Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας συνέρχονται σήμερα στην Γερμανία για να συνεχίσουν τον συντονισμό της στρατιωτικής τους βοήθειας προς το Κίεβο, που διεξάγει από την περασμένη εβδομάδα αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων.
Η πέμπτη σύνοδος της Ομάδας Επαφής για την ουκρανική άμυνα, η οποία διεξάγεται έπειτα από πρόσκληση του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν στην αμερικανική στρατιωτική βάση του Ραμστάιν, στην δυτική Γερμανία, έχει ως στόχο να εκφράσει την ενότητα και την αλληλεγγύη των συμμάχων της Ουκρανίας, δήλωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων Μάρκ Μίλεϊ.
Εκπρόσωποι περισσότερων από 40 χωρών και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα συζητήσουν τα ζητήματα που θέτει η σύρραξη σε όρους παραγωγής όπλων.
«Η κατανάλωση πυρομαχικών είναι πολύ σημαντική στον πόλεμο αυτόν στην Ουκρανία», εξήγησε ο στρατηγός Μίλεϊ στους δημοσιογράφους.
Ο στόχος είναι «να προσπαθήσουμε να προσδιορίσουμε τις ανάγκες, τα αιτήματα και στην συνέχεια να αντιπαραβάλουμε όλα αυτά με την προσφορά, είτε πρόκειται για τα στοκ των χωρών είτε πρόκειται για τις δυνατότητες παραγωγής της αμυντικής βιομηχανίας», διευκρίνισε.
Η Ουκρανία περνά στην αντεπίθεση
Το πυροβολικό είναι αποφασιστικής σημασίας στην σύρραξη. Ιδιαίτερα δαπανηροί σε βλήματα όλων των ειδών ο ουκρανικός και ο ρωσικός στρατός διεξάγουν έναν πόλεμο φθοράς πυρομαχικών, τα στοκ των οποίων είναι κρίσιμης σημασίας.
Η Ουκρανία έχει εξαπολύσει από την περασμένη εβδομάδα αντεπίθεση, κυρίως στο νότιο τμήμα της χώρας, και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι στόχος είναι η ανακατάληψη όλων των περιοχών που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή, περιλαμβανομένης της Κριμαίας, η οποία προσαρτήθηκε από την Μόσχα το 2014.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έκανε χθες λόγο για καλά νέα από την περιοχή του Χάρκιβ, όπου σε ορισμένες περιοχές η ουκρανική σημαία έχει επιστρέψει».
Η Ουκρανία έχει εξαντλήσει όλον των οπλισμό ρωσικής κατασκευής που διέθετε και η στο εξής η άμυνά της εξαρτάται πλήρως από την δυτική στρατιωτική βοήθεια.
Από την πλευρά της η Ρωσία στράφηκε προς την Βόρεια Κορέα για να αγοράσει μεγάλες ποσότητες ρουκετών και οβίδων, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον.
HIMARS αλλά όχι ATACMS
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, πρώτος χορηγός στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, έχουν υποσχεθεί την χορήγηση οπλικών συστημάτων ύψους 13,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κυρίως αντιαρματικών πυραύλων Javelin, συστημάτων πυροβολικού και οβίδων συμβατών με τα συστήματα πυροβολικού του ΝΑΤΟ.
Η Ουάσινγκτον έχει επίσης εξοπλίσει τις ουκρανικές δυνάμεις με τα πυραυλικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης μακρού βεληνεκούς Himars και τις κατευθυνόμενες από GPS ρουκέτες τους GMLERS, βεληνεκούς 80 χιλιομέτρων, που χρησιμοποιούνται ευρέως στην νότια και την ανατολική Ουκρανία.
Το Κίεβο ζητά οπλικά συστήματα μεγαλύτερου βεληνεκούς τύπου ATACMS, που μπορούν να φθάσουν σε απόσταση 300 χιλιομέτρων, αλλά οι ΗΠΑ τα αρνούνται, φοβούμενες ότι οι πύραυλοι αυτοί θα πλήξουν στόχους στο ρωσικό έδαφος δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την διεύρυνση της σύρραξης.
«Η σημερινή πολιτική των ΗΠΑ είναι να μην στείλουμε ATACMS», υπενθύμισε ο στρατηγός Μίλεϊ. «Κάναμε αυτήν την συζήτηση πολλές φορές με τον ομόλογό μου και άλλους ουκρανούς αξιωματούχους».
Οι προσφορές στην Ουκρανία υπολογίζονται ώστε να μη πλήττουν τις δωρήτριες χώρες
«Στέλνουμε Himars με GMLER και τα συστήματα αυτά έχουν αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικά απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις», πρόσθεσε. «Θεωρούμε ότι η ακτίνα δράσης των Himars είναι αρκετή για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των Ουκρανών στην προκείμενη σύρραξη».
Οι ΗΠΑ χορηγούν μόνες τους τα τρία τέταρτα των συμβατών με τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ οβίδων, διευκρίνισε ό εκπρόσωπος του αμερικανικού γενικού επιτελείου Ντέιβ Μπάτλερ.
«Περισσότερες από 10 χώρες της Ομάδας Επαφής χορηγούν συστήματα πυροβολικού διαμετρήματος 155 mm και 15 χώρες δίνουν πυρομαχικά διαμετρήματος 155 mm», πρόσθεσε.
Ολες οι προσφορές όπλων προς την Ουκρανία υπολογίζονται ώστε να μην αποδυναμώσουν τις αμυντικές ικανότητες των δωρητριών χωρών, αλλά τα αποθέματα των πυρομαχικών θα πρέπει να μπορούν να αναπληρώνονται κανονικά, εξ ου και η ανάγκη αύξησης της παραγωγής της αμυντικής βιομηχανίας, εξήγησε ο εκπρόσωπος.
«Η χορήγηση αμερικανικών όπλων στην Ουκρανία δεν συνδέεται ειδικά με τις ικανότητες της ετήσιας παραγωγής κάθε δεδομένου όπλου από την αμερικανική αμυντική βιομηχανία, αλλά αυτή η ικανότητα παραγωγής είναι ένας από τους παράγοντες που λαμβάνονται υπ' όψιν», κατέληξε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού γενικού επιτελείου.