Πορχωρά η ουκρανική προέλαση στη νότια Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας της χώρας.
Η ουκρανική προεδρία ανακοίνωσε σήμερα το πρωί πως οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν από τις ρωσικές πέντε τοποθεσίες στη νότια περιφέρεια της Χερσώνας, όπου η Ουκρανία διεξάγει μια αντεπίθεση, κάνοντας τα ρωσικά στρατεύματα να υποχωρήσουν στην περιφέρεια την οποία η Μόσχα ισχυρίζεται πως έχει προσαρτήσει.
«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας απελευθέρωσαν άλλες πέντε τοποθεσίες στην περιοχή του Μπέρισλαβ της περιφέρειας της Χερσώνας: Νοβοβασίλιβκα, Νοβογκριγκόριβκα, Νόβα Καμιάνκα, Τριφόνιβκα, Σερβονέ», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ουκρανική αντεπίθεση στα νότια της χώρας
Οι ουκρανικές δυνάμεις διεξάγουν εδώ και εβδομάδες αντεπίθεση σ' αυτή την περιφέρεια την οποία οι δυνάμεις της Μόσχας ελέγχουν από τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου.
Αφού συνάντησε ισχυρή ρωσική αντίσταση, ο ουκρανικός στρατός πραγματοποίησε στις αρχές Οκτωβρίου επιχειρήσεις αποκομιζόντας διόλου αμελητέα κέρδη στην περιφέρεια αυτή, κυρίως στην όχθη του Δνείπερου, νότια της βιομηχανικής πόλης Κρίβιι Ριγκ.
Στην περιφέρεια αυτή, το Κίεβο στοχοθέτησε επανειλημμένα γέφυρες ώστε να διαταράξει τον επιμελητειακό ανεφοδιασμό των ρωσικών δυνάμεων.
Η περιφέρεια της Χερσώνας είναι μία από τις τέσσερις περιφέρειες της Ουκρανίας, τις οποίες προσάρτησε η Μόσχα, μια απόφαση που καταγγέλθηκε από το Κίεβο, τους συμμάχους του και σχεδόν από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας.
Ο καταλυτικός ρόλος της νυχτερινής όρασης στις πολεμικές επιχειρήσεις
Παρακολουθώντας τις τελευταίες εξελίξεις της πολεμικής αναμέτρησης στην Ουκρανία με τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας να υποχωρούν από τις γραμμές του μετώπου στη νότια Ουκρανία μετά την απώλεια σημαντικών εδαφικών εκτάσεων, αναλυτές διαπιστώνουν πόσο καταλυτικός είναι ο ρόλος των νυχτερινών επιχειρήσεων σε επίπεδο χερσαίων δυνάμεων.
Είναι γεγονός ότι τόσο τα νυχτερινά όργανα, όσο και τα θερμικά, προσφέρουν πλειάδα πλεονεκτημάτων στον νυχτερινό αγώνα, αμυντικό ή επιθετικό, σε όλο το φάσμα των χερσαίων επιχειρήσεων. Δίνουν ξεκάθαρο πλεονέκτημα σε όποιον έχει προηγμένης τεχνολογίας συστήματα νυχτερινής όρασης, αλλά και ξέρει να τα χρησιμοποιεί σε επιχειρησιακό επίπεδο. Γιατί σημασία για έναν στρατό δεν έχει μόνο να διαθέτει προηγμένα συστήματα νυχτερινής όρασης, αλλά να έχει προχωρήσει σε εξειδικευμένες εκπαιδεύσεις και να τα έχει εντάξει στον επιχειρησιακό του σχεδιασμό. Κατ’ αυτόν τον τρόπο είναι σαφές το συγκριτικό πλεονέκτημα των στρατιωτικών μονάδων που τα χρησιμοποιούν καθώς τους παρέχει την ολοκληρωμένη δυνατότητα να επιχειρούν, οδηγούν, περπατούν, επιτηρούν, αμύνονται και επιτίθενται και κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Στην περίπτωση της Ουκρανίας, αναλυτές αναφέρουν πως η χρήση προηγμένου εξοπλισμού νυχτερινής όρασης που προμηθεύεται από χώρες της Δύσης, έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει υπεράριθμα ρωσικά αποσπάσματα, διεκδικώντας πίσω όλα τα εδάφη που τώρα κατέχει η Ρωσία.
Ο εντοπισμός και η προσβολή του αντιπάλου κατά τη νύχτα προσδίδει αυξημένη ισχύ σε μικρότερες δυνάμεις έναντι αντιπάλου με αριθμητική ανωτερότητα. Ειδικά όταν χρησιμοποιούνται προηγμένης τεχνολογίας συστήματα νυχτερινής όρασης που βοηθούν τον στρατιώτη να βλέπει τη νύχτα πιο ευδιάκριτα, πιο γρήγορα και πιο μακριά, σε σχέση με όργανα παλαιότερης τεχνολογίας, υιοθετώντας έτσι επιτυχώς το δόγμα «Σε βλέπω πρώτος, επιχειρώ πρώτος».