Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε τους νόμους για την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών, αλλά η προέλαση των Ουκρανών στα ανατολικά και τα νότια μπορεί να μετατρέψει σε κουρελόχαρτα τις παράνομες προσαρτήσεις.
Τα ρωσικό κρατικό μέσο ενημέρωσης Tass ανέφερε ότι τα έγγραφα της προσάρτησης δημοσιεύθηκαν ακριβώς μετά την επικύρωσή τους με υπογραφή από τον Ρώσο πρόεδρο.
Το Tass σημείωσε: «Τα όρια των νέων συνόρων της Ομοσπονδίας, όπως προκύπτει από τις συνθήκες, θα καθορίζονται από τα όρια που "υπήρχαν την ημέρα του σχηματισμού και της αποδοχής τους στη Ρωσική Ομοσπονδία". Μέχρι την εκλογή των αρχηγών των νέων περιφερειών, σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία, εκεί θα ηγούνται προσωρινά αξιωματούχοι που διορίζονται από τον Πούτιν».
Παράνομες οι προσαρτήσεις
Οι προσαρτήσεις του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας είναι παράνομες, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και οι ηγέτες σε όλο τον κόσμο έχουν πει ότι είναι το αποτέλεσμα «ψευδών» δημοψηφισμάτων, που έγιναν υπό την απειλή όπλων, και δεν πρόκειται να αναγνωριστούν.
Ωστόσο, η κίνηση είναι ένα σημαντικό βήμα στην παραπαίουσα προσπάθεια της Ρωσίας να αναλάβει τον έλεγχο στην Ουκρανία, τη στιγμή που οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποιούν αντεπίθεση.
Δυτικοί αξιωματούχοι είχαν προηγουμένως εκτιμήσει ότι ο Πούτιν πιθανότατα θα επιδιώξει να επαναπροσδιορίσει την αντεπίθεση της Ουκρανίας στις τέσσερις περιοχές και οποιεσδήποτε άλλες ως «επίθεση στη ρωσική κυριαρχία», νομιμοποιώντας τη «χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων».
Οι Ουκρανοί προελαύνουν -Kαμία προσαρτημένη περιοχή δεν ελέγχουν πλήρως οι Ρώσοι
Η Ρωσία δεν ελέγχει πλήρως καμία από τις περιοχές που ισχυρίζεται ότι έχει προσαρτήσει, οι οποίες υπερβαίνουν το 15% της επικράτειας της χώρας, και η Μόσχα χάνει καθημερινά εδάφη από τον ουκρανικό στρατό στα νότια και ανατολικά της χώρας. Σε ορισμένες περιοχές, όπως στη Χερσώνα, αυτές οι απώλειες έρχονται μάλιστα με γοργούς ρυθμούς, σημειώνει ο Guardian.
Ο Ρώσος πολεμικός ανταποκριτής Αλεξάντερ Σλάντκοφ παραδέχθηκε την Τρίτη στην κρατική τηλεόραση ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν υποστεί σημαντικές απώλειες εξαιτίας της ουκρανικής αντεπίθεσης, λέγοντας ότι «ακόμα μαθαίνουμε».
«Στην περιοχή της Χερσώνας έχουμε χάσει 17 οικισμούς», είπε ο Αλεξάντερ Σλάντκοφ, ρίχνοντας την ευθύνη στις πολλές παραδόσεις όπλων από τις ΗΠΑ και «την πληροφόρηση που συγκεντρώθηκε μέσω δορυφορικής αναγνώρισης».
Ο πολεμικός ανταποκριτής Αλεξάντερ Κοτς είπε στους οπαδούς του στο Telegram την Τρίτη ότι ο στρατός βρίσκεται σε «επιχειρησιακή κρίση», ενώ ο δημοσιογράφος των κρατικών μέσων ενημέρωσης Εβγένι Ποντούμπνι ανέφερε ότι, «προς το παρόν, θα γίνει ακόμη πιο δύσκολο».
Βρετανικό υπουργείο Άμυνας: «Η προέλαση της Ουκρανίας συνεχίζεται»
Η προέλαση της Ουκρανίας συνεχίζεται στα ανατολικά και νότια ανακοίνωσε σήμερα το πρωί το βρετανικό υπουργείο Άμυνας στην καθημερινή ενημέρωση για τον πόλεμο, αναφέροντας ότι «η Ουκρανία συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο στις επιθετικές επιχειρήσεις τόσο στο βορειοανατολικό όσο και στο νότιο μέτωπο. Στα βορειοανατολικά, στην Περιφέρεια Χάρκοβο, η Ουκρανία έχει πλέον εδραιώσει μια σημαντική περιοχή εδάφους ανατολικά του ποταμού Οσκίλ».
Ζελένσκι: Δεκάδες περιοχές απελευθερώθηκαν
«Μόνο αυτήν την εβδομάδα, μετά το ρωσικό ψευδοδημοψήφισμα, δεκάδες κοινότητες απελευθερώθηκαν», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο χθεσινό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.
Ο Ζελένσκι δημοσίευσε μάλιστα μια σειρά από εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την πρόσφατα απελευθερωμένη Λιμάν, με το εξής μήνυμα για το αποκρουστικό πρόσωπο του πολέμου και της ρωσικής εισβολής:
«Η Λιμάν μας μετά τον κατακτητή. Όλα τα βασικά της ζωής έχουν καταστραφεί εδώ. Το κάνουν παντού στα εδάφη που καταλαμβάνουν. Αυτό μπορεί να σταματήσει μόνο με έναν τρόπο: να ελευθερωθεί η Ουκρανία, η ζωή, η ανθρωπότητα, ο νόμος και η αλήθεια το συντομότερο δυνατό».
Σύμφωνα με το CNN, περιφερειακός Ουκρανός αξιωματούχος στη Ζαπορίζια δήλωσε την Τρίτη ότι η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει ένα «κρατικό σύνορο» στο σημείο ελέγχου Βασίλινκα, το οποίο θα χωρίζει τα «ρωσικά» εδάφη από την υπόλοιπη Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της περιφερειακής πρωτεύουσας, Ζαπορίζια.
Το Κρεμλίνο δεν φαίνεται καν να είναι ξεκάθαρο για τα σύνορα της επικράτειας που προσαρτά, ενώ οι Ρώσοι υποχωρούν.