Λύση στο αδιέξοδο με την αποστολή αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία, καθώς προσπαθεί να ενισχύσει τις δυνάμεις της ενόψει μιας αναμενόμενης νέας ρωσικής επίθεσης, φαίνεται ότι σηματοδοτεί η Γερμανία.
Με τις μάχες να επικεντρώνονται πλέον στην πόλη Μπακμούτ της ανατολικής Ουκρανίας, όπου οι μισθοφόροι του ρωσικού Wagner Group και οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν εγκλωβιστεί σε μια σύγκρουση φθοράς έντεκα μήνες από την έναρξη του πολέμου η ηγεσία στο Κίεβο καλεί εδώ και μήνες τους δυτικούς συμμάχους να τους προμηθεύσουν τα σύγχρονα άρματα μάχης γερμανικής κατασκευής, αλλά η Γερμανία δεν τα στέλνει ή δεν επιτρέπει σε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ να το κάνουν.
Τα άρματα μάχης Leopard, τα οποία διαθέτουν μια σειρά από χώρες του ΝΑΤΟ, αλλά η μεταφορά τους στην Ουκρανία απαιτεί την έγκριση του Βερολίνου, θεωρούνται από τους ειδικούς στον τομέα της άμυνας ως τα καταλληλότερα για την Ουκρανία. Οι δυτικοί σύμμαχοι υποσχέθηκαν δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα για την Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, αλλά δεν κατάφεραν να πείσουν τη Γερμανία να άρει το βέτο της για την παροχή των αρμάτων μάχης. Αλλά σε μια προφανή αλλαγή στη στάση του Βερολίνου η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ είπε ότι η κυβέρνησή της δεν θα εμπόδιζε την Πολωνία εάν έστελνε τα άρματα μάχης Leopard 2 χωρίς τη γερμανική έγκριση.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο LCI και όταν ρωτήθηκε τι θα συμβεί αν η Πολωνία προχωρήσει και στείλει τα άρματα μάχης Leopard 2 που διαθέτει χωρίς την έγκριση της Γερμανίας, η κυρία Μπέρμποκ δήλωσε μέσω διερμηνέα: «Επί του παρόντος το θέμα αυτό δεν έχει τεθεί» από την Πολωνία, η οποία απαιτείται να υποβάλει επίσημο αίτημα στο Βερολίνο, διευκρίνισε η υπουργός. «Αλλά, εάν ερωτηθούμε, δεν θα σταθούμε εμπόδιο», απάντησε.
Η Γερμανία έχει δεχτεί μεγάλη πίεση να επιτρέψει την αποστολή Leopards στην Ουκρανία, αλλά το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς είναι παραδοσιακά δύσπιστο όσον αφορά σε στρατιωτικές εμπλοκές και επιφυλακτικό έναντι αιφνίδιων κινήσεων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια κλιμάκωση από τη Ρωσία. Οι δηλώσεις της Μπέρμποκ φάνηκαν να προχωρούν πέρα από την τοποθέτηση του Σολτς στη σύνοδο κορυφής στο Παρίσι νωρίτερα την Κυριακή ότι όλες οι αποφάσεις για τις παραδόσεις όπλων θα λαμβάνονται σε συντονισμό με τους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η Ουκρανία λέει ότι τα βαριά τεθωρακισμένα άρματα μάχης θα παράσχουν στα χερσαία στρατεύματά της δυνατότητες μεγαλύτερης κινητικότητας και προστασίας ενόψει μιας νέας ρωσικής επίθεσης που αναμένεται τους επόμενους μήνες. Αλλά η Γερμανία φαίνεται να έχει συνδέσει οποιαδήποτε τέτοια παράδοση των Leopard με την αποστολή αρμάτων μάχης Abrams από τις Η.Π.Α, κάτι που Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι διστάζουν να κάνουν επειδή τα εν λόγω τανκς είναι πολύπλοκα στη συντήρηση.
Σύμμαχος του Πούτιν προειδοποιεί ότι η ενίσχυση της Ουκρανίας από το ΝΑΤΟ οδηγεί σε «τρομερό πόλεμο»
Αμερικανοί νομοθέτες πίεσαν την κυβέρνησή τους την Κυριακή να εξάγει κύρια άρματα μάχης M1 Abrams στην Ουκρανία, λέγοντας ότι ακόμη και η αποστολή ενός συμβολικού αριθμού θα ήταν αρκετή για να πιέσει τους Ευρωπαίους συμμάχους να κάνουν το ίδιο. Η Βρετανία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι στέλνει 14 άρματα μάχης Challenger 2 στην Ουκρανία, ενώ ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζέιμς Κλέβερλι, δήλωσε την Κυριακή ότι εξακολουθεί να θέλει μια διεθνή συμφωνία για την αποστολή στην Ουκρανία των Leopard. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αποστολής τανκς Leclerc στην Ουκρανία.
Την περασμένη εβδομάδα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι η προμήθεια πρόσθετων τανκς στην Ουκρανία από δυτικές χώρες δεν θα αλλάξει την πορεία της σύγκρουσης, αλλά θα προσθέσει νέα προβλήματα στον ουκρανικό λαό, ενώ στενός σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Κυριακή ότι οι παραδόσεις στο Κίεβο επιθετικών όπλων, που απειλούν εδάφη της Ρωσίας, θα οδηγήσουν σε μια παγκόσμια καταστροφή και θα καταστήσουν αβάσιμα τα επιχειρήματα κατά της χρήσης όπλων μαζικής καταστροφής.
Ο Βιάτσεσλαβ Βολόντιν, πρόεδρος της ρωσικής Δούμας, προειδοποίησε ότι η υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία οδηγεί τον κόσμο σε έναν «τρομερό πόλεμο». Από την εισβολή της στις 24 Φεβρουαρίου, την οποία θεωρεί ότι υπερασπίζεται τον εαυτό της από μια επιθετική Δύση, η Ρωσία έχει πάρει τον έλεγχο των τμημάτων της Ουκρανίας και έχει πει ότι δεν θα τα επιστρέψει ποτέ. Η Ουκρανία είπε ότι η αποκατάσταση της εδαφικής της ακεραιότητας δεν είναι θέμα προς διαπραγμάτευση.