και σιωπά».
Ο αναπληρωτής διοικητής Σβιάτοσλαβ Παλαμάρ από το τάγμα Αζόφ της Ουκρανίας επανέλαβε τους ισχυρισμούς σε συνέντευξή του στο BBC, υποστηρίζοντας πως οι Ρώσοι πυροβολούν το εργοστάσιο χάλυβα από πολεμικά πλοία και ρίχνουν βόμβες στα καταφύγια.
«Πάντα λέω ότι όσο είμαστε εδώ, η Μαριούπολη παραμένει υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας» τόνισε με έμφαση ο Παλαμάρ.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ακύρωσε μια προγραμματισμένη ρωσική επίθεση στη χαλυβουργία – έναν λαβύρινθο από σήραγγες και εργαστήρια – και διέταξε τα στρατεύματά του να τις σφραγίσουν. «Αποκλείστε αυτή τη βιομηχανική περιοχή ώστε να μην μπορεί να περάσει ούτε μύγα» φέρεται να είπε.
Υπενθυμίζεται ότι μεγάλο μέρος της Μαριούπολης έχει καταστραφεί σε εβδομάδες σφοδρών ρωσικών βομβαρδισμών και έντονων οδομαχιών. Η κατάληψη του λιμανιού της Αζοφικής Θάλασσας αποτελεί βασικό ρωσικό πολεμικό στόχο και θα βοηθούσε να απελευθερωθούν περισσότερα στρατεύματα για να συμμετάσχουν στη ρωσική επίθεση στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς.
Υπερασπιστής Μαριούπολης: Κάτοικοι παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από κτίρια που κατέρρευσαν
Στη συνέντευξή του στο BBC, ο λοχαγός Παλαμάρ είπε: «Όλα τα κτίρια στο έδαφος της Azovstal έχουν ουσιαστικά καταστραφεί. Ρίχνουν βαριές βόμβες, βόμβες που διαλύουν τα καταφύγια και προκαλούν τεράστια καταστροφή. Έχουμε τραυματίες και νεκρούς μέσα στα καταφύγια. Κάποιοι κάτοικοι παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από τα κτίρια που κατέρρευσαν».
Ερωτηθείς για το πόσοι Ουκρανοί υπερασπιστές έχουν απομείνει στη Μαριούπολη, ο Παλαμάρ απάντησε απλά «αρκετοί για να αποκρούσουν τις επιθέσεις».
Σε καταφύγια μακριά από τους μαχητές οι άμαχοι - Υπάρχουν ακόμη και μωρά τριών μηνών
Πρόσθεσε επίσης πως οι πολίτες βρίσκονται σε ξεχωριστές τοποθεσίες μακριά από τους μαχητές. Βρίσκονται σε υπόγεια που περιέχουν 80-100 άτομα το καθένα, αλλά δεν είναι σαφές πόσοι άμαχοι υπήρχαν συνολικά, καθώς ορισμένα κτίρια έχουν καταστραφεί και οι μαχητές δεν μπορούν να τους προσεγγίσουν λόγω των βομβαρδισμών. Οι είσοδοι σε ορισμένα από τα καταφύγια έχουν αποκλειστεί από βαριές πλάκες σκυροδέματος που μόνο βαριά μηχανήματα μπορούσαν να μετακινήσουν, είπε.
«Κρατάμε επαφή με τους πολίτες που μένουν σε μέρη στα οποία μπορούμε να φτάσουμε. Ξέρουμε ότι εκεί υπάρχουν μικρά παιδιά ηλικίας μόλις τριών μηνών» τόνισε.
Εκκληση για ασφαλή διέξοδο των αμάχων
Ο Ουκρανός μαχητής απηύθυνε έκκληση να δοθεί στους αμάχους ασφαλής διέξοδος από τα χαλυβουργεία και ζήτησε από μια τρίτη χώρα ή έναν διεθνή οργανισμό να ενεργήσει ως εγγυητής για την ασφάλειά τους. «Αυτοί οι άνθρωποι έχουν ήδη περάσει πολλά, μέσω εγκλημάτων πολέμου. Δεν εμπιστεύονται τους Ρώσους και φοβούνται» είπε, προσθέτοντας ότι φοβούνται βασανιστήρια και δολοφονίες από τα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων ή απέλαση στη Ρωσία.
Οι ηλικιωμένοι πολίτες στη χαλυβουργία έχουν ανάγκη από φάρμακα ενώ υπάρχουν επίσης περίπου 500 σοβαρά τραυματισμένοι μαχητές που δεν έχουν λάβει την απαραίτητη φροντίδα – συμπεριλαμβανομένων σημαντικών χειρουργικών επεμβάσεων όπως ακρωτηριασμοί.
«Μετά από 52 ημέρες αποκλεισμού και σφοδρών μαχών έχουμε ξεμείνει από φάρμακα. Και κρατάμε επίσης άταφα τα πτώματα των μαχητών μας, τα οποία πρέπει να θάψουμε με αξιοπρέπεια στο ελεγχόμενο από την Ουκρανία έδαφος» είπε.
«Δεν τίθεται θέμα παράδοσης»
Ο λοχαγός Παλαμάρ δήλωσε επίσης πως οι Ουκρανοί υπερασπιστές θα ήθελαν να εξασφαλίσουν τη δική τους εκκένωση, αν ήταν δυνατόν – αλλά δε θα μπορούσε να τεθεί θέμα παράδοσης.
«Όσον αφορά την παράδοση με αντάλλαγμα την ασφαλή έξοδο για τους αμάχους, ελπίζω ότι όλοι γνωρίζουμε με ποιον έχουμε να κάνουμε. Ξέρουμε σίγουρα ότι όλες οι εγγυήσεις, όλες οι δηλώσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν αξίζουν τίποτα» τόνισε.