Πολλές στρατιωτικές επιτυχίες των Ουκρανών στη μάχη που δίνουν για την υπεράσπιση της πατρίδας τους έναντι των Ρώσων εισβολέων βασίζονται σε σύγχρονες τεχνολογίες χαμηλού κόστους, όπως είναι τα drones.
Σημαντικό ρόλο, όπως φαίνεται, θα διαδραματίσουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και στην επικείμενη αντεπίθεση των Ουκρανών στις κατεχόμενες νότιες περιοχές, στην Κριμαία και τη Χερσώνα, μεταξύ άλλων.
Όπως ανέφερε βετεράνος αξιωματικός στο BBC, αυτό που αναμένεται να συμβεί δεν είναι μια ολοκληρωτική επίθεση μεγάλης κλίμακας, αλλά μάλλον διαφορετικές και μη συμβατικές τακτικές και στρατηγικές από τους Ουκρανούς. Σε αυτές, θα παίξουν ρόλο τα μικρά UAV. Μάλιστα, όχι τα οπλισμένα UAV, όπως τα Bayraktar, αλλά αυτά που... πωλούνται στο εμπόριο.
Τα συγκεκριμένα drones περνούν πιο εύκολα απαρατήρητα και μπορούν να προσφέρουν μια υπερπολύτιμη υπηρεσία: Να καταδείξουν τον στόχο, μέσω του εντοπισμού των συντεταγμένων του, στις πλησιέστερες μονάδες πυροβολικού. Στη συνέχεια, αυτές μπορούν να βάλουν με ακρίβεια κατά του στόχου τους.
Το BBC βρέθηκε μέσα στη δίνη μιας τέτοιας μάχης, στην οποία μια ομάδα χειριστών drone στοχοποιεί τις εχθρικές ρωσικές μονάδες, που βρίσκονται σε απόσταση μόλις 3 χιλιομέτρων. Στην αρχή, το πυροβολικό δεν πετυχαίνει με ακρίβεια τον στόχο του και ο χειριστής drone πρέπει να του δίνει φωνητικές οδηγίες, σύμφωνα με αυτά που βλέπει από την κάμερά του, μέχρι να επέλθει το επιτυχημένο χτύπημα κατά του τανκς, στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Στη συνέχεια, ωστόσο, οι ρωσικές μονάδες αντιδρούν: Το δικό τους πυροβολικό βάλλει, μάλλον στα τυφλά, κατά της περιοχής που υπολογίζει ότι βρίσκονται οι Ουκρανοί. Επίσης, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αντι-drone, καταφέρνουν να καταρρίψουν το ουκρανικό drone, ή να αποσπάσουν τον έλεγχο από τους χειριστές του.
Οι Ουκρανοί, αν και έχασαν το drone τους, είναι πολύ ευχαριστημένοι διότι πέτυχαν τον στόχο τους και δεν χτυπήθηκε κανένας από αυτούς.
Δείτε το συγκλονιστικό ρεπορτάζ:
Καρέ-καρέ η καταστροφή ρωσικού τανκ χάρη στο drone:
Η τακτική των Ουκρανών για τη μεγάλη αντεπίθεση στον νότο
«Αυτός είναι ο πόλεμος του πυροβολικού, των όπλων υψηλής τεχνολογίας και του μυαλού. Ο στρατιώτης ακόμα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, ωστόσο η επιτυχία εξαρτάται κυρίως από τους πυραύλους, τους όλμους και τους βομβαρδισμούς από αέρος. Δεν είναι όπως στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ο ένας μεγάλος στρατός επιτίθεται στον άλλον», αναφέρει ο στρατηγός Dmytro Marchenko, ο οποίος υπερασπίστηκε επιτυχημένα την πόλη Μικολάιβ από τη ρωσική επίθεση.
Στα συνεχή σφυροκοπήματα του πυροβολικού βασίστηκε άλλωστε και η ρωσική επίθεση, στα ανατολικά και τα νότια της Ουκρανίας, με τη στοχοποίηση και την καταστροφή των στρατιωτικών θέσεων των αμυνόμενων, όσο φυσικά και των κατοικημένων περιοχών.
Οι Ρώσοι πάντως προετοιμάζονται να υπερασπιστούν τις κτήσεις τους στο νότο, αφού, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, ετοιμάζονται να στείλουν 30 τάγματα εκεί -δηλαδή 22.000 στρατιώτες- ώστε να ανακόψουν την αναμενόμενη ουκρανική αντεπίθεση.
Πλέον, όμως, οι Ουκρανοί διαθέτουν κι αυτοί ισχύ πυροβολικού, χάρη κυρίως στην παραλαβή των αμερικανικών εκτοξευτών ρουκετών Himars, ώστε να φτάνουν σε στόχους που δεν μπορούσαν προηγουμένως.
Η προτεραιότητα των στόχων τους θα είναι τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα, οι αποθήκες οπλισμού και οι γραμμές εφοδιασμού των εισβολέων.
Για να απελευθερωθεί η Χερσώνα, σύμφωνα με τον Ουκρανό στρατηγό, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η ρωσική στρατηγική στατικής άμυνας:
«Θα πρέπει να έχουμε τριπλάσια περισσότερα όπλα. Δυστυχώς, δεν έχουμε αυτό το πλεονέκτημα, οπότε θα πρέπει να επιχειρήσουμε με μη συμβατικούς τρόπους, ώστε να τους τραβήξουμε από τις αμυντικές θέσεις τους».
Για να συμβεί αυτό, μεγάλο ρόλο θα παίξουν τα drones, συνδυαστικά με το πυροβολικό, με τον τρόπο που παρουσιάστηκε στο ρεπορτάζ του BBC. Αυτό θα βοηθούσε στη διάσπαση των ρωσικών δυνάμεων σε μικρότερες ομάδες, γεγονός που θα επέτρεπε πιο εύκολα την περικύκλωσή τους, κάτι που θα ήταν αδύνατον σε «ανοιχτή μάχη».
Προκειμένου να μη χάσουν τα drones τους, οι Ουκρανοί θα πρέπει να εντοπίζουν εγκαίρως τα αντι-drone συστήματα των Ρώσων και να τα εξουδετερώνουν.
Η συνέχεια επί του πεδίου...