Ουκρανικό: Oι ΗΠΑ βάζουν στο τραπέζι τη χαλάρωση των κυρώσεων στη Ρωσία - iefimerida.gr

Ουκρανικό: Oι ΗΠΑ βάζουν στο τραπέζι τη χαλάρωση των κυρώσεων στη Ρωσία

Ο ΥΠ ΟΙΚ των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι
Ο ΥΠ ΟΙΚ των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι / Φωτογραφία: AP Photo / Alex Babenko
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μήνυμα ότι η χαλάρωση των κυρώσεων στη Ρωσία θα μπορούσε να τεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία έστειλαν οι ΗΠΑ καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ πιέζει για συμφωνία.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε χθες ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη είτε να εντείνει είτε να χαλαρώσει τις κυρώσεις ανάλογα με την προθυμία της Μόσχας να διαπραγματευτεί. «Θα ήταν πολύ σωστός χαρακτηρισμός» απάντησε ο Μπέσεντ ερωτηθείς για την πιθανότητα προσαρμογής των κυρώσεων προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ίδιος χαρακτήρισε «ανάρμοστα» τα πρόσφατα σχόλια του Ουκρανού προέδρου Βολόντιμιρ Ζελένσκι ότι ο Τραμπ «είναι παγιδευμένος σε μια φούσκα παραπληροφόρησης» και ότι ήταν «διαφωτιστικά» για τις σχέσεις ΗΠΑ - Ουκρανίας.

Φιλορωσική στροφή των ΗΠΑ

Ο Τραμπ αποκάλεσε «δικτάτορα» την Τετάρτη τον Ζελένσκι και ενέτεινε την πίεση στην Ουκρανία να αποδεχθεί τους όρους συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου, αλλά ο Ουκρανός πρόεδρος αντιδρά στην έναρξη διαπραγματεύσεων ΗΠΑ - Ρωσίας ερήμην της χώρας του.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικ Γουλοτς δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο ότι κακώς εκστόμισε «προσβολές» ο Ζελένσκι και είπε ότι ο Τραμπ είναι «πολύ απογοητευμένος» μαζί του.

Ο απεσταλμένος του Τραμπ για την Ουκρανία και τη Ρωσία, Κιθ Κέλογκ συναντήθηκε χθες Πέμπτη με τον Ζελένσκι στο Κίεβο. Αν και δεν μίλησαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά το τετ-α-τετ, ο Ζελένσκι τόνισε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι «πρέπει και μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη θα είναι ισχυρή και βιώσιμη - ώστε να μην μπορέσει ποτέ ξανά η Ρωσία να επιστρέψει με πόλεμο». Και πρόσθεσε ότι «είναι αισθητή η αμερικανική ισχύς».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι φραστικές επιθέσεις του Τραμπ είναι η τελευταία ένδειξη μιας μεγάλης αλλαγής της στάσης των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας υπό τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, μιας αλλαγής που σόκαρε τους Ευρωπαίους συμμάχους της Ουάσιγκτον, που πασχίζουν να βρουν τρόπο αντίδρασης.

Πιέσεις των ΗΠΑ στο Κίεβο για τον ορυκτό πλούτο της Ουκρανίας

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι ο Ζελένσκι τον είχε διαβεβαιώσει ενόψει της Διάσκεψης Κορυφής του Μονάχου το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι το Κίεβο θα υπέγραφε τη συμφωνία των 500 δισ. δολαρίων για την εκχώρηση δικαιωμάτων για τον ορυκτό πλούτο της Ουκρανίας, αλλά μετά υπαναχώρησε. Η συμφωνία θα έβαζε τα θεμέλια για ένα σχέδιο που προώθησε ο Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου και αποζημίωσης των ΗΠΑ για τα δισεκ. οικονομικής και στρατιωτικής υποστήριξης προς το Κίεβο.

«Η αλληλουχία αυτού που επρόκειτο να συμβεί ήταν: να φέρουμε τους Ουκρανούς πιο κοντά στις ΗΠΑ μέσω οικονομικών δεσμών, να πείσουμε τον αμερικανικό λαό, την αμερικανική κοινή γνώμη, να τους πάρουμε με το μέρος μαςς», είπε ο Μπέσεντ. «Και μετά να πούμε στους Ρώσους, πηγαίνετε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με ένα πολύ έντονο μήνυμα ότι αν χρειαστεί, θα επιβάλουμε κυρώσεις». «Με μεγαλύτερο οικονομικό ενδιαφέρον για την Ουκρανία οι ΗΠΑ παρέχουν μια ασπίδα ασφαλείας», σημείωσε.

Ο Ζελένσκι επέκρινε αυτή την εβδομάδα την προτεινόμενη συμφωνία που δεν περιέχει λεπτομέρειες για τη στήριξη που θα παρείχαν οι ΗΠΑ στη χώρα του κάνοντας λόγο για «μη σοβαρή συζήτηση», ενώ οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι κατήγγειλαν την πρόταση του Τραμπ ως κατάλοιπο της αποικιοκρατίας. Χθες Πέμπτη ο Γουόλτς ενέτεινε την πίεση στον Ζελένσκι λέγοντας ότι «πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι», επειδή ο Τραμπ θεωρεί ότι η προτεινόμενη συμφωνία είναι «ευκαιρία για την Ουκρανία».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΗΠΑ κυρώσεις ΡΩΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ