Οι ελπίδες για αποτροπή διά της διπλωματίας μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία αναπτερώνονται καθώς ο Γερμανός καγκελάριος συναντάται σήμερα με τους ηγέτες των χωρών της Βαλτικής, ο Βρετανός πρωθυπουργός μεταβαίνει στην Πολωνία, ενώ η Ρωσία ξεκινά γυμνάσια με τη Λευκορωσία.
Δέκα μέρες θα διαρκέσουν οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις υπό το βλέμμα του Ρώσου γενικού επιτελάρχη Βαλέρι Γκερασίμοφ – μια απροκάλυπτα απειλητική κίνηση της Ρωσίας που έχει παρατάξει μεγάλες δυνάμεις γύρω από τα σύνορα της Ουκρανίας. 30.000 Ρώσοι στρατιώτες, δύο συστοιχίες πυραύλων S-400 και ικανός αριθμός μαχητικών έχουν αναπτυχθεί στη Λευκορωσία για τα γυμνάσια, ενώ δορυφορικές φωτογραφίες καταγράφουν οπλικά συστήματα που έχουν μετακινηθεί σε τοποθεσίες κοντά στη μεθόριο με την Ουκρανία.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν φέρεται να είπε στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι οι δυνάμεις της Ρωσίας θα αποχωρήσουν με τη λήξη των ασκήσεων στις 20 Φεβρουαρίου από τη Λευκορωσία, αλλά ακόμη κι αν γίνει αυτό, η διεξαγωγή των γυμνασίων σε αυτή τη χρονική συγκυρία επιβεβαιώνει ότι Αλεξάντερ Λουκασένκο στηρίζει την πολιτική του Κρεμλίνου στο ουκρανικό.
Μόλις 210 χλμ. είναι η απόσταση από τη μεθόριο Λευκορωσίας-Ουκρανίας μέχρι το Κίεβο και οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις προσθέτουν ένα νέο μέτωπο πιθανής ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, πέρα από εκείνα των ανατολικών συνόρων και από τα νότια, όπου η Ρωσία έχει προσαρτήσει εδώ και οκτώ χρόνια την Κριμαία.
Παράθυρο για διπλωματική εκτόνωση της κρίσης
Την ίδια ώρα μπροστά στη χειρότερη κρίση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης από τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου η διπλωματία ανεβάζει στροφές με Ευρωπαίους ηγέτες να ταξιδεύουν σε χώρες της Γηραιάς Ηπείρου προσπαθώντας να αποκλιμακώσουν την ένταση.
Ο ΄Όλαφ Σολτς είπε ότι βλέπει «πρόοδο» στο διπλωματικό μέτωπο ενόψει της συνάντησής τους με τους ηγέτες των χωρών της Βαλτικής. «Η αποστολή μας είναι να διασφαλίσουμε την ασφάλεια στην Ευρώπη και πιστεύω ότι αυτό θα επιτευχθεί», δήλωσε χθες Τετάρτη σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρέντερικσεν. Ο Γερμανός καγκελάριος, που έχει δεχθεί πυρά για τους μέχρι τώρα χειρισμούς του στο Ουκρανικό, θα μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα σε Κίεβο και Μόσχα για επαφές με τους προέδρους Ουκρανίας και Ρωσίας.
Την ίδια ώρα η Βρετανία ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να αναπτύξει άλλους χίλιους στρατιώτες για να βοηθήσουν σε τυχόν ανθρωπιστική κρίση που θα ξεσπάσει λόγω του ουκρανικού. Μιλώντας από τη Μόσχα ενόψει της συνάντησής της με τον Ρώσο ομόλογό της, Σεργκέι Λαβρόφ, η Βρετανίδα ΥΠ Εξ, Λιζ Τρας, προειδοποίησε τη Ρωσία να επιλέξει το μονοπάτι της ειρήνης ειδάλλως θα αντιμετωπίσει «μαζικές συνέπειες» από τις δυτικές κυρώσεις.
Το ίδιο μήνυμα θα επαναλάβει και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον με το ταξίδι του σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ και αργότερα με τον Πολωνό ομόλογό του.
Αποκλιμάκωση των εντάσεων
Η Δύση κατηγορεί τη Ρωσία ότι έχει αναπτύξει πάνω από 100.0000 στρατιώτες κοντά στη σύνορα με την Ουκρανία, αλλά η Μόσχα αρνείται ότι σχεδιάζει εισβολή και επιρρίπτει σε ΝΑΤΟ και ΗΠΑ πολεμόχαρη ρητορική. Μετά το ταξίδι του σε Μόσχα, Κίεβο και Βερολίνο ο Μακρόν δήλωσε ότι ο Πούτιν του είπε ότι δεν θα είναι η Ρωσία «πηγή κλιμάκωσης».
Προς το παρόν «η διπλωματία συνεχίζει την αποκλιμάκωση των εντάσεων», σύμφωνα με τον Ουκρανό ΥΠ ΕΞ, Ντμίτρο Κουλέμπα. Παραφωνία μέσα στο κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας η προειδοποίηση του αμερικανικού Πενταγώνου ότι η Ρωσία συνεχίζει να αναπτύσσει δυνάμεις στα σύνορα. «Καθημερινά (ο Πούτιν) ενισχύει τις επιλογές του, καθημερινά ενισχύει τις δυνατότητές του», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι σε δημοσιογράφους.