Περισσότεροι από 600.000 είναι οι εγγεγραμμένοι στη Γερμανία πρόσφυγες από την Ουκρανία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης. Πολλοί από αυτούς εργάζονται ήδη ή μαθαίνουν τη γλώσσα προκειμένου να αυξήσουν τις πιθανότητες απασχόλησής τους.
Από τους 609.000 Ουκρανούς που ήταν εγγεγραμμένοι τον περασμένο Αύγουστο, 204.000 είναι παιδιά, ενώ 109.000 έχουν ήδη βρει κανονική εργασία με υποχρεωτική καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, 96.000 πρόσφυγες παρακολουθούσαν μαθήματα ένταξης.
Ένας στους πέντε Ουκρανούς πρόσφυγες έχει σταθερή εργασία στη Γερμανία
Σε έρευνα που διενήργησε το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου τον Οκτώβριο, ο ένας στους πέντε ουκρανούς πρόσφυγες δήλωσε ότι έχει σταθερή εργασία στη Γερμανία. Από αυτούς, περισσότεροι από τους μισούς ανέφεραν ότι διέθεταν περισσότερα προσόντα από αυτά που απαιτούσε η εργασία τους. «Η προθυμία πάντως για εργασία είναι πολύ υψηλή μεταξύ των ουκρανών προσφύγων. Είναι ελάχιστοι εκείνοι που δεν ενδιαφέρονται να εργαστούν», σημείωσε η υπεύθυνη της έρευνας Τετιάνα Παντσένκο.
Ουκρανοί πρόσφυγες: Το 63% θα ήθελε να μείνει στη Γερμανία τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια
Σύμφωνα επίσης με το Ifo, το 34% των ερωτηθέντων θέλει να επιστρέψει στην Ουκρανία, ενώ το 63% δήλωσε ότι θα ήθελε να μείνει στη Γερμανία τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια. Στο πρώτο μέρος της έρευνας που διενεργήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, εκείνοι οι οποίοι προτιμούσαν να μείνουν στη Γερμανία ήταν 52% και εκείνοι οι οποίοι προτιμούσαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους 46%.
Οι ερευνητές επισημαίνουν επίσης ότι όσοι κατάγονται από τις ανατολικές και νότιες περιοχές της Ουκρανίας, όπου οι εχθροπραξίες είναι εντονότερες, είναι λιγότερο πρόθυμοι να γυρίσουν σε αυτές, σε σχέση με όσους κατάγονται από περιοχές που είναι πιο ήσυχες. Επιπλέον, οι Ουκρανοί με χαμηλό εισόδημα στη χώρα τους θέλουν περισσότερο να μείνουν στη Γερμανία, αναζητώντας καλύτερες ευκαιρίες. Σημαντικό ρόλο στις προθέσεις των προσφύγων διαδραματίζει και η οικογενειακή κατάσταση, καθώς αποτελούν εξαίρεση οι άνδρες οι οποίοι επιτρέπεται να εγκαταλείψουν την Ουκρανία. Οι ερευνητές αναμένουν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του ποσοστού εκείνων οι οποίοι θα επιδιώξουν την παραμονή τους στη Γερμανία, εφόσον καταστεί μελλοντικά εφικτή η επανένωση οικογενειών.