Η αστραπιαία προέλαση των Ουκρανών έχει οδηγήσει σε μία από τις μεγαλύτερες -αν όχι τη μεγαλύτερη- ήττες του ρωσικού στρατού από την έναρξη του πολέμου, ενώ ο Πούτιν επωμίζεται σοβαρό πολιτικό κόστος.
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε ότι ο ουκρανικός στρατός έχει πλέον ανακαταλάβει περισσότερα από 6.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα που κατείχαν οι Ρώσοι. Η ουκρανική αντεπίθεση στο Χάρκοβο της Ανατολικής Ουκρανίας οδήγησε τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μια ανάσα από τα ρωσικά σύνορα, μόλις 50 χιλιόμετρα.
Η Ρωσία παραδέχτηκε ότι έχασε βασικές πόλεις στη βορειοανατολική περιοχή του Χαρκόβου, κάτι που θεωρείται από ορισμένους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες ως πιθανή σημαντική καμπή στην πορεία του πολέμου. Μόνο η αποτυχημένη επίθεση στο Κίεβο στην έναρξη του πολέμου μπορεί να θεωρηθεί σημαντικότερη ήττα.
Η Μόσχα περιγράφει την απόσυρση των στρατευμάτων της από την περιοχή τις τελευταίες ημέρες ως «ανασυγκρότηση» με στόχο να επικεντρωθεί στις περιοχές Λουχάνσκ και Ντονέτσκ στα ανατολικά της Ουκρανίας.
Αυτός ο ισχυρισμός έχει γελοιοποιηθεί ακόμη και στη Ρωσία, με πολλούς χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εκεί να περιγράφουν τη δηλωθείσα απόσυρση ως «επαίσχυντη».
Σύμφωνα με το BBC, στο ρωσικό μέσο Moskovsky Komsomolets ένας στρατιωτικός αναλυτής παραδέχτηκε πως «είναι ήδη σαφές ότι υποτιμήσαμε τον εχθρό. Οι ρωσικές δυνάμεις άργησαν πολύ να αντιδράσουν και ήρθε η κατάρρευση… Ως αποτέλεσμα, υποστήκαμε μια ήττα και προσπαθήσαμε να ελαχιστοποιήσουμε την απώλεια αποσύροντας τα στρατεύματά μας για να μην περικυκλωθούν».
Μιλώντας χθες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν σημειώσει «σημαντική πρόοδο» στην αντεπίθεσή τους, αλλά πρόσθεσε πως είναι πολύ νωρίς για να προβλέψουμε το αποτέλεσμα.
Ο Πούτιν υπό πίεση
Σε κάθε περίπτωση, ο Πούτιν βρίσκεται για πρώτη φορά υπό σοβαρή πίεση και τίθεται το πραγματικό ερώτημα: Ποιες θα είναι οι πολιτικές συνέπειες για τον Πούτιν από αυτή την εξέλιξη;
Περισσότερα από 20 χρόνια ο Βλαντίμιρ Πούτιν απολάμβανε τη φήμη του νικητή, του ανθρώπου που πάντα καταφέρνει να ξεφύγει από τις πιο δύσκολες καταστάσεις. Εν ολίγoις, στα μάτια της ρωσικής ελίτ ήταν ανίκητος.
Πλέον, όμως, οι συνέπειες της εισβολής που θα κρατούσε λίγες μέρες και κλείνει έξι μήνες έχουν σημαντικό κόστος για τον Ρώσo ηγέτη.
Οι τελευταίοι αυτοί έξι μήνες δείχνουν ότι η απόφαση του προέδρου Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία ήταν ένας πολύ λάθος υπολογισμός. Ανήμπορη να εξασφαλίσει μια γρήγορη νίκη, η Ρωσία βαλτώθηκε σε μια μακρά, αιματηρή επίθεση και υπέστη μια σειρά από ντροπιαστικές ήττες, γράφει το BBC.
Τι δείχνουν οι τοπικές εκλογές στη Ρωσία
Τις μέρες που ο ρωσικός στρατός έχανε ραγδαία έδαφος στην Ανατολική Ουκρανία, με συντριπτικές ήττες στο μέτωπο, διεξάγονταν και οι τοπικές και περιφερειακές εκλογές στη Ρωσία.
Το κυβερνών κόμμα Ενωμένη Ρωσία κυριάρχησε στα έξι τοπικά Κοινοβούλια, με το 75% των δημοτικών συμβούλων στη Μόσχα. Ωστόσο, οι φωνές της αμφισβήτησης φουντώνουν.
Σύμβουλοι 18 περιφερειών της Αγίας Πετρούπολης και της Μόσχας κάλεσαν τον Ρώσο πρόεδρο να παραιτηθεί, και μάλιστα δημόσια. Την περασμένη εβδομάδα το δημοτικό συμβούλιο συνοικίας της Αγίας Πετρούπολης ζήτησε από τη Βουλή να κινήσει διαδικασία καθαίρεσης του προέδρου, κατηγορώντας τον για «εσχάτη προδοσία» για την κήρυξη πολέμου κατά της Ουκρανίας. Την ίδια ημέρα το δημοτικό συμβούλιο της συνοικίας Λομονόσοφσκι της Μόσχας κάλεσε τον Πούτιν να παραιτηθεί.
Ο Πούτιν δεν ξέρει να χάνει
Ο ηγέτης του Κρεμλίνου, το περασμένο Σάββατο, καθώς έρχονταν αναφορές από την Ουκρανία ότι η Ρωσία έχανε εδάφη, χαλαρός εγκαινίαζε μια νέα ρόδα λούνα παρκ, την ψηλότερη στην Ευρώπη.
Και, δημόσια, ο πρόεδρος Πούτιν δεν έχει καμία πρόθεση να εμφανιστεί ηττημένος. Η κρατική τηλεόραση έδειξε τον Πούτιν να μιλάει για οικονομικά ζητήματα σε κυβερνητική συνεδρίαση χωρίς να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στο ουκρανικό μέτωπο.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε στους δημοσιογράφους: «Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση [της Ρωσίας] συνεχίζεται και θα συνεχιστεί έως ότου επιτευχθούν όλοι οι στόχοι που είχαν τεθεί αρχικά».
Είναι πολύ δύσκολο να μπει κανείς στο μυαλό του Βλαντίμιρ Πούτιν. Μάλιστα, κρίσιμο θεωρείται το κατά πόσον είναι ακριβείς οι πληροφορίες που λαμβάνει από το μέτωπο ο Ρώσος πρόεδρος, όπως άφησε να εννοηθεί ο Καντίροφ.
Αλλά δύο πράγματα είναι σίγουρα, σύμφωνα με ανάλυση του BBC: Ο Ρώσος πρόεδρος σπάνια παραδέχεται ότι κάνει λάθη, και σπάνια κάνει πίσω.