Μπορεί ο Μπόρις Τζόνσον να υποσχέθηκε στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι περισσότερα όπλα, ωστόσο η Μεγάλη Βρετανία ξεκαθάρισε πως δεν θα πολεμήσει στην Ουκρανία.
Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας δήλωσε στον Ουκρανό πρόεδρο ότι θα συνεργαστεί με τους διεθνείς συμμάχους του, ώστε να εξασφαλίσει περισσότερο αμυντικό στρατιωτικό υλικό για να βοηθήσει το Κίεβο, την ώρα που η ρωσική εισβολή βρίσκεται σε εξέλιξη.
«Οι ηγέτες συζήτησαν τις κατεπείγουσες ανάγκες των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και ο πρωθυπουργός ανέλαβε να εργαστεί με τους εταίρους του για να παράσχει περισσότερο αμυντικό εξοπλισμό», σύμφωνα με το κείμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας του Τζόνσον και του Ζελένσκι που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ντάουνινγκ Στριτ.
«Παράνομο να πολεμούν Βρετανοί στην Ουκρανία»
Ο αρχηγός των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων ναύαρχος Τόνι Ραντάκιν δήλωσε σήμερα ότι είναι «παράνομο και περιττό» Βρετανοί να πάνε και να πολεμήσουν ενάντια στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μετά την έκκληση του Κιέβου για ξένους μαχητές εθελοντές.
«Ήμασταν πολύ ξεκάθαροι ότι η έναρξη της μετάβασης στην Ουκρανία είναι παράνομη καθώς και περιττή για τον βρετανικό στρατό και τον βρετανικό λαό», είπε στο BBC.
Η ουκρανική προεδρία Ζελένσκι ανακοίνωσε στα τέλη Φεβρουαρίου τη δημιουργία μιας «διεθνούς λεγεώνας» ξένων μαχητών για να βοηθήσει στην απόκρουση της ρωσικής εισβολής, καλώντας εθελοντές να συμμετάσχουν σε αυτήν.
Οι εθελοντές καλούνται να επισκεφθούν τις πρεσβείες της Ουκρανίας στις χώρες τους.
Ο πρόεδρος Ζελένσκι είχε προηγουμένως καλέσει τους Ευρωπαίους με εμπειρία μάχης να ταξιδέψουν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν τον ρωσικό στρατό.
Μετά από αυτό το κάλεσμα, η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας, δήλωσε ότι στήριζε τους συμπατριώτες της που επιθυμούν να γίνουν εθελοντές. «Ως επαγγελματίες στρατιωτικοί, λέμε ότι αυτό δεν είναι απαραίτητα το λογικό», είπε ο Ραντάκιν.